Page Nav

HIDE

Grid

LIST_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

Τιτλοι Ειδησεων:

latest

Σαρακοστιανά πιροσκί - Μία απόλαυση από τα βάθη του Πόντου

Πρόκειται για μία οικονομική, αλλά κυρίως ιδιαίτερα νόστιμη, αλλά και νηστίσιμη συνταγή. Τα ποντιακά πιροσκί είναι μια εκπληκτική συνταγή πο...

Σαρακοστιανά πιροσκί - Μία απόλαυση από τα βάθη του Πόντου

Πρόκειται για μία οικονομική, αλλά κυρίως ιδιαίτερα νόστιμη, αλλά και νηστίσιμη συνταγή.

Τα ποντιακά πιροσκί είναι μια εκπληκτική συνταγή που έρχεται από τα βάθη του Πόντου και σίγουρα αποτελεί ένα απολαυστικό κέρασμα.

Για εσάς που θα θέλατε μία πιο... έντονη γεύση, μπορείτε να εντάξετε στη συνταγή νηστίσιμη φέτα. 

Υλικά για ζύμη:

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
  • 1/2 κ. σ. ζάχαρη
  • 1 κ. σ. αλάτι
  • 1 κ. σ. λευκό ξύδι
  • 5 κ. σ. ελαιόλαδο
  • περίπου 500 γρ. αλεύρι

Υλικά για γέμιση:

  • 5-6 μεγάλες πατάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • ελαιόλαδο
  • προαιρετικά φέτα νηστίσιμη
  • Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Σηκώνουμε μανίκια και αρχικά ετοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας πρώτα όλα τα υγρά υλικά και στο τέλος το αλεύρι. Προσοχή, η ζύμη πρέπει να είναι μέτρια, ούτε πολύ σφιχτή, ούτε πολύ ρευστή.

Μόλις είναι έτοιμη την αφήνουμε κάπου με μέτρια θερμοκρασία για περίπου μια ώρα, για να φουσκώσει (θα διπλασιαστεί σε όγκο).

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ξεφλουδίζουμε, κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό.

Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και αμέσως προσθέτουμε της βρασμένες πατάτες μαζί με ½ κούπα από το νερό στο οποίο τις βράσαμε.

Προσθέτουμε αλάτι εάν χρειάζεται, πιπέρι, μαϊντανό και λίγο ακόμα ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρά τα υλικά μας. Εάν θέλουμε στο σημείο αυτό μπορούμε να προσθέσουμε προαιρετικά νηστίσιμη φέτα.

Μόλις το ζυμάρι μας είναι έτοιμο βάζουμε σε ένα πιατάκι ελαιόλαδο και βρέχουμε τις άκρες των δαχτύλων μας κάθε φορά που φτιάχνουμε ένα πιροσκί. Κόβουμε, πάντα με τα δάχτυλά μας λαδωμένα, ένα μικρό κομμάτι ζύμης το ανοίγουμε, βάζουμε μέσα λίγη γέμιση, το κλείνουμε σαν βαρκούλα και το αφήνουμε στην άκρη να “ξεκουραστεί” για δύο λεπτά.

Tηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά το κάθε κομμάτι από όλες τις πλευρές.

Πηγή: dogma.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.