Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ταινίες και σειρές που γυρίστηκαν στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Ταινίες και σειρές που γυρίστηκαν στην Ξάνθη

Η Ξάνθη, με τα γραφικά σοκάκια της αλλά και τον φυσικό της πλούτο, έχει αποτελέσει ουκ ολίγες φορές πηγή κινηματογραφικής έμπνευσης, με ταινίες αλλά και τηλεοπτικές σειρές να επιλέγουν την περιοχή για γυρίσματα. 




Οι κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα μπορεί να μην χαρακτηρίζονται από μεγάλη συχνότητα, συγκριτικά με το παρελθόν, ωστόσο τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προσπάθειες. 

Στην Ξάνθη έχουν γυριστεί ταινίες όπως το Ζίζοτεκ, που προβλήθηκε πρόσφατα και στην ΕΡΤ και ο Θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που συμπεριλαμβάνεται μάλιστα στις 100 καλύτερες ταινίες του κόσμου. Μεταξύ άλλων στην περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί και γυρίσματα γνωστών τηλεοπτικών σειρών όπως, προσφάτως, το Κόκκινο Ποτάμι, αλλά και παλαιότερα, τα Ματωμένα Χώματα και το Αρχιπέλαγος

Ο Θίασος και η γραφική Ξάνθη 




Την Ξάνθη επέλεξε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, για τα γυρίσματα της ταινίας του “ο Θίασος”, το 1975. Πρόκειται για μια ελληνική δραματική κινηματογραφική ταινία η οποία υπήρξε η τρίτη κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο σημαντικές δημιουργίες που έχει να επιδείξει ο ελληνικός κινηματογράφος με διεθνή μάλιστα αναγνώριση. 

Μεταξύ άλλων στην ιστορική κινηματογραφική παραγωγή διακρίνονται το παζάρι της Ξάνθης, η Παλιά Πόλη και το πανδοχείο Αβέρωφ. 

Ζίζοτεκ και φυσικό κάλλος 

Ζίζοτεκ, η δεύτερη ταινία του Βαρδή Μαρινάκη η οποία γυρίστηκε το 2017 με την Ξάνθη να συμπεριλαμβάνεται στα σκηνικά της κινηματογραφικής αυτής παραγωγής. Σε παραγωγή του Κων/νου Βασίλαρου της StudioBauhaus, τα γυρίσματα έγιναν σε ένα μεγάλο τμήμα της Ξάνθης αξιοποιώντας τις φυσικές ομορφιές της περιοχής, όπως την πλούσια χλωρίδα στον Δαφνώνα

Ταινίες και σειρές που γυρίστηκαν στην Ξάνθη

Η ταινία απέσπασε ιδιαίτερα θετικές κριτικές ενώ προβλήθηκε πρόσφατα και από τη συχνότητα της ΕΡΤ. Στο «Ζίζοτεκ», που γυρίστηκε στην Αθήνα αλλά και στην Ξάνθη και τις γύρω περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας, έχει ως κεντρικό της ήρωα ένα εννιάχρονο αγόρι. Όταν η μητέρα του το εγκαταλείπει κατά τη διάρκεια ενός πανηγυριού στην είσοδο ενός δάσους, κοντά στα σύνορα, το αγόρι περιπλανιέται ώσπου ν’ ανακαλύψει την καλύβα ενός δύστροπου, μεσήλικα ερημίτη. Οι δυο τους θ’ αναπτύξουν μια σχέση πατέρα-γιου που κι οι δυο έχουν ανάγκη και θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι που παίρνει αναπάντεχη τροπή.




Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα