Σακελλαροπούλου: Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για την ομαλή κοινωνική ένταξη των Ρομά

Σακελλαροπούλου: Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για την ομαλή κοινωνική ένταξη των Ρομά

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών της διαδικτυακής «Διεθνούς Επετειακής Συνδιάσκεψης Ρομά 1971-2021» :

Σήμερα, διεθνή ημέρα των Ρομά, με χαρά συμμετέχω στη Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021 που διοργανώνουν η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» και το κέντρο Νεότητας «Φάρος του κόσμου», με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και σε αναγνώριση των προσπαθειών για την ομαλή ένταξη των Ελλήνων Ρομά στην κοινωνία μας.

Κληροδοτημένα στερεότυπα και αρνητικές πολιτισμικές αξιολογήσεις, σε συνδυασμό με κοινωνικοοικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των κοινοτήτων Ρομά και του γενικού πληθυσμού, εντείνουν την περιθωριοποίηση των πρώτων και πολλαπλασιάζουν την αμοιβαία καχυποψία. Πενήντα χρόνια μετά το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά του Λονδίνου, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να διερευνηθεί το πώς θα ξεπεραστούν, με τη σύμπραξη της πολιτείας, οι χρόνιες παθογένειες που εξαναγκάζουν τους Έλληνες Ρομά σε κοινωνικό αποκλεισμό. Και, κυρίως, το πώς θα κατορθώσουν οι ίδιοι, χωρίς να απεμπολήσουν τις παραδόσεις και την ιστορία τους, να οδεύσουν προς την κατάκτηση της κοινωνικής ισοτιμίας που διεκδικούν και δικαιούνται.

Χαίρομαι, που στους προβληματισμούς της Συνομοσπονδίας σας συγκαταλέγεται το πρόβλημα της εκπαίδευσης των παιδιών, η καταπολέμηση της σχολικής διαρροής και η παιδική, εποχική ή μη, εργασία. Το σχολείο είναι φορέας κοινωνικοποίησης, η μόρφωση ο δρόμος προς την αυτονομία και την ελευθερία. Ενισχύει την ατομική βούληση, παρέχει τις προϋποθέσεις για επαγγελματική αποκατάσταση, μεταγγίζει αρχές και αξίες, σπάει τον φαύλο κύκλο της παραβατικότητας ως τρόπου επιβίωσης. Δίνει τη δυνατότητα να αμφισβητηθούν πρακτικές όπως οι πρώιμοι γάμοι, αποκαλύπτοντας τον αναχρονιστικό και καταπιεστικό χαρακτήρα τους. Και, διανοίγοντας τους ορίζοντες των νεαρών Ρομά, τους παρέχει κίνητρα ώστε να επανεκτιμήσουν την πλούσια κουλτούρα τους, να εμβαθύνουν σε αυτήν, να αναδείξουν ακόμη περισσότερο τα πολύτιμα στοιχεία της, όπως η μουσική.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Γνωρίζω ότι οι Ρομά είναι μια κοινωνική ομάδα που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία και ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν περιορίσει σημαντικά τις παραδοσιακές δραστηριότητές τους, από τις οποίες κυρίως βιοπορίζονται. Γνωρίζω πόσο δυσμενείς είναι οι συνθήκες διαβίωσης για πολλές από τις κοινότητες Ρομά, τα προβλήματα υγείας και στέγασης που αντιμετωπίζουν, την πολλαπλή ευαλωτότητα των μελών τους. Γνωρίζω, τέλος, ότι σε περιόδους κρίσης και κοινωνικής ανασφάλειας, όπως αυτή που διανύουμε, πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων. Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, που διατρανώνει την επιθυμία των Ρομά να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία, ωθούν την Πολιτεία να επιταχύνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη της κοινωνικής ένταξης, της ισότητας, της ενδυνάμωσης της συμμετοχής των Ρομά στη ζωή του τόπου μας.

Κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης και εύχομαι καλή επιτυχία.

Ακολουθήστε το xanthinea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. 

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال