Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εικόνα σώματος και παιδί

Κοινοποίηση

Εικόνα σώματος και παιδί

Γράφει η Σουζάνα Ριζγκάλα*

Έχεις μεγάλη περιφέρεια σαν την θεία σου, είναι παχουλό σαν το σόι της μάνας του , και αμέσως το παιδί μπήκε σε σκέψεις , ποια θεία ; ποιο σόι; αχ αυτή ! Δεν είμαι έτσι! Θεέ μου θα γίνω έτσι ,δεν θέλω!!

Και πέρασαν μήνες ,χρόνια και αυτή ή αυτές οι φράσεις τυπώθηκαν καλά στο μυαλό και ίσως και στην ψυχή του.

 Απαγορεύεται να σχολιάζουμε το σώμα των παιδιών ακόμα και να μιλάμε μπροστά τους για το δικό μας σώμα και βάρος. Μπορεί να σας φαίνεται όλο αυτό ασήμαντο ,αλλά είναι άβολο έως τραγικά επικίνδυνο. Ποτέ δεν ξέρουμε πως θα εκλάβει ένα παιδί ένα σχόλιο που θα δεχτεί και ειδικά για το σώμα του . Ίσως μισήσει τον εαυτό του, θεωρήσει τον εαυτό του καταδικασμένο να μοιάζει κάποιον .

Εφόσον το θέμα έχει σχέση με το βάρος του τότε πρώτα προσπαθούμε οι γονείς να τρεφόμαστε σωστά και να οργανώσουμε τον χρόνο του παιδιού ώστε να έχει χρόνο να κάνει άσκηση μέσω του παιχνίδι εκτός σπιτιού και εάν υπάρχουν δυσκολίες απευθυνόμαστε στον κατάλληλο ειδικό.

Είναι απαραίτητο τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που τους χαρίζει αγάπη και ασφάλεια ,να νιώσουν αποδεκτά ,όμορφα ,έξυπνα και δυνατά . Έτσι θα  αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και αγάπη για τον εαυτό τους αλλά και για τους άλλους, γιατί όταν σέβεσαι τον εαυτό σου σέβεσαι κα αι τους άλλους .

Παιδιά με δυνατές φωνές από χαμόγελα ,ιδρώτα από το κυνηγητό ,ξέγνοιαστα ανέμελα . Αυτά είναι τα δικαιώματα των παιδιών και η ευθύνη – υποχρέωση των γονέων προς αυτά. Δεν επιτρέπεται να αγχώνονται ούτε να ασχολούνται με αγωνία με την εμφάνιση τους και αν αυτό συμβεί μην το προσπερνάτε ,συζητήστε το με το παιδί ,με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ,την δασκάλα και αν χρειαστεί συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο ή τον ψυχολόγο.

Προσπαθούμε και επιβάλλεται να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού, λέγοντας του και τονίζοντας τα καλά και τις όμορφες ιδιαιτερότητες που έχει , αποκλείεται να μην έχει, να μην ξεχωρίζει σε κάτι. Εσύ μητέρα ,εσύ πατέρα κατανοείς πόσο σημαντικό είναι να αποδεχτείς το παιδί σου ; έχεις σκεφτεί πως με την συνεχή και ακατάλληλη κριτική για το σώμα του και την εμφάνιση του ΔΕΝ το βοηθάς αλλά το ωθείς στην δυστυχία ,στην χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανοίγεις μία τεράστια πόρτα στις Διατροφικές Διαταραχές ; Έχεις σκεφτεί πως ίσως εσύ χρειάζεσαι βοήθεια για να αλλάξεις συμπεριφορά και πεποιθήσεις ;

Όλα τα λουλούδια είναι όμορφα αλλά το καθένα έχει ξεχωριστό άρωμα και χάρη, έτσι και τα παιδιά μας είναι ξεχωριστά ! Αν το έμβρυο νιώθει και καταγράφει όλα τα αρνητικά ερεθίσματα της μητέρας και του περιβάλλοντος του και επηρεάζεται η μελλοντική συμπεριφορά του πόσο μάλλον το παιδί που βλέπει και ακούει μπροστά του απευθείας όλο αυτό; 

*Διαιτολόγος on line 

Με Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία σε ενήλικες και παιδιά

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6987661809

Email: souzanarizgkala@gmail.com

Προφίλ στο Facebook: Σουζάνα Ριζγκάλα Διαιτολόγος

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.   

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα