Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε απόγνωση οι δενδροκαλλιεργητές στην Β. Ελλάδα λόγω του παγετού

Κοινοποίηση

Παγετός χτύπησε τα πυρηνόκαρπα δέντρα πάνω στην ανθοφορία τους. Από την Ημαθία έως την Φλώρινα οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση. 

Για τρίτη φορά εφέτος οι καιρικές συνθήκες επέφεραν καταστροφικά αποτελέσματα στους καλλιεργητές ροδακίνων, κερασιών, βερίκοκων, μήλων και δαμάσκηνων, που ζητούν την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ. 

Οι δενδροκαλλιέργειες που υπέστησαν ολική καταστροφή, αιτούνται για πλήρη αποζημίωση στο 100% και στήριξη των παραγωγών, που βλέπουν μπροστά τους μια εντελώς χαμένη χρονιά. 

Εκείνο που επισημαίνουν είναι  ότι καταστροφή υπέστησαν όχι μόνο οι καρποί, αλλά και τα δένδρα, το φυτικό κεφάλαιο.

Η χαμηλή θερμοκρασία και ο παγετός, επέφεραν το τελειωτικό χτύπημα σε πολλά κτήματα που καλλιεργούν πυρηνόκαρπα δένδρα. Μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης ζημίες υπέστησαν περίπου 10.000 στρέμματα και 500 καλλιεργητές, για τους οποίους είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος.

Σε αυτούς να προστεθούν οι εργαζόμενοι στα συσκευαστήρια και οι εργάτες γης. 

Στο ερώτημα αν υπάρχουν πρακτικές διάσωσης των δένδρων από τον παγετό, ο Δημήτρης Κουτιάλγκας πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ απαντά ότι δεν ενδείκνυνται λόγω της ιδιαιτερότητος του παγετικού φαινομένου στην περιοχή και του υψηλού κόστους, που είναι δυσβάστακτο για τους παραγωγούς. 

Το πλήγμα αναμένεται μεγάλο και στις εξαγωγές, γιατί αν χαθούν οι αγορές φέτος θα είναι δύσκολο να επιστρέψουν αργότερα, εξηγεί ο Δημήτρης Κοσμάς, πρόεδρος του Συνεταιρισμού “Δήμητρα”. 

Μια μεγάλη αλυσίδα απασχολουμένων στον κλάδο θα αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα και ο τελικός αποδέκτης, οι καταναλωτές θα βρεθούν μπροστά σε ελλείψεις ή εξαιρετικά υψηλές τιμές. Από την πλευρά του ο Kωνσταντίνος Βοργιατζίδης, δήμαρχος Βέροιας αναφέρει τις μεγάλες ζημίες που υπέστησαν και στην Ημαθία. 

Όπως είπε το πρόβλημα θα φανεί άμεσα σε κάθε τομέα, που αφορά την συλλογή, συσκευασία, τυποποίηση, μεταφορά και διακίνηση των προϊόντων. 

Με αυτό το σκεπτικό ζητά να τεθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αναγνωρίζοντας ότι τα ποσά που θα κληθεί να καταβάλλει ο ΕΛΓΑ είναι τεράστια και δεν είναι εφικτό να βρεθούν, ο δήμαρχος επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν συμπληρωματικοί πόροι.

ertnews.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα