Αντιδράσεις στην Ξάνθη για το κυριακάτικο άνοιγμα της αγοράς

Αντιδράσεις στην Ξάνθη για το κυριακάτικο άνοιγμα της αγορά

ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΟΧΙ ΣΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΛΑΣΤΙΧΟ

Σήμερα (23/05) όπως και την προηγούμενη Κυριακή δεκάδες συνάδελφοι-συναδέλφισσές μας που εργάζονται στα μαγαζιά των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων στην Ξάνθη, χάσανε την Κυριακή τους γιατί έτσι ήθελε η μεγαλοεργοδοσία τους.

Με νόμους που έχουν τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων και με υπουργικές αποφάσεις στο παρά πέντε οι εργαζόμενοι στο εμπόριο αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε ακατάπαυστα 7 ημέρες την εβδομάδα. Ξαφνικά οι συνάδελφοι μας μάθανε ότι θα δουλέψουν αφού με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 14 Μάη αποφασίστηκε το «προαιρετικό» άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 16 και 23 Μάη καθώς επίσης και το «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο από τις 7πμ ως τις 10.30μμ! Η κυβέρνηση του Σύριζα  ήταν αυτή που θέσπισε το νόμο που επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές από τον Μάη ως τον Οκτώβρη, ενώ η ΝΔ με αφορμή την πανδημία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και όρισε τα φυσικά καταστήματα των εμπορικών επιχειρήσεων ως «κέντρα διανομής» προσθέτοντας τα, στις εξαιρέσεις για την Κυριακή αργία αλλά για κάθε αργία, δίνοντας τους στην ουσία το δικαίωμα να ανοίγουν 365 μέρες το χρόνο. Ότι αφήνει κενό το ήδη πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο που διαθέτουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι έρχονται ΠΝΠ και ΚΥΑ να το καλύψουν και να τους λύσουν εντελώς τα χέρια, σμπαραλιάζοντας τη ζωή και τα δικαιώματα μας.

Αυτό το στόχο έχει και το νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα που φέρνει η ΝΔ κατ’ εντολή των επιχειρηματικών ομίλων και με μοναδικό κριτήριο την εξασφάλιση της κερδοφορία τους. Θέλουν μια και καλή να ξεμπερδεύουν με το 8ωρο, την Κυριακάτικη Αργία, το σταθερό εργάσιμο χρόνο και με τα σωματεία μας. Ενισχύουν, επεκτείνουν και εκσυγχρονίζουν την εργασιακή ζούγκλα. 

Δεν θα το επιτρέψουμε! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και οργανώνουμε τον αγώνα μας. Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωή με δικαιώματα. Σύγχρονοι δούλοι δεν θα γίνουμε! 

Οι όροι εργασίας των εμποροϋπαλλήλων ξεσκεπάζουν την αισχρή και άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης περί 4ήμερων εργασίας, ελεύθερων επιλογών του εργαζόμενου στη διαμόρφωση του ωραρίου του και τα περί εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής που αξιοποιεί για να πλασάρει το αντεργατικό της τερατούργημα. Ο Υπουργός μάλιστα έφερε το προκλητικό παράδειγμα της «μητέρας» που όπως λέει έχει «δικαίωμα να μη δουλεύει την Παρασκευή για να βλέπει το παιδί της», έχοντας επιλέξει να δουλεύει «10 ώρες τις άλλες μέρες τη βδομάδα». Ένα ακόμα «επιχείρημα» που δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι εκτός πραγματικότητας, αφού φαντασιώνεται γονείς που θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους την Παρασκευή (μέρα σχολείου) αλλά όχι τις Κυριακές που τους στέλνει για δουλειά, καταργώντας την κυριακάτικη αργία.

Οι εμποροϋπάλληλοι εργαζόμαστε τις Κυριακές, τις αργίες, με ότι ωράριο, για όσο θέλει η εργοδοσία και με μισθούς ψίχουλα όχι από επιλογή αλλά γιατί όλα αυτά μας τα επέβαλλαν με το έτσι θέλω τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μας τα επιβάλει η εργοδοσία αξιοποιώντας τους εκατοντάδες νόμους άλλα και μέσω των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων εργασίας και των κανονισμών εργασίας που μας αναγκάζει να υπογράψουμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Σε συνθήκες πανδημίας μας έχουν επιβάλει τα υγειονομικά πρωτόκολλα της διασποράς και του θανάτου βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία μας, την ίδια μας τη ζωή. Για τα κέρδη τους τσακίζουν τη ζωή μας. 

Μονόδρομος για εμάς η οργάνωση στο σωματείο μας, το δυνάμωμα του συλλογικού μας αγώνα. Να μην επιτρέψουμε να περάσει ο σχεδιασμός για την απελευθέρωση της Κυριακής αργίας, οι ανατροπές του αιώνα! Να μην περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα που απελευθερώνει το ωράριο, καταργεί το 8ωρο, φέρνει την 10ωρη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες. 

Με τους συναδέλφους μας μέσα σε κάθε κατάστημα οργανώνουμε τον αγώνα μας απέναντι στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της. Απέναντι στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης που έχει πάθει αφωνία, σφυρίζοντας αδιάφορα.

Τα μέλη του Σωματείου μας συνεχίζουν τις παρεμβάσεις σε όλα τα πολυκαταστήματα, σε όλους τους χώρους δουλειάς καλώντας όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο σε ξεσηκωμό. 

Να απαιτήσουμε μαζικά, συλλογικά την κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, σταθερό ωράριο εργασίας, κατάργηση των διακεκομμένων ωραρίων, εξασφάλιση των ρεπό και των αδειών. Να μην δίνονται όποτε η εργοδοσία θέλει. Να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μέσα σε κάθε κατάστημα. Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να σπάσουν το φόβο, να βγουν μπροστά, αγωνιστικά να γραφτούν στο σωματείο, για να αγωνιστούμε για τη ζωή μας, τα δικαιώματα μας, για τον ελεύθερο χρόνο μας, για την ξεκούραση μας, για τις οικογένειες μας. 

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال