Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ουραγός σε ανάπτυξη και υποδομές η Ξάνθη

Κοινοποίηση

Ουραγός σε ανάπτυξη και υποδομές η Ξάνθη


Η Αλεξανδρούπολη έγινε bike-friendly προορισμός και στην Ξάνθη πλακώνονται οι πρώην με τους νυν, εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν!

Την ώρα που όμορες πόλεις καταγράφουν σημαντικά βήματα ανάπτυξης και βελτίωσης υποδομών, που αναβαθμίζουν το βιωτικό επίπεδο και την καθημερινότητα των πολιτών, η Ξάνθη παραμένει ουραγός, με τη διαφορά να είναι κάτι παραπάνω από αισθητή. 

Εκτός των βασικών προβλημάτων – που καταγράφονται άλλωστε στις περισσότερες πόλεις της χώρας – όπως οι κακοτεχνίες στους δρόμους που θυμίζουν κρατήρες, η λειτουργία οργανωμένων δομών στάθμευσης οχημάτων αλλά και η μέριμνα για την κυκλοφορία και υποστήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες, η Ξάνθη υστερεί σημαντικά και σε μια σειρά από άλλους τομείς. 

Bike-friendly η Αλεξανδρούπολη 

Είναι γεγονός, και δυστυχώς αναμφισβήτητο, το ότι η Ξάνθη δεν θυμίζει σε τίποτα μια αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή πόλη, τη στιγμή ωστόσο που άλλες γειτονικές πόλεις καταγράφουν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης. Πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως bike-friendly προορισμός, παρέχοντας υποδομές που υποστηρίζουν τη χρήση ποδηλάτων μέσα στην πόλη. 

Προορισμός φιλικός προς τα ποδήλατα η Αλεξανδρούπολη – Με το ζόρι φιλική… για τους ανθρώπους η Ξάνθη


“Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης γίνεται πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας και του αειφόρου τουρισμού στην Ελλάδα πιστοποιώντας τις υποδομές και τις υπηρεσίες που διαθέτει για τη χρήση ποδηλάτου με το Σήμα BIKE FRIENDLY DESTINATION.

Το απόγευμα της Πέμπτης 3 Ιουνίου, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου με την απονομή του Σήματος BIKE FRIENDLY DESTINATION. 

Στην παραλία της Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή του Alexandroupolis Bike Team – Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης και πλήθος από μικρούς και μεγάλους ποδηλάτες, ο Δήμαρχος Ioannis Zampoukis – Γιάννης Ζαμπούκης παρέλαβε το Σήμα Πιστοποίησης του Δήμου ως BIKE FRIENDLY DESTINATION από την κα. Βίκυ Καραντζαβέλου, Γενική Διευθύντρια της ΝΑΤΤΟΥΡ, της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που διαχειρίζεται σήμα «Bike Friendly» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Ανταποκρινόμενος στις νέες τάσεις στον τουρισμό, στην ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη των επισκεπτών για επαφή με το φυσικό περιβάλλον και την πρόσβαση σε αυθεντικές εμπειρίες, o Δήμος Αλεξανδρούπολης ενισχύει το τουριστικό του προφίλ και εντάσσεται στο δίκτυο των BIKE FRIENDLY τουριστικών προορισμών της Ελλάδας.

Τα οφέλη για τον Δήμο θα είναι πολλαπλά καθώς με αυτή την πρωτοβουλία εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν του με τη δραστηριότητα της ποδηλασία στοχεύοντας σε μια νέα κατηγορία επισκεπτών που έχει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τη φύση, επιμηκύνοντας έτσι την τουριστική περίοδο, ενώ την ίδια στιγμή αναδεικνύει το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων, τις ποικίλες ποδηλατικές διαδρομές στη φύση και όλες τις ποδηλατικές υποδομές και υπηρεσίες που διαθέτει” σημειώνει ο Δήμος σε ανακοίνωσή του για την πιστοποίηση που έλαβε. 

Την ίδια στιγμή η Ξάνθη απέχει κατά πολύ από το να χαρακτηριστεί ως μια πόλη φιλική προς τα ποδήλατα. Παρά το γεγονός πως διαθέτει τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να επιτρέπουν κάτι τέτοιο, στο κομμάτι των υποδομών υστερεί αισθητά ενώ φαίνεται πως δεν γίνονται και ουσιαστικές παρεμβάσεις – ενέργειες για να αλλάξει κάτι. 

16 κυτία με τα καινοτόμα χάρτινα φαρασάκια “No Kaka”
Κυτία με καινοτόμα χάρτινα φαρασάκια “No Kaka” στην Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη έχουν τοποθετηθεί 16 κυτία με τα καινοτόμα χάρτινα φαρασάκια “No Kaka” σε 16 διαφορετικά σημεία, με την πόλη να παρουσιάζει υποδομές φιλικές και προς τα ζώα συντροφιάς τη στιγμή που κάτι τέτοιο μόνο ως αστείο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για την Ξάνθη. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός ότι στην Αλεξανδρούπολη συγκεντρώνουν πλαστικά καπάκια μέσα σε τεράστιες καρδιές, τα οποία στη συνέχεια δωρίζουν, όπως έγινε πρόσφατα όταν 700 κιλά πλαστικά καπάκια συγκεντρώθηκαν και παραδόθηκαν στην ΚΟΙΝΣΕΠ “Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα”, προσφέροντας βοήθεια και υποστηρικτικό υλικό σε συνανθρώπους σε ολόκληρη την Ελλάδα, γίνεται κάτι παραπάνω από αισθητό το πόσο απέχει η Ξάνθη και οι υποδομές της αλλά και το ενδιαφέρον για τέτοιου είδους δράσεις. 

Οι καρδιές που γεμίζουν πλαστικά καπάκια στην Αλεξανδρούπολη

Έξυπνα φανάρια στην Κομοτηνή 

Αν το παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης φαντάζει μακρινό για την Ξάνθη, η σύγκριση με την Κομοτηνή μπορεί να αποβεί το ίδιο αποκαρδιωτική, καθώς αποδεικνύει πως ακόμη και στα πιο απλά πράγματα υπάρχει μεγάλη απόσταση. 

Χαρακτηριστικό το γεγονός πως στην Κομοτηνή, εδώ και χρόνια, λειτουργούν έξυπνα φανάρια με ειδική σήμανση ενώ στην Ξάνθη όχι απλώς δεν υπάρχουν “έξυπνοι φωτεινοί σηματοδότες” αλλά μια απλή βροχή αρκεί για να τους βγάλει εκτός λειτουργίας για μέρες. 

Εάν στη συζήτηση προστεθούν και οι αθλητικές υποδομές τότε η εικόνα της πόλης γίνεται ακόμη πιο τραγική. Το αστείο με το Κολυμβητήριο έχει γίνει πλέον γραφικό, ενώ ακόμη και οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται για τη βελτίωση των ανοιχτών χώρων άθλησης στην περιοχή χαρακτηρίζονται από προχειρότητα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και το δημόσιο γήπεδο τένις, στην περιοχή απέναντι από το Αμοιρίδειο, το οποίο πρόσφατα “ανακαινίστηκε” και η μια του πλευρά καλύφθηκε με μπαλώματα ενώ τα γήπεδα μπάσκετ ακριβώς πίσω παραμένουν ακόμη “υπό κατασκευή”. 

Αναρωτιέται κανείς εύλογα εάν στην Ξάνθη υπάρχει έλλειψη πόρων, που οδηγεί και στην αντίστοιχη έλλειψη υποδομών και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, εάν υπάρχει έλλειψη οράματος και ουσιαστικών παρεμβάσεων ή εάν απλά γίνεται εσφαλμένη διαχείριση πόρων ή όχι προς όφελος των πολλών. 

Η Ξάνθη τα τελευταία χρόνια στηρίζεται πρωτίστως στους εθελοντές και σε πολίτες και Συλλόγους που προσφέρουν υπηρεσίες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και ελάχιστα – έως καθόλου – στο έργο που θα έπρεπε να προσφέρει η πολιτεία με τις υποδομές της. 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα