Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2024

Με απόφαση του ΕΟΦ ανακαλούνται όλες οι παρτίδες ενέσιμου φαρμάκου

Κοινοποίηση

Με απόφαση του ΕΟΦ ανακαλούνται όλες οι παρτίδες ενέσιμου φαρμάκου

Με επίσημη ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) γνωστοποίησε την απόφασή του για άμεση ανάκληση όλων των παρτίδων ενός ενέσιμου διαλύματος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), αποφασίστηκε ανάκληση ενέσιμου διαλύματος.

Η ανάκληση αποφασίστηκε «λόγω δυνητικού κινδύνου παρουσίας σωματιδίων υάλου», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΕΟΦ. Πρόκειται για το φαρμακευτικό προϊόν “XOMOLIX INJ.SOL 2,5MG/ML BT x 10 AMP”.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται προληπτικά στο πλαίσιο προάσπισης της δημόσιας υγείας, με σκοπό την ενίσχυση της εθελοντικής ανάκλησης της εταιρείας Kyowa Kirin Holdings B.V, αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΦ.

Είναι ενέσιμο διάλυμα που χορηγείται ενδοφλεβίως. Πωλείται σε φαιοκίτρινες γυάλινες φύσιγγες τύπου 1. Είναι διαυγές, άχρωμο διάλυμα, ελεύθερο από ορατά σωματίδια.

Συνταγογραφείται ως ψυχοτρόπο, αντιψυχωσικό φάρμακο. Η δραστική του ουσία είναι η δροπεριδόλη (droperidol), η οποία προκαλεί καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος και κυρίως των υποφλοιωδών περιοχών του εγκεφάλου, του μεσεγκεφάλου και του δικτυωτού σχηματισμού.

Επίσης η δροπεριδόλη μπορεί να ανταγωνιστεί τις ενέργειες του γλουταμινικού οξέος εντός του εξωπυραμιδικού συστήματος.

Τέλος η δροπεριδόλη μπορεί να αναστείλει τους υποδοχείς κατεχολαμινών και την επαναπρόσληψη νευροδιαβιβαστών, ενώ εμφανίζει ισχυρή, κεντρική αντιντοπαμινεργική δράση και ασθενή, κεντρική, αντιχολινεργική δράση.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.   

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα