Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τι είναι το backup και σε τι μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το cloud;

Κοινοποίηση

Τι είναι το backup και σε τι μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το cloud;


του Ματζουρανάκη Μανόλη

Πόσες φορές έχουμε χάσει δεδομένα λόγω του ότι χάσαμε πρόσβαση στο κινητό μας επειδή είτε έσπασε και για τον οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούμε να το φτιάξουμε, είτε επειδή απλά πάλιωσε και μια ωραία ηλιόλουστη μέρα είπε να μας αφήσει και να μην ξανανοίξει ποτέ; Είτε απλά και πέρα από τα κινητά μας, και σε σκληρούς δίσκους στον υπολογιστή λόγω βλάβης του δίσκου χάνουμε προσωπικά μας αρχεία, εργασίες ή ακόμα και πτυχιακές και τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Τέτοια λάθη του να μην παίρνουμε backup δηλαδή να αποθηκεύουμε σε (τουλάχιστον έναν) ασφαλή χώρο τα αρχεία μας.

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να πάρουμε ένα σωστό backup και να ασφαλίσουμε μερικά GB από τα δεδομένα μας χρησιμοποιώντας το cloud όπως το google drive, το dropbox ή το mega.

Είναι κοινό μυστικό μεταξύ των φοιτητών ότι η πτυχιακή (η οποία είναι μια από τις σημαντικότερες εργασίες στη σχολή για κάθε φοιτητή) πρέπει να είναι αποθηκευμένη σε 3 μέρη. Στον υπολογιστή στον σκληρό δίσκο, σε κάποιο εξωτερικό μέσο αποθήκευσης όπως ένα usb stick, και στο cloud.

Τι είναι αυτό το cloud; Είναι ένας αποθηκευτικός χώρος μέσω internet. Δηλαδή αποθηκεύουμε κάποιο έγγραφο μας ή κάποιο προσωπικό μας αρχείο στο cloud και όποτε πάθει κάτι ο υπολογιστής ή ο σκληρός δίσκος, απλά συνδεόμαστε στην αντίστοιχη σελίδα στο διαδίκτυο και ξανακατεβάζουμε τα αρχεία που χάσαμε στον υπολογιστή από οπουδήποτε στον κόσμο αρκεί να έχουμε πρόσβαση στο internet. Τα πιο γνωστά είναι το google drive, το dropbox, το icloud στους υπολογιστές mac της apple. και άλλα λιγότερο γνωστά όπως το box το yandex κτλ…

Όλα αυτά μας προσφέρουν δωρεάν κάποια GB για να αποθηκεύσουμε τα δεδομένα μας. Ο πιο απλός τρόπος λειτουργίας των περισσότερων είναι ότι κατά την εγκατάσταση τους στον υπολογιστή μας, εγκαθιστούν έναν φάκελο στα έγγραφα μας στον οποίο κατεβαίνουν όλα μας τα αρχεία που έχουμε αποθηκεύσει στην εκάστοτε υπηρεσία. Μέσω του φακέλου μπορούμε είτε αποθηκεύοντας αρχεία είτε διαγράφοντας αρχεία από τον συγκεκριμένο φάκελο, να συγχρονίζονται τα αρχεία μας στην υπηρεσία.

Τα κριτήρια επιλογής για μια υπηρεσία cloud είναι καθαρά υποκειμενικά καθαρά με τον χρήστη. Εδώ θα μιλήσουμε για το dropbox, το google drive και το megasync στις ΔΩΡΕΑΝ εκδόσεις τους.

Διαβάστε περισσότερα στο e-Techguy

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα