Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στολή Σέρβου στρατιώτη για πρώτη φορά σε ελληνικό μουσείο

Κοινοποίηση

Στολή Σέρβου στρατιώτη για πρώτη φορά σε ελληνικό μουσείο

Στολή Σέρβου στρατιώτη από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σε ελληνικό μουσείο και συγκεκριμένα στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Με τις ενέργειες της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την δωρεά του συλλέκτη Drasko Visic, από την Μπάνια Λούκα, η στολή του στρατιώτη, το παγούρι και η σημαία, είναι ένα έκθεμα στο Μουσείο, στον προσωπικό εκθεσιακό χώρο του Συνταγματάρχη Φαρμακοποιού εν αποστρατεία, Βασίλη Νικόλτσιου, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ανεύτερη αυτής της στολής ήταν επιθυμία του κ. Νικόλτσιου εδώ και πολλά χρόνια. Χάρη στην πολύτιμη δωρεά του κ. Visic, ο οποίος είναι συνδεδεμένος συναισθηματικά με την στολή λόγω του παππού του, Luka Lakic, που πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο, ο κ. Νικόλτσιος ανέλαβε μαζί με την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Γέλενα Γιοβάνοβιτς, την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.

Ο κ. Νικόλτσιος, ευχαρίστησε την κ. Γιοβάνιβιτς, σημειώνοντας ότι η ενέργεια αυτή φανερώνει το ήθος της και τις προσωπικές της ανησυχίες προκειμένου να μείνει άσβεστη η μνήμη και η θυσία των 7.440 Σέρβων στρατιωτών που είναι θαμμένοι στο Συμμαχικό νεκροταφείο του Ζέιτενλικ, στη Θεσσαλονίκη.

Από σήμερα, 7 Ιουλίου 2021, η στολή εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μαζί με άλλα Σερβικά κειμήλια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και των Βαλκανικών Πολέμων της συλλογής του κ. Νικόλτσιου.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.    

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα