Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Κωνσταντίνος Μοσχάτος μιλά στο XanthiNea.gr για τη “Ρωξάνη” του!

Κοινοποίηση

Ο Κωνσταντίνος Μοσχάτος μιλά στο XanthiNea.gr για τη “Ρωξάνη” του!

Για τη “Ρωξάνη”, ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στο κάστρο της Μονεμβασιάς, μίλησε στο XanthiNea.gr και τον Γιώργο Μαυρίδη, ο συγγραφέας του έργου Κωνσταντίνος Μοσχάτος.

“Τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής, ένα νεαρό κορίτσι πέφτει από τον βράχο της Μονεμβασιάς. Ο Άρης Βικέλας, ένας συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας που βρίσκεται στην Καστροπολιτεία αναζητώντας έμπνευση, μπλέκεται χωρίς να το καταλάβει στον μυστηριώδη θάνατο της Ρωξάνης Λάσκαρη. Αυτοκτονία ή έγκλημα;” σε αυτό το ερώτημα καλούνται να δώσουν απάντηση οι αναγνώστες του βιβλίου, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ήδη έχει αποσπάσει ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια. 

Ο Κωνσταντίνος Μοσχάτος εξηγεί το πως προέκυψε η ιδέα για τη συγγραφή του βιβλίου του αλλά και το πόσο εύκολο είναι για έναν συγγραφέα στην Ελλάδα να μεταβεί από το στάδιο της “σύλληψης μιας καλής ιδέας” σε αυτό της “έκδοσης ενός βιβλίου”. 

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον συγγραφέα:

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη “Ρωξάνη”;

Η ιδέα προέκυψε κατά την πρώτη μου επίσκεψη στο κάστρο της Μονεμβασιάς. Περπατώντας στα στενά άρχισαν να μου δημιουργούνται εικόνες από την ιστορία, όπως και ο άξονας της κυρίως πλοκής. Στα κομμάτια γύρω από το μυστήριο ήθελα να αγγίξω καθημερινά θέματα, προσωπικές ιστορίες ανθρώπων και να δω πώς και πότε αυτοί μπορούν να φτάσουν στα άκρα, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Η ιστορία εξελίσσεται σε μια ιδιαίτερη – και πρωτότυπη – τοποθεσία για θρίλερ. Γιατί επιλέξατε τη Μονεμβασιά;

Το κάστρο της Μονεμβασιάς είναι μια ιδιαίτερη τοποθεσία από κάθε άποψη και μπορεί να εμπνεύσει δημιουργούς από οποιοδήποτε είδος και ρεύμα. Σχετικά με την ατμόσφαιρα της “Ρωξάνης”, η νύχτα, ο φωτισμός, τα μικρά δαιδαλώδη στενά, τα λιθόχτιστα σπίτια προκαλούν μια αίσθηση μεσαιωνικού μυστηρίου και φόβου, ειδικά αν απομακρυνθεί κανείς από τα πολυσύχναστα σημεία. Έτσι επεδίωξα ένα πάντρεμα σκοτεινών γεγονότων και ιστοριών της νύχτας που έσβηναν με το πρώτο φως της μέρας και την επιστροφή της κανονικής ζωής.

Εδώ να σας πω, ότι σε ιστορίες μυστηρίου, νουάρ, θρίλερ, συνηθίζεται να επιλέγονται είτε οι κακόφημες συνοικίες μιας μεγαλούπολης είτε ένα απομακρυσμένο χωριό, γεμάτο μυστικά της κλειστής του κοινωνίας που βγαίνουν στην επιφάνεια από ένα συνταρακτικό γεγονός, όπως είναι ένας ανεξήγητος θάνατος. Έτσι εγώ, επέλεξα το κάστρο της Μονεμβασιάς, με όλη την μοναδικότητα που έχει ως τοποθεσία, να αποτελέσει το μικρό χωριό της ιστορίας μου.

Για να καταφέρει ένα θρίλερ να κεντρίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών πρέπει αναμφισβήτητα να διακρίνεται από έντονη πλοκή, γεμάτη ανατροπή και σασπένς. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κατά την κρίση σας καθιστούν την “Ρωξάνη” ιδιαίτερη και την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλα αντίστοιχα έργα;

Θεωρώ πως τα περιέχει όλα και μάλιστα με κάποια ισορροπία. Η πλοκή και η εξέλιξη της ιστορίας φέρνει σασπένς και ανατροπές με ζωντανό και ρεαλιστικό τρόπο, γιατί έτσι συμβαίνει και στη ζωή. Αυτό που ήθελα ήταν μια σύγχρονη ιστορία, με στοιχεία νουάρ και με τα γεγονότα να παίζουν τον ρόλο τους, όσο και οι ζωές των ηρώων. Οι μικρές προσωπικές τους ιστορίες καθορίζουν την πλοκή, οι ακραίες δράσεις τους δημιουργούν σασπένς και οι συγκρούσεις τους προκαλούν ανατροπές, πάντα γύρω από τον άξονα του μυστηρίου.

Από την Πληροφορική, στην αθλητική δημοσιογραφία και στη συγγραφή βιβλίων. Είναι κάτι που το επιδιώξατε ή προέκυψε στην πορεία;

Είναι πράγματι τρία διαφορετικά πράγματα, οπότε μπορώ να σας πω ότι πρόεκυψε. Άλλωστε μετά τις σπουδές καμία πορεία δεν είναι προδιαγεγραμμένη. Η συγγραφή ήταν κάτι που υπήρχε πάντα μέσα μου, πηγάζει σαν επιθυμία και ανάγκη, οπότε αργά ή γρήγορα θα προέκυπτε. Γιατί είναι μια συναρπαστική διαδικασία που μου δίνει τη δυνατότητα όχι απλώς να αφηγηθώ μια ιστορία, αλλά να φτιάξω έναν μικρόκοσμο, να ζωντανέψω ήρωες και να πορευτώ μαζί τους ως το τέλος. Γράφοντας, νιώθεις ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα. Συνδυάζεις την τέχνη του γραπτού λόγου με την αποτύπωση γεγονότων που σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον και συνδυάζεις μυθοπλασία και πραγματικότητα με τη δική σου ματιά. 

Το βιβλίο στην Ελλάδα – δυστυχώς – δεν έχει τη θέση που του αρμόζει, με αποτέλεσμα αρκετοί συγγραφείς να ασχολούνται και με άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες για να βιοποριστούν. Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο συγγραφέα να επιχειρήσει την έκδοση ενός βιβλίου και ποιες δυσκολίες κληθήκατε να αντιμετωπίσετε εσείς; 

Είναι όντως δύσκολο να βιοποριστείς με τη συγγραφή ή οποιαδήποτε καλλιτεχνική δημιουργία, ιδιαίτερα με τις συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Όσο τολμηρό όμως κι αν είναι το εγχείρημα της πρώτης έκδοσης, είναι κάτι που δεν σκέφτηκα πολύ όταν άρχισα να γράφω, ούτε και μελέτησα το αποτέλεσμα. Ουσιαστικά ήθελα να μοιραστώ μια ιστορία που γεννήθηκε στη φαντασία μου. Από τη στιγμή που ξεκίνησα τις σημειώσεις, στη διάρκεια γραφής του κειμένου, αλλά και αργότερα μόνο θετικές σκέψεις είχα. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω την επιμελήτρια μου Έλενα Γιαννούλα καθώς και τις εκδόσεις Κλειδάριθμος για τη σημαντική συνεισφορά τους στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος μου. Για να απαντήσω και στην ερώτησή σας, τώρα που το αποτέλεσμα είναι ολοκληρωμένο και το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει, μπορώ να σας πω το εξής: Η χαρά που παίρνω για κάθε έναν που διαβάζει την ιστορία μου και μένει ευχαριστημένος απ’ αυτήν, είναι τόσο μεγάλη που δεν μετριάζεται από καμία δύσκολη συνθήκη.

Μπορείτε να διαβάσετε αποσπάσματα από το βιβλίο και να το αγοράσετε εδώ

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα