Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ξάνθη: Η εταιρία από την Κυψέλη με τα φυσικά βούτυρα ξηρών καρπών

Κοινοποίηση

Ο Χρήστος Λαύκας και η Μιλάντα Κιουρντζίδου, με αιχμή της φιλοσοφίας τους το less is more, κλείνουν απευθείας τη… φύση στα γυάλινα βαζάκια τους.


Ο Χρήστος Λαύκας και η Μιλάντα Κιουρντζίδου, με αιχμή της φιλοσοφίας τους το less is more, κλείνουν απευθείας τη… φύση στα γυάλινα βαζάκια τους.

Η αδυναμία τους για τους ξηρούς καρπούς και η γνώση για τη διατροφική τους αξία έγιναν οι θεμέλιοι λίθοι του επιχειρηματικού τους εγχειρήματος, για τις ανάγκες του οποίου έκαναν την Κυψέλη, ένα μικρό χωριό του νομού Ξάνθης, σπίτι τους.

Δύο νέοι άνθρωποι από την Ξάνθη, ο 35χρονος Χρήστος Λαύκας, διατροφολόγος-διαιτολόγος και η 31χρονη σύντροφός του Μιλάντα Κιουρντζίδου, λογίστρια και πρώην αεροσυνοδός, δημιούργησαν το 2019 τη λafkas Mill, μια εταιρεία μεταποίησης ξηρών καρπών, και δημιουργούν έκτοτε 100% φυσικά, χωρίς πρόσθετα, χωρίς φοινικέλαιο, χωρίς αλάτι και ζάχαρη, βούτυρα ξηρών καρπών. Με αιχμή της φιλοσοφίας τους το less is more, χρησιμοποιούν ελάχιστα υλικά για να παρασκευάσουν τα προϊόντα τους, θέλοντας να κλείσουν απευθείας τη… φύση στα γυάλινα βαζάκια τους. Σήμερα διαθέτουν στην αγορά οκτώ κωδικούς, από φυστικοβούτυρο και ταχίνι ολικής άλεσης, με τα οποία και ξεκίνησαν, μέχρι αμυγδαλοβούτυρο, φουντουκοβούτυρο, βούτυρο ηλιόσπορου και βούτυρο κάσιους.

Ο Χρήστος Λαύκας και η Μιλάντα Κιουρντζίδου, με αιχμή της φιλοσοφίας τους το less is more, κλείνουν απευθείας τη… φύση στα γυάλινα βαζάκια τους.

Μάλιστα, για τις ανάγκες του αλέσματος των ξηρών καρπών χρησιμοποιούν έναν πετρόμυλο με μυλόπετρες 800 κιλών, δίνοντας έναν αέρα παράδοσης στη διαδικασία παραγωγής. Η χρήση του άλλωστε ευνοεί τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών και αρωμάτων του καρπού, ενώ κρατά τη θερμοκρασία του προϊόντος χαμηλή, δίνοντας έτσι ξεχωριστή ποιότητα στα βούτυρα ξηρών καρπών της οικογένειας λafkas Mill. Το ζευγάρι προμηθεύεται τις πρώτες ύλες του κατά κύριο λόγο από παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας με μόνο κριτήριο την ποιότητα, έχει όμως στα σχέδιά του να ξεκινήσει και τις δικές του καλλιέργειες στην περιοχή. Στα πλάνα του είναι επίσης να κάνει επισκέψιμο το εργαστήριό του, ώστε να μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παραγωγική διαδικασία.

Τα προϊόντα της λafkas Mill βρίσκονται σε delicatessen στην Ξάνθη, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Αθήνα, την Κρήτη και την Τήνο, ενώ διατίθενται και μέσω του e-shop της, όπως και άλλων e-shops με τα οποία συνεργάζεται. Ο Χρήστος και η Μιλάντα όμως ονειρεύονται να δουν τα βαζάκια της λafkas Mill να ταξιδεύουν μελλοντικά και στο εξωτερικό και δη σε χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο.

«Ο στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε κάτι αγνό και φυσικό, με υψηλή διατροφική αξία, κάτι που θα βάζαμε και οι ίδιοι στο τραπέζι μας» λέει στη Voria η Μιλάντα Κιουρντζίδου.

Η αγάπη για τη μεσογειακή διατροφή

Ο Χρήστος Λαύκας σπούδασε διαιτολογία-διατροφολογία και άνοιξε το γραφείο του στην Ξάνθη, ενώ η Μιλάντα Κιουρντζίδου μετά τις σπουδές της στη λογιστική και κάποιο διάστημα εργασίας ως λογίστρια, βρέθηκε επί δύο χρόνια στις Βρυξέλλες με την ιδιότητα της αεροσυνοδού. Η ιδέα για τη μεταποίηση των ξηρών καρπών υπήρχε πολύ καιρό στο μυαλό και των δυο. Λάτρεις της μεσογειακής διατροφής και με ιδιαίτερη αγάπη για τους ξηρούς καρπούς αποφάσισαν μετά από ζυμώσεις και σκέψη τριών-τεσσάρων ετών να τολμήσουν το βήμα, που έφερε τη Μιλάντα από τις Βρυξέλλες στην Κυψέλη, το χωριό του συντρόφου της. Βρήκαν μια παλιά αποθήκη, την ανακαίνισαν πλήρως και έστησαν το σύγχρονο εργαστήριό τους, δημιουργώντας την λafkas Mill.

Ο Χρήστος Λαύκας και η Μιλάντα Κιουρντζίδου, με αιχμή της φιλοσοφίας τους το less is more, κλείνουν απευθείας τη… φύση στα γυάλινα βαζάκια τους.

Μάλιστα, στις εγκαταστάσεις τους πρωταγωνιστεί ο πετρόμυλος, όπου αλέθονται οι ξηροί καρποί τους, ένα γεμάτο ιστορία μηχάνημα του παρελθόντος, που παίρνει τη θέση του στο σήμερα, στο παρόν και στο μέλλον της διατροφής στην οποία το ζευγάρι θέλει να μυήσει τους καταναλωτές.

Ο Χρήστος και η Μιλάντα παράγουν τα βούτυρά τους σε μικρές παρτίδες και φροντίζουν οι ίδιοι το κάθε βαζάκι ξεχωριστά. Από τη διαδικασία παραλαβής της πρώτης ύλης, το πλύσιμο, το καβούρδισμα και την άλεση μέχρι τη συσκευασία και την ετικετοποίηση ελέγχουν το κάθε προϊόν, για να διασφαλίσουν την ποιότητά του, πάντα με γνώμονα την αγάπη για την υγιεινή διατροφή.

Πηγή: voria.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα