Εντυπωσιακές εικόνες από την ελληνοαμερικανική άσκηση στην Ξάνθη

Εντυπωσιακές εικόνες από την ελληνοαμερικανική άσκηση στην Ξάνθη

Στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, από τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2021 διεξάγεται στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης η διμερής Άσκηση με την επωνυμία «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21» (Immediate Responce / Centaur 21).

Η διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης Ελλάδας - ΗΠΑ συμπίπτει χρονικά με τη ραγδαία επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων  και την πρωτοφανή προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσωπικά στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπαίντεν για το Παλαιστινιακό.

Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές υπογραμμίζοντας τη σημασία της εν λόγω άσκησης υπενθύμιζαν επίσης τις συνεχείς επικρίσεις της Ουάσιγκτον προς την Τουρκία για τους S- 400 που υπονομευουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ αλλά και τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τη Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. 
Η συνεκπαίδευση των ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων στην ακριτική Ξάνθη,  είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) επιπέδου Ταξιαρχίας, με πραγματικά πυρά, μερικής ανάπτυξης δυνάμεων και αποτελεί μέρος της Πολυεθνικής Άσκησης «DEFENDER EUROPE 21». Τα σενάρια της περιλαμβάνουν αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις, αποστολές ασφαλείας και αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις με ταυτόχρονη εξέταση θεμάτων Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ). Συγκεκριμένα θα διεξαχθούν αερομεταφερόμενες και μηχανοκίνητες επιχειρήσεις μάχης, διάβαση υγρού και ξηρού κωλύματος εδάφους, πραγματικά πυρά από τμήματα τεθωρακισμένων, πεζικού, όλμων και ελικοπτέρων (Ε/Π), περισυλλογές μέσων και διακομιδές προσωπικού (MEDEVAC).

Από Ελληνικής πλευράς, στην Άσκηση συμμετέχουν τμήματα της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (Ε/Π OH-58 KIOWA WARRIOR, EE/Π ΑΗ-64D, Ε/Π CH-47D, E/Π UH-1H) και από Αμερικανικής πλευράς τμήματα της 53 Infantry Brigade Combat Team (IBCT) επιπέδου τάγματος με τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) της Εθνοφρουράς των Πολιτειών Φλόριντα και Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

H ανωτέρω δραστηριότητα έχει προγραμματιστεί και εκτελείται με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ και έχει ως σκοπό να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα προάγει έτι περαιτέρω την διαχρονική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال