Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η δραμινή ποιήτρια Πολύνα Μπανά και το έργο της

Κοινοποίηση

Η δραμινή ποιήτρια Πολύνα Μπανά και το έργο της


Του Θανάση Μουσόπουλου

Γνωρίζω ότι η Πολύνα Μπανά ως πρόεδρος του «Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας», ενός δραστήριου ιστορικού πολιτιστικού φορά της γείτονος, προσφέρει πολύ έργο στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων. Η ίδια μάλιστα ασχολείται συστηματικά, εδώ και τρεις δεκαετίες, με την παρουσίαση βιβλίων λογοτεχνίας στο πλαίσιο αντίστοιχων εκδηλώσεων.

Στην προσπάθειά μου για επαφή με τους δημιουργούς της περιφέρειάς μας γνώρισα το ποιητικό έργο της Πολύνας. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο – να μη λέμε μόνο τα αρνητικά! – βρήκα ποιήματά της παλιότερα και σύγχρονα, που με συγκίνησαν ιδιαίτερα.  

Έλεγα, τι έγραψαν οι ποιητές και οι ποιήτριες τούτο τον καιρό του εγκλεισμού και της πανδημίας. Μια θαυμάσια απάντηση δίνει η Πολύνα:

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ (ΚΑΙ ΤΡΙΓΜΟΙ)

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ SARS-CoV-2

Η πιο σκληρή νέα πραγματικότητα

εκτυλίσσεται μέσα στο σπίτι

και όχι εκτός.

Ο κατ’ οίκον εγκλεισμός και

ο διαρκής αναγκαστικός συγχρωτισμός

επισύρουν την πιο βίαιη αναμέτρηση

με τη μέχρι πρότινος λανθάνουσα (;) υποψία

ότι λίγο γνωριζόμαστε

κι ακόμη λιγότερο συμπαθιόμαστε,

αν και, υπό νορμάλ συνθήκες,

συνθέτουμε -αυτό που λένε- οικογένεια.

Άλλο, όμως, να συναγελαζόμαστε με χρονόμετρο,

συνωθούμενοι, το πρωί, μπροστά στο μπάνιο

και καθήμενοι, το βράδυ, μπροστά στην τηλεόραση,

(διάγοντας, βολικά, όλη τη μέρα μας, με «ξένους»:

φίλους, συναδέλφους & συμμαθητές/συμφοιτητές)

κι άλλο να σκουντουφλάμε, συνεχώς,

ο ένας πάνω στον άλλο,

αγωνιώντας

πως κάτι πρέπει (να βρούμε για) να πούμε.

Να σημειώσω ότι η Πολύνα Γ. Μπανά γεννήθηκε το 1968, στη Δράμα, όπου και κατοικεί. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. καθώς και του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΑ) στην Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση. Είναι δικηγόρος και, συγχρόνως, νομική σύμβουλος του Δήμου Δράμας. Έχει μελετήσει, επίσης, τη γαλλική γλώσσα και λογοτεχνία καθώς και την ιταλική γλώσσα  Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή “Η καταφανής εξωστρέφεια των φωνηέντων” (εκδόσεις Σαιξπηρικόν, α΄ έκδοση: Ιούλιος 2017, β΄ έκδοση: Νοέμβριος 2017). Έχει συμμετάσχει στο συλλογικό έργο “Τα ποιήματα του 2017” [εκδόσεις Κοινωνία των (δε)κάτων]. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ιστολόγια.

Η φίλη μαθήτρια και δημιουργός της τέχνης της μουσικής και του λόγου μόνιμη κάτοικος της Δράμας Έφη Ζάννη με πολύ συνοπτικό τρόπο μιλά για την ποίηση της Πολύνας Μπανά.

«Η ποιήτρια Πολύνα Μπανά ΖΗΤΗΣΕ – Ζήτησε να μας απαλλάξει από τα φάσματα της πραγματικής ζωής. – Ζήτησε να μας οδηγήσει από την εστίαση στο χρονικό στην συμμετοχή σε μια «παράλληλη πιο πραγματική ζωή». -Ζήτησε να μας εξώσει από την περιχαράκωση μέσα σε «αδιάτρητες πανοπλίες και ανθεκτικότητες» -Ζήτησε να ζήσουμε σαν πρόσωπο εκκαθολικευμένο μέσα στις μικρές ρωγμές μας. -Ζήτησε να ζήσουμε ένα παιχνίδι αντίληψης ως ΤΙΠΟΤΕ και ως ΟΛΟ «επιστροφής στη μήτρα». -Ζήτησε να μην είμαστε «ανάδελφοι» με δυσανεξία στο ΜΗΔΕΝ. -Ζήτησε  μια συναναστροφή με ΦΟΒΟ και ΕΛΕΟΣ ενός «φευγαλέου νεύματος» Αγάπης. -Ζήτησε ένα μεγαλύτερο σπίτι γι’ αυτήν που δεν θα βαπτίζει αλήθειες τις κακίες, δεν θα έχει μια μνήμη ακρωτηριασμένη από αισθήσεις, δεν θα γελά κατά παραγγελία, σφίγγοντας τα δόντια, ανθιστάμενη. – Ζήτησε να μην εμμένουμε στην «λεπτομέρεια» του Θανάτου».

Θα κλείσω αυτή την πρώτη γνωριμία με τη δραμινή δημιουργού Πολύνα Μπανά με ένα χαρακτηριστικό της ποίημα:

Η ΦΑΝΕΡΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΦΩΝΗΕΝΤΩΝ

Προτιμώ, αναφανδόν, τα φωνήεντα.

Ναι,

πάντα είχα μια σκανδαλιστική ροπή προς τα φωνήεντα.

Με καθηλώνει, από μικρή, η καταφανής εξωστρέφειά τους.

Ενώ,

είν’ αλήθεια

-ανώφελο να τ’ αρνούμαστε-

πως τα σύμφωνα μπορούν να γίνουν,

μερικές φορές,

τόσο στριφνά και κακότροπα.

Κι αυτό, αποκλειστικά από ταπεραμέντο ή ψυχρό καιρό.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΑΝΘΗ, 10   ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα