Η κτηνωδία των Βούλγαρων στα Κομνηνά Ξάνθης

Η κτηνωδία των Βούλγαρων στα Κομνηνά Ξάνθης

Τη μνήμη των νεκρών που σφαγιάστηκαν άγρια από τους Βούλγαρους συνεχίζουν να τιμούν κάθε χρόνο οι κάτοικοι στα Κομνηνά, στην ορεινή Ξάνθη. 

Στις 12 Ιουνίου του 1944 οι Βούλγαροι κατακτητές συλλαμβάνουν τον 20χρονο Νίκο Σιδηρόπουλο, τον 16χρονο Κώστα Παπαδόπουλο και τον 50χρονο Δημήτρη Στίγκα, τρεις αντιστασιακούς. 

Ο στρατός των Βουλγάρων προχωρά σε μια σειρά από ακρότητες και βαρβαρότητες, βασανίζοντας άγρια τους συλληφθέντες για να αποκαλύψουν τα κρησφύγετα των ανταρτών. Στη συνέχεια τους εκτέλεσαν, έκοψαν τα κεφάλια τους και τα μετέφεραν στην πλατεία του οικισμού, όπου συγκέντρωσαν τους κατοίκους του χωριού και τους σημάδευαν με όπλα, επιδεικνύοντας τα κομμένα κεφάλια και ρωτώντας ειρωνικά εάν τα αναγνωρίζουν.   

Την ίδια στιγμή Βούλγαροι στρατιώτες λεηλατούσαν και κατέστρεφαν τα σπίτια του χωριού ενώ εντόπισαν και τη σύζυγο του εκτελεσθέντος Δημητρίου Στίγγα, Κυριακούλα, την οποία επίσης συνέλαβαν και δίκασαν με συνοπτικές διαδικασίες και την έστειλαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. 

Η Στίγγα δεν δέχθηκε να της κλείσουν τα μάτια αλλά αντιθέτως απάντησε στους Βούλγαρους κατακτητές πως και «δέκα παιδιά να είχα, θα τα έστελνε στο βουνό, να πολεμήσουν για την ελευθερία της πατρίδος» ενώ την ώρα της εκτέλεσης φώναξε «Ζήτω η Ελλάς»!


Εκδηλώσεις την Κυριακή 


Την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021 και ώρα 11:00 πρωινή, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις  μνήμης στην κεντρική πλατεία στα Κομνηνά Ξάνθης για τους  εκτελεσθέντες και σφαγιασθέντες κατοίκους του χωριού από τον Βουλγαρικό Στρατό κατοχής, την 12-6-1944.

Θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση υπό του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτου Ξάνθης κ. Παντελεήμονος παρουσία των αρχών του νομού και εν συνεχεία κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της εκτελεσθείσης Κυριακής Στίγκα στην πλατεία των Κομνηνών, καθώς επίσης και απονομή αναμνηστικών μεταλλίων από την Ε.Σ.Ε.Α στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 των Κομνηνών.

Kεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ Τάσος Κοντογιαννίδης.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال