Άμεση αντίδραση από την Άγκυρα για την «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης

Άμεση αντίδραση από την Άγκυρα για την «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης

Άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στην απόφαση του Άρειου Πάγου, ο οποίος απέρριψε το αίτημα των μειονοτικών συλλόγων της Θράκης να χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκικός/ή» στην ονομασία τους. 

Η Τουρκία έσπευσε να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της για την απόφαση αυτή για την «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης, κατηγορώντας μάλιστα για ακόμη μια φορά την Ελλάδα και εξαπολύοντας πυρά κατά το δικαστικού συστήματος της χώρας. 

Ειδικότερα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως «η τουρκική ένωση Ξάνθης, η παλαιότερη μη κυβερνητική οργάνωση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, απαγορεύτηκε το 1983 με δικαστική απόφαση επειδή είχε στο όνομά της τη λέξη «τουρκική». Ως αποτέλεσμα του νομικού αγώνα που διεξήγαγε η Τουρκική Ένωση Ξάνθης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ότι το δικαίωμα της οργάνωσης παραβιάστηκε από την Ελλάδα το 2008 και κάλεσε την Ελλάδα να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις για την εγγραφή της ένωσης.

Στο πλαίσιο της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, έγινε νομική ρύθμιση στην Ελλάδα το 2017, που επιτρέπει στους απαγορευμένους συλλόγους να υποβάλουν αίτηση για επανεγγραφή, αλλά προβλέφθηκαν σοβαρές εξαιρέσεις σχετικά με την αποδοχή αυτών των αιτήσεων. Διαπιστώθηκε ότι η αίτηση που υπέβαλε η Τουρκική Ένωση Ξάνθης για επανεγγραφή μετά την προαναφερθείσα νομική ρύθμιση, απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο με την απόφαση που ανακοινώθηκε στις 30 Ιουνίου 2021.

Με την προαναφερθείσα απόφαση, τα ένδικα μέσα έχουν εξαντληθεί πλέον στην Ελλάδα, μετά από έναν 38χρονο αγώνα για την εφαρμογή του νόμου και της δημοκρατίας της τουρκικής ένωσης Ξάνθης. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνεχίζει τις κατασταλτικές της πολιτικές για την άρνηση της ταυτότητας της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, παρά τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Καταδικάζουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου της Ελλάδας, το οποίο αγνοεί τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, και καλούμε την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, που αρνείται να εφαρμόσει εδώ και 13 χρόνια, και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εγγραφή των μη κυβερνητικών οργανώσεων της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον αγώνα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ».

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.   

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال