Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επτά λόγοι που εμφανίζονται σπυράκια στο πρόσωπο

Κοινοποίηση

Επτά λόγοι που εμφανίζονται σπυράκια στο πρόσωπο

Ένα σπυράκι εμφανίζεται όταν φράσσει ένας πόρος του δέρματος.

Συχνά παγιδεύονται στο σημείο αυτό και βακτήρια. Όταν η λοίμωξη προχωρά πιο βαθιά στο δέρμα, σχηματίζεται κύστη. Αυτά είναι τα λεγόμενα εσωτερικά σπυράκια.

Τόσο τα εξωτερικά, όσο και τα εσωτερικά σπυράκια «απαγορεύεται» να τα πιέζετε. Αν το κάνετε, ο πόνος θα είναι έντονος και είναι πολύ πιθανό να μείνει ουλή στο δέρμα μετά την επούλωση.

Δείτε παρακάτω ποιες είναι σύμφωνα με το onmed.gr, οι βασικές αιτίες της εμφάνισης σπυριών στο πρόσωπο:

Γυμνάζεστε και ιδρώνετε: Η υπερβολική εφίδρωση -ειδικά όταν ασκείστε- μπορεί να φράξει τους πόρους στην επιδερμίδα σας, γεγονός που οδηγεί σε ακμή. Τα ρούχα που φοράτε όταν γυμνάζεστε (ιδιαίτερα αν είναι εφαρμοστά) μπορεί επίσης να τρίβονται πάνω στο δέρμα σας και να επιδεινώνουν την ακμή. Να θυμάστε να κάνετε πάντα ντους μετά από έντονη άσκηση και να πλένετε το πρόσωπό σας με ειδικό σαπούνι για την ακμή για να διατηρείτε τους πόρους καθαρούς.

Χρησιμοποιείτε προϊόντα ομορφιάς που κλείνουν τους πόρους της επιδερμίδας σας: Πολλά προϊόντα περιέχουν συστατικά που φράζουν τους πόρους και ίσως δεν το γνωρίζετε. Προσπαθήστε να επιλέγετε προϊόντα με την ένδειξη “non-comedogenic” στην ετικέτα.

Δεν πλένετε το πρόσωπό σας αρκετά ή το πλένετε υπερβολικά συχνά: Ο καθαρισμός του προσώπου είναι σημαντικός για να αφαιρείτε την σκόνη, το μεϊκάπ και το φυσικό σμήγμα (έλαιο) που παράγει το δέρμα και συγκεντρώνονται στους πόρους και τους κλείνουν. Αλλά αν πλένετε το πρόσωπό σας πολύ συχνά (πάνω από 2 φορές την ημέρα) τότε το αφυδατώνετε από τα φυσικά του έλαια, ενώ μπορεί να προκαλέσετε ερεθισμούς και έξαρση σε δερματικές παθήσεις όπως η ακμή.

Ξεχνάτε να βγάλετε το μεϊκάπ: Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν τη διαδικασία ως αγγαρεία στο τέλος μιας κουραστικής μέρας και την αναβάλλουν για το πρωί. Αν κοιμάστε με το μεϊκάπ στο πρόσωπό σας, το πρωί είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσετε με σπυράκι.

Δεν καθαρίζετε τα βουρτσάκια για την πούδρα και το μεϊκάπ: Δεν είναι ανάγκη να το κάνετε συχνά, αλλά δεν πρέπει να το αμελείτε εντελώς. Τα βουρτσάκια και τα σφουγγαράκια που χρησιμοποιείτε για να βάλετε το μεϊκάπ συγκεντρώνουν πολλών ειδών βακτήρια που έρχονται σε απευθείας επαφή με την επιδερμίδα σας και μπορεί να προκαλέσουν έξαρση στα σπυράκια.

Αλλεργία σε απορρυπαντικά: Πολλά καθαριστικά προϊόντα ρούχων και μαλακτικά, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και να οδηγήσουν σε δερματίτιδα, που συχνά εκλαμβάνεται λανθασμένα ως ακμή.

Έχετε περίοδο: Η παραγωγή ανδρογόνων προκαλεί υπερδιέγερση των αδένων των φυσικών ελαίων της επιδερμίδας σας και μπορεί να προκαλέσει έξαρση σε σπυράκια ειδικά κατά μήκος του σαγονιού. Οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν υποχώρηση με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, αλλά προηγουμένως πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα