Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ξάνθη: «Σχεδόν» επιστρέφει στην κανονικότητα η στάθμη των υδάτων

Κοινοποίηση

Ξάνθη: «Σχεδόν» επιστρέφει στην κανονικότητα η στάθμη των υδάτων

Γράφει η Μελίς Μάλκο*

Σε προηγούμενη δημοσίευση μου, είχε γίνει σχετική αναφορά για το φαινόμενο της παλίρροιας στο Πόρτο Λαγός Ξάνθης και το Φανάρι της Ροδόπης.  Η συνέπεια του φαινομένου δημιουργεί την  πολύ χαμηλή στάθμη υδάτων με αποτέλεσμα ξεπροβάλει η στεριά. 

Τις προηγούμενες μέρες παρατηρήθηκε βροχόπτωση στην περιοχή η οποία είναι ένας παράγοντας αύξησης της στάθμης των υδάτων. Έτσι θα μπορούσε κανείς να πει ότι «σχεδόν» παρατηρείτε η επιστροφή της στάθμης των υδάτων στην κανονικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή 18 Απριλίου του 2021 στις  12:00μμ η θερμοκρασία στο Πόρτο Λαγός της Ξάνθης και στο Φανάρι Ροδόπης ήταν 13-14 βαθμούς Κελσίου με αέρα ΝΝΑ 8χλμ/ώρα και πίεση 1013hPa.

Η στάθμη σήμερα φαίνεται υπό κανονικές συνθήκες χωρίς καμία αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που δεν έχει παρατηρήσει εκτενώς το φαινόμενο δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά. Η παρατήρηση των φαινομένων αυτών είναι σημαντικό να γίνεται με συνέπεια και επαναλαμβανόμενα, ώστε να εξάγονται με αξιοπιστία τα συμπεράσματα.

Η εναλλαγή της στάθμης εξαρτάται από τον μετασχηματισμό και τη θραύση των κυμάτων. Αυτά τα χαρακτηριστικά προκαλούν σε μια ακτή ανύψωση κύματος και παράκτια ρεύματα, τα οποία κινητοποιούν και μεταφέρουν το ίζημα  που υπάρχει στο πυθμένα. 

Ο κύριος παράγοντας της στερεομεταφοράς αυτής είναι οι κυματισμοί οι οποίοι δημιουργούνται από τους ανέμους που πνέουν στις διευθύνσεις της ακτής ακολουθούμενα από παλιρροιακά ρεύματα και αποθαλασσία. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η ταχύτητα καθίζησης η οποία προκύπτει από την κοκκομετρία του ιζήματος. Οπότε η διακύμανση της στάθμης των υδάτων μπορεί να μειώνεται κατά 1cm για κάθε 1mh. 

Ξανά θέτω το ερώτημα: πόση είναι η περιοδικότητα αφού το φαινόμενο επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ωρο που οφείλεται σε βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ηλίου πάνω στην Γη, καθώς και στην περιστροφή των ουρανίων σωμάτων αυτών.  

Η χρονική διάρκεια που μεσολαβεί μεταξύ δύο “διαβάσεων” της Σελήνης πάνω από ένα τόπο είναι σχεδόν 24 ώρες και 50 λεπτά, δηλαδή δύο “άνω μεσουρανήσεων” όπως λέγονται. Έτσι η μία πλημμυρίδα συμβαίνει στην άνω μεσουράνηση της Σελήνης σ΄ έναν τόπο και η άλλη στην κάτω μεσουράνηση κάτω από τον ίδιο τόπο συμπληρώνοντας 12 ώρες και 25 λεπτά από την πρώτη. 

Επιπρόσθετα, το ύψος της στάθμης δεν εξαρτάται μόνο από την απόσταση Γης-Σελήνης αλλά και Γης-Ηλίου προκύπτει ότι και ο Ήλιος έχει σχέση με την παλίρροια. Επίσης διαπιστώνεται ότι το ύψος των υδάτων εξαρτάται από τις φάσεις της Σελήνης, δηλαδή από τη θέση της ως προς τον Ήλιο. Τέλος, αυτή την περίοδο έχουμε καινούργια Σελήνη.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό με το πριν και το μετά (1 βδομάδα διαρκείας)

Ξάνθη: «Σχεδόν» επιστρέφει στην κανονικότητα η στάθμη των υδάτων

Ξάνθη: «Σχεδόν» επιστρέφει στην κανονικότητα η στάθμη των υδάτων

Ξάνθη: «Σχεδόν» επιστρέφει στην κανονικότητα η στάθμη των υδάτων

*Φοιτήτρια στο τμήμα εκπαιδευτικών πολιτικών μηχανικών στην ανώτατη σχολή παιδαγωγικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης ΑΣΠΑΙΤΕ

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.  

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα