Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Καθαρή» από τη μετάλλαξη Δέλτα προς το παρόν η Ξάνθη

Κοινοποίηση

«Καθαρή» από τη μετάλλαξη Δέλτα προς το παρόν η Ξάνθη

Εκτός της λίστας με τις 12 περιοχές στις οποίες έχουν εντοπιστεί στελέχη της νέας μετάλλαξης Δέλτα, βρίσκεται η Ξάνθη. 

Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού φαίνεται πως προβληματίζει τους ειδικούς, που κάνουν λόγο για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ενώ προς το παρόν στην Ελλάδα στελέχη της μετάλλαξης εντοπίζονται σε 12 περιοχές, χωρίς φυσικά να αποκλείεται μια άμεση εξάπλωση σε όλη την χώρα. 

Η Ξάνθη πάντως παραμένει με πολύ χαμηλό δείκτη θετικότητας, μιας και το τελευταίο διάστημα εμφανίζει μηδενικά ή ελάχιστα νέα κρούσματα κορονοϊού, σε καθημερινή βάση. 

Ωστόσο την ίδια στιγμή συγκαταλέγεται στους ουραγούς του προγράμματος εμβολιασμού, με ένα μεγάλο κομμάτι του τοπικού πληθυσμού να μην προσέρχεται στα εμβολιαστικά κέντρα και την εμβολιαστική κάλυψη κατά συνέπεια να παραμείνει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα

Στατιστικά στοιχεία για την Ξάνθη

  • Εμβολιαστική κάλυψη
  • (τουλαχ.1η δόση): 35.84%* – 34.97%**
  • Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 29.11%* – 28.19%**
  • Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.02%
  • 7-ήμ. ΚΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 0.2
  • Εβδομαδιαία τάση: Πτωτική  

η εμβολιαστική κάλυψη (* κάλυψη όπως προκύπτει από την τοποθεσία κάθε εμβολιαστικού κέντρου που μπορεί να περιλαμβάνει εργαζόμενους, μη μόνιμους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας κ.ά. και ** κάλυψη όπως προκύπτει από την διαθέσιμη πληροφορία διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας). 

Η μετάλλαξη Δέλτα

 

Νέους, Ελληνες και ανεμβολίαστους «προτιμά» μέχρι στιγμής το μεταλλαγμένο στελεχος Δέλτα του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, κυρία Παπαευαγγέλου, το 70% των περιστατικών που ανιχνεύθηκε η μετάλλαξη Δέλτα είναι μικρότεροι των 40 ετών, το 84% είναι Ελληνες και το 5-6% Ρώσοι επισκέπτες

Επίσης, από τα στοιχεία για τα δείγματα του μεταλλαγμένου ινδικού στελέχους που αναλύθηκαν, προέκυψε ότι το 13% των περιστατικών που νόσησαν και είχαν Δέλτα χρειάστηκε νοσηλεία, αλλά κανείς εξ αυτών δεν είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. 

Στο Ηράκλειο της Κρήτης εντοπίστηκαν τα 58 από τα 121 στελέχη του κορωνοϊού που φέρουν τη μετάλλαξη Δέλτα, όπως προκύπτει από τη χθεςινή έκθεση γονιδιωματικού ελέγχου που ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ. Άλλα 39 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη, από 1 στη Λάρισα, την Εύβοια, την Αχαϊα, την Κορινθία, τη Χαλκιδική και την Αργολίδα, 4 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», 4 στη Λέσβο, 2 στην Πάρο και 3 στο Ρέθυμνο.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στο 0,67% των δειγμάτων που έχουν αναλυθεί συνολικά. Στο 80,35 % έχει εντοπιστεί η βρετανική μετάλλαξη Άλφα, στο 17,57% η νιγηριανή μετάλλαξη Β.1.1.318 και στο 0,64% η νοτιοαφρικανική Β.1.351.

Στην εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι «το συγκεκριμένο στέλεχος έχει σαφές πλεονέκτημα διεισδυτικότητας, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι ο εμβολιασμός προστατεύει σημαντικά και από αυτό». 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.  

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα