Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Με υπογραφή Κεραμέως το πρώτο πρότυπο ΕΠΑΛ στην Ξάνθη!

Κοινοποίηση

Με υπογραφή Κεραμέως το πρώτο πρότυπο ΕΠΑΛ στην Ξάνθη!


Να μη χαρακτηριστεί το 1o ΕΠΑΛ Ξάνθης ως «Πρότυπο» ζητάει το ΚΚΕ με ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή 

Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη ιδρύονται έξι Πρότυπα ΕΠΑ.Λ. σε έξι Περιφέρειες της χώρας. Στα Πρότυπα ΕΠΑΛ Άργους, Επανομής, Περάματος, Ξάνθης, Ηγουμενίτσας και Τρικάλων, κατά το σχολικό έτος 2021-2022, θα λειτουργήσει η Α’ τάξη, στις εγκαταστάσεις των υφιστάμενων σχολικών μονάδων ΕΠΑ.Λ.

Σε ανακοίνωσή του το Υπ. Παιδείας αναφέρει: “Για πρώτη φορά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα υλοποιείται, σταδιακά και με συστηματικό τρόπο, σειρά ρυθμίσεων αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων πλέον λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της οικονομίας σε επαγγελματικά προσόντα κατά τον ορισμό ειδικοτήτων και την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών, προβλέπονται νέες μεθοδολογίες, κριτήρια ποιότητας σε πόρους και διαδικασίες. Οι νέες μέθοδοι, οι αυξημένοι βαθμοί ελευθερίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, οι επιμορφώσεις των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών όλων των κλάδων στα Κέντρα Επιμόρφωσης που θα δημιουργηθούν εντός των Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα στις νέες απαιτήσεις καθώς και η συνεχής παρακολούθηση, αξιολόγηση και επανατροφοδότηση του συστήματος, αναμένεται να συμβάλουν στη συνολική προσπάθεια ενίσχυσης και αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα μας. Για την υλοποίηση των καινοτομιών αυτών, προβλέπεται σημαντική χρηματοδότηση και από ενωσιακούς πόρους”. 

Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Η ενίσχυση και αναβάθμιση των Επαγγελματικών Λυκείων αποτελεί προτεραιότητά μας. Πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε στέρεη επαγγελματική εκπαίδευση με εύρος, που θα καλλιεργεί βασικές επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες σε πολλούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και επαγγελμάτων. Η στρατηγική μας για συνολικό επαναπροσδιορισμό και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αποτελεί βασικό πυλώνα πολιτικής μας σχεδόν δύο χρόνια τώρα, που υλοποιείται βήμα-βήμα – με την καίρια συμβολή του Γενικού Γραμματέα κ. Γιώργου Βούτσινου – μέσα από πρωτοβουλίες όπως η ψήφιση του νόμου 4763/2020, η ενίσχυση των Δημοσίων ΙΕΚ και η θέσπιση του παράλληλου μηχανογραφικού για εγγραφή σε αυτά, τώρα η ίδρυση για πρώτη φορά Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. Συνεχίζουμε δυναμικά, δίνουμε στις νέες και τους νέους μας επιλογές με προοπτικές, που ανταποκρίνονται στις επιδιώξεις, τις κλίσεις και τις επιθυμίες τους, που απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας μας.»

Αντίδραση από το ΚΚΕ 

Να μη χαρακτηριστεί το 1o ΕΠΑΛ Ξάνθης ως «Πρότυπο»

Να σταματήσει κάθε διαδικασία μετατροπής του 1ου ΕΠΑΛ Ξάνθης σε «Πρότυπο» και να προχωρήσει παράλληλα αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να εξοπλιστεί το σχολείο και τα υπόλοιπα ΕΠΑΛ της Ξάνθης με σύγχρονα, επαρκή εργαστήρια και υλικοτεχνική υποδομή και να στελεχωθούν πλήρως μέσα από μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, ζητούν με Ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Αναλυτικά:

«Διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών και γονιών έχει προκαλέσει η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να μετατρέψει το 1ο ΕΠΑΛ Ξάνθης σε “Πρότυπο”. Μάλιστα αυτό προωθείται με εκφρασμένη την αντίθεση του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου, αλλά και της ΕΛΜΕ Ξάνθης και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει τον αποκλεισμό από αυτό το σχολείο εκατοντάδων μαθητών καθώς οι αιτήσεις εγγραφής θα γίνονται με σειρά βαθμού απολυτηρίου. Όπως αναφέρουν αναλυτικά στο υπόμνημά τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ “Η πρόβλεψη που υπάρχει για την εγγραφή των μαθητών στα ΠΕΠΑΛ με βάση τη φθίνουσα κατάταξη του βαθμού του απολυτηρίου Γυμνασίου μας βρίσκει αντίθετους εφόσον η κίνηση αυτή διαχωρίζει το μαθητικό πληθυσμό της πόλης σε μαθητές δύο ταχυτήτων, καλούς και κακούς. Με αυτή την κίνηση οι μαθητές οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να εγγραφούν στο ΠΕΠΑΛ δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και την ειδικότητα που επιθυμούν. Αυτό θα οδηγήσει είτε στην καθημερινή μετακίνησή τους σε ΕΠΑΛ όμορων νομών, μιας και οι ειδικότητες του σχολείου μας δεν παρέχονται όλες από τα υπόλοιπα δυο ΕΠΑΛ. του νομού (2ο ΕΠΑΛ και ΕΠΑΛ Γλαύκης), είτε στην εγκατάλειψη του σχολείου… Σας θυμίζουμε δε ότι το σχολείο μας χωροταξικά δέχεται μεγάλο αριθμό μαθητών τόσο από τον οικισμό των παλιννοστούντων πέριξ της περιοχής του νοσοκομείου, όσο και από τον ορεινό όγκο και τα πεδινά του νομού με ό,τι αυτό σημαίνει για το αν τελικά τα υπόλοιπα σχολεία της πόλης θα μπορούν να δεχτούν τον όγκο των μαθητών που δεν θα γίνονται δεκτοί από το ΠΕΠΑΛ”.

Η κατηγοριοποίηση των Σχολείων σε Πρότυπα, σε “καλά” και σε “κακά”, ο διαχωρισμός των μαθητών σε “άριστους” και “κακούς”, ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα που θα καθορίζονται από τις ανάγκες της αγοράς πλήττοντας τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας.

Δίκαιες είναι οι διαμαρτυρίες αφού αντί να ενισχυθεί το σχολείο με υποδομές και καθηγητές, δημιουργείται ένα σχολείο-βιτρίνα για τις ανάγκες των επιχειρήσεων, όπου η αγορά εργασίας θα αποφασίζει ποιες ειδικότητες χρειάζεται και ποιες όχι, που θα καταργούνται ειδικότητες σε ένα βράδυ και οι μαθητές δεν θα βρίσκουν την ειδικότητα που επιθυμούν να σπουδάσουν, γεγονός που είναι προκλητικά άδικο και απαράδεκτο.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός, αν πρόκειται η κυβέρνηση να διασφαλίσει τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας της περιοχής διακόπτοντας κάθε διαδικασία μετατροπής του 1ου ΕΠΑΛ Ξάνθης σε “Πρότυπο” και προχωρώντας παράλληλα σε αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να εξοπλιστεί το σχολείο και τα υπόλοιπα ΕΠΑΛ της Ξάνθης με σύγχρονα – επαρκή εργαστήρια και υλικοτεχνική υποδομή και να στελεχωθούν πλήρως μέσα από μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων».

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα