Κυριακή, 10 Μαρτίου, 2024

Τα άγρια άλογα στην Ξάνθη που καλπάζουν εδώ και αιώνες

Κοινοποίηση

Άγρια άλογα Ξάνθη


Άγρια άλογα Ξάνθη:
Τουριστικό θέλγητρο αλλά και αντικείμενο μελέτης και ερευνών αποτελούν τα άγρια άλογα που καλπάζουν εδώ και αιώνες στην Ξάνθη, τόσο κατά μήκος της οροσειράς της Ροδόπης όσο και σε άλλα ημιορεινά τμήματα της περιοχής. 

Σύμφωνα με μύθους αλλά και καταγραφές, κατά την αρχαιότητα τα αρχαία άλογα της Ξάνθης εκτείνονταν σε μια τεράστια έκταση από την περιοχή των αρχαίων Αβδήρων μέχρι και τις εκβολές του Νέστου καθώς και σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο της Ροδόπης. 

Αμέτρητες αγέλες άγριων αλόγων κάλπαζαν αδιάκοπα μέσα στην πυκνή βλάστηση της ορεινής ζώνης και απολάμβαναν την πλούσια χλωρίδα και το απαράμιλλο φυσικό κάλος της Ξάνθης. 

Τα άγρια άλογα στην Ξάνθη που καλπάζουν εδώ και αιώνες
Τα άγρια άλογα στην Ξάνθη που καλπάζουν εδώ και αιώνες 

Μάλιστα κατά τη μυθολογία πρόκειται για τα ανθρωποφάγα άλογα του Διομήδη, που κατάφερε να πιάσει ο Ηρακλής στον όγδοο άθλο του. 

Άγρια άλογα αντικρίζουν οι επισκέπτες σήμερα σε ακατοίκητους ορεινούς οικισμούς όπως το Κρωμνικό και τα Λιβερά αλλά και ευρύτερα στην οροσειρά της Ροδόπης ενώ δεν είναι λίγες οι αναφορές περιπατητών πως έχουν εντοπίσει άγρια άλογα σε περιοχές όπως το Αυγό. 

Αγέλες με άγρια άλογα μπορεί κανείς να συναντήσει και σε άλλες περιοχές στις οποίες εκτείνεται η οροσειρά της Ροδόπης, όπως την Κομοτηνή. 

Πάνω από 250 άγρια άλογα 

Στην οροσειρά της Ροδόπης συναντάται ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς άγριων αλόγων του Ελλαδικού χώρου, με συνολικό πληθυσμό που υπερβαίνει τα 250 άτομα. 

Η συγκεκριμένη φυλή αλόγων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματος και της ιστορίας της ορεινής Ξάνθης από την Ομηρική εποχή και είναι συνδεδεμένο με την πολιτιστική και οικονομική ζωή των κατοίκων. 

Η αλληλεπίδραση του αλόγου με τον άνθρωπο αποτελεί φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλες τις πληθυσμιακές πυκνότητες του είδους, όμως είναι περισσότερο συχνή όταν στην περιοχή διαβιούν μεγάλοι πληθυσμοί του είδους και συνδέονται όχι μόνο με την δυναμική του πληθυσμού αλλά και:

  • με την λειτουργική κατάσταση του βιότοπου
  • τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, χρήσεις γης και εν γένει διαχειριστικές πρακτικές
  • την προσαρμοστικότητα του αλόγου που ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τροφικά κίνητρα.
Τα άγρια άλογα στην Ξάνθη που καλπάζουν εδώ και αιώνες

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα