Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Απώλεια βάρους και τοξικές σκέψεις

Κοινοποίηση

Απώλεια βάρους και τοξικές σκέψεις

Γράφει η Σουζάνα Ριζγκάλα*

Και έρχονται μέρες που λες τι κάνω και πού βρίσκομαι ; Άλλο ήθελα να κάνω , αλλού να πάω..

Τι περιμένεις λοιπόν; Πάλι τα κιλά σου σκέφτεσαι; Πάλι θα νιώσεις καλά με το μαγικό σου νούμερο;

Η αξία σου ,τα όνειρα σου ,η ζωή σου ολόκληρη τα βάζεις σε μία ζυγαριά;

Έχεις σκεφτεί ότι ΔΕΝ είσαι καλά και για αυτό έχεις παραπάνω κιλά;

Έχεις σκεφτεί ότι για να χάσεις το παραπάνω βάρος θα πρέπει να ξαλαφρώσεις το βάρος της ψυχής σου; Να αλλάξεις πεποιθήσεις ,ίσως να αλλάξεις τις ώρες του ύπνου, να ξεκινήσεις άσκηση ,να πάψεις να νοιάζεσαι  για τα σχόλια της μητέρας σου ή του συναδέλφου ,να μην συγκρίνεσαι με την φίλη ,την δίδυμη αδελφή σου ή με τον οποιονδήποτε ,ίσως να αλλάξεις και δουλειά !

Με το να σκέφτεσαι συνέχεια τα κιλά σου και το τι θα φας το μόνο που θα καταφέρεις είναι να καταπιέζεις και να τιμωρείς τον εαυτό σου και στο τέλος πολύ πιθανό να μισήσεις το σώμα σου ,να θεωρείς τον εαυτό σου ανίκανος να φτάσει στα κιλά που επιθυμείς εσύ και το θεωρείς ιδανικό βάρος .

Για να δούμε κάποιες από αυτές τις πιεστικές-τοξικές σκέψεις:

    • Είμαι χοντρή/ός  = είμαι άσχημη/ος

    • Είμαι χοντρή/ός = δεν αξίζω όσο θα άξιζα εάν ήμουν αδύνατη /ος

    • Είμαι χοντρή/ός = δεν είμαι όμορφη/ος = δεν είμαι πετυχημένη/ος 

    • Είμαι χοντρή/ός  = για αυτό δεν με αγαπούν = εάν είμαι αδύνατη/ος θα με αγαπούσαν = θα με αποδέχονταν

    • Είμαι χοντρή/ός = είμαι άχρηστη/ος = ελαττωματική/ός = νιώθω ντροπή 

    • Είμαι χοντρή /ός = δεν θα τα καταφέρω = παραιτούμαι από τους στόχους μου = δεν έχω κίνητρα

Είναι κρίμα ,είναι βασανιστικό να ζεις με αυτές τις σκέψεις ή να τις προκαλούμε εμείς στους άλλους. Ξέρω θα μου πεις να κοιτάξω γύρω μου να δω πως είναι πια η κοινωνία μας  και θα σου πω ναι ! έχεις δίκαιο!! Αλλά επίσης θα σου προτείνω και εγώ να κοιτάξεις γύρω σου ,όχι την κοινωνία αλλά γύρω σου ,τη ζωή σου όλα αυτά που έχεις καταφέρει μέχρι τώρα και ας τα θεωρείς απλά ,να δεις πόσα όνειρα και στόχους παράτησες ή άφησες στην μέση μόνο και μόνο επειδή νιώθεις πως δεν αξίζεις .

Όσοι πριν αποχαιρετίσουν αυτόν τον κόσμο μας μίλησαν , είπαν γιατί δεν έζησαν και δεν χάρηκαν στο έπακρο τα πιο απλά πράγματα και καταστάσεις της ζωής. Αυτό κρατήστε , ΖΩΗ , θέλω να ζήσω ! έχω και κάνω όνειρα . Άνθρωπος χωρίς κίνητρο ,χωρίς σκοπό δεν είναι ζωντανός! Το να είσαι ΚΑΛΑ κυνήγα , τόλμα , προσπάθησε και ξανά προσπάθησε! Λίγο φως, μερικά χαμόγελα , αποχρώσεις χρωμάτων  και αναπνέεις πάλι και τότε είσαι καλά και θέλεις και επικεντρώνεσαι και συγκεντρώνεσαι σε αυτό και όλα πιο εύκολα γίνονται και όμορφα . Απλά ξεκίνα από μέσα προς τα έξω και σιγά σιγά θα βλέπεις το μυαλό σου να μην σκέφτεται τόσο το φαγητό γιατί είναι απασχολημένο με άλλα ,θα βλέπεις το σώμα να μην αγκαλιάζει τον καναπέ αλλά να αναζητεί όλο και πιο πολύ βόλτα ,περπάτημα ,άσκηση έξω και θα ψάχνει τροφές που του δίνουν  θετική ενέργεια  ,χαρούμενες τροφές ,γιατί τώρα φτιάχνει σιγά σιγά το χαμόγελό του ,το δικό του ,που εξαρτάται μόνο από τον ίδιο .

Προσπάθησε να εντάξεις στην καθημερινότητα σου πράγματα ,καταστάσεις που σε κάνουν να νιώσεις όμορφα ,ασφάλεια και θετική ενέργεια . Μπορεί να είναι ένας πίνακας που θα βάλεις στο γραφείο σου ,μπορεί να είναι μαθήματα χορού ή φωνητικής ,μπορεί να είναι ένα τραγούδι , απογευματινό περπάτημα στη φύση κ.α. 

Δεν ξεχνάμε επίσης και να αποφύγουμε ή να θέτουμε όρια σε καταστάσεις ,πράγματα ακόμα και πρόσωπα που μας κάνουν συνέχεια να νιώσουμε άσχημα για τον εαυτό μας με την επαναλαμβανόμενη αρνητική κριτική τους ή μας επηρεάζουν και μας ωθούν σε διαφορετικό μη κατάλληλο για μας τρόπος ζωής. 

Όσο ζω ονειρεύομαι και προσπαθώ ενεργά για τους στόχους μου, βρίσκω κίνητρα και αν δυσκολεύομαι ζητάω βοήθεια από τους ειδικούς, γιατί θέλω να περιποιηθώ τον εαυτό μου ,θέλω να είμαι καλά και δεν ξεχνάω πως η αξία μου δεν εξαρτάται από τα κιλά μου!

*OnLine Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία σε Ενήλικες και Παιδιά

Email: souzanarizgkala@gmail.com

Κινητό επικοινωνίας :6987661809

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα