Κύστη: Τα τρόφιμα που την ερεθίζουν – Οι ανώδυνες επιλογές

 Η υπερλειτουργική κύστη υπολογίζετα ότι αφορά μέχρι και το 20% του πληθυσμού, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Δείτε ποια τρόφιμα επιδεινώνουν το πρόβλημα και μειώστε τα

Φυσιολογικά ο άνθρωπος ουρεί μέχρι 7-8 φορές το 24ωρο. Στην περίπτωση της υπερλειτουργικής κύστης ο αριθμός των επισκέψεων στην τουαλέτα μπορεί έως και να τριπλασιαστεί και ο ασθενής αποβάλει μικρότερο όγκο ούρων.


Κύστη: Τα τρόφιμα που την ερεθίζουν – Οι ανώδυνες επιλογές

Η υπερδραστήρια κύστη διαταράσσει την ποιότητα της ζωής. Συχνά συνοδεύεται από ακράτεια ούρων, ιδίως καθώς τα χρόνια περνούν. Υπάρχουν βέβαια αρκετοί τύποι ακράτειας, οπότε για την σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση απαιτείται η διενέργεια ουροδυναμικού ελέγχου.

Το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων με κυρίαρχη την επιτακτικότητα και τη συχνουρία, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από επιτακτική ακράτεια και νυκτουρία. Η επιτακτικότητα είναι το σύμπτωμα μιας ξαφνικής επιθυμίας για ούρηση, που είναι δύσκολο να ανασταλεί. Με απλά λόγια ο ασθενής πρέπει να τρέξει προς την τουαλέτα.

Νευρολογικές διαταραχές, ο διαβήτης, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού, η λήψη διουρητικών, αλλά και η προχωρημένη ηλικία και η νοητική έκπτωση μπορεί να αποτελούν παράγοντες πρόκλησης  υπερλειτουργικής κύστης.


Τι να τρώμε και τι να αποφεύγουμε


Τα ροφήματα που έχει φανεί ότι ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη και μπορεί να προκαλέσουν επιτακτική ανάγκη για ούρηση είναι το τσάι και το πράσινο τσάι, ο καφές, η ζεστή σοκολάτα, οι χυμοί εσπεριδοειδών όπως η πορτοκαλάδα και η λεμονάδα, οι ντομάτες, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και το αλκοόλ.

Οι ουρολόγοι επισημαίνουν ότι τα ανάμεσα στα ροφήματα που δεν ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη είναι φυσικά το νερό (σε φυσιολογική ποσότητα π.χ. 8 ποτήρια την ημέρα), αλλά και το γάλα, ο καφές και το τσάι ντεκαφεϊνέ.

Σημειώνεται επίσης ότι τα καυτερά τρόφιμα και τα μπαχαρικά μπορεί να ερεθίσουν την κύστη και ίσως είναι προτιμότερο να τα αποφεύγουν όσοι έχουν υπερδραστήρια κύστη.

Για τη μείωση των συμπτωμάτων  εκτός της προσοχής στη διατροφή συνιστώνται και ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως οι ασκήσεις ενίσχυσης του πυελικού εδάφους, η συστηματική άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος (επειδή μπορεί να ερεθίσει την κύστη), αλλά και η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.   

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال