Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

SUNLIGHT: Ελληνικό πρότυπο ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας

Κοινοποίηση

SUNLIGHT: Ελληνικό πρότυπο ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας

Η SUNLIGHT είναι μία από τις πιο πρωτοπόρες εταιρείες στην παγκόσμια παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Με εφαλτήριο την Ελλάδα, δημιουργεί καινοτόμες λύσεις τις οποίες σήμερα εξάγει σε περισσότερες από 100 χώρες. Το 98% των μπαταριών που παράγονται στο βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας, στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, εξάγεται είτε στις μονάδες συναρμολόγησης της εταιρείας σε Ιταλία και ΗΠΑ, είτε απευθείας σε τελικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Ενίσχυση θέσης στην παγκόσμια αγορά βιομηχανικών εφαρμογών

Η παγκόσμια αγορά μπαταριών αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί εντός της δεκαετίας που διανύουμε, προσεγγίζοντας τα 250 δισ. δολάρια, από μόλις 90 δισ. το 2020. Η Ασία διαθέτει σημαντικό προβάδισμα στην τεχνολογία λιθίου με εφαρμογή στην αυτοκίνηση, ενώ διαρκώς ανακοινώνονται νέα ευρωπαϊκά projects λιθίου που εστιάζουν στις ανάγκες της αυτοκινητοβιομηχανίας της γηραιάς ηπείρου.

Η SUNLIGHT έχει εντοπίσει την ευκαιρία που προκύπτει στον κλάδο βιομηχανικών εφαρμογών και έχει διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της, εστιάζοντας στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, στα ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης, στα αυτοματοποιημένα καθοδηγούμενα οχήματα (Automated Guided Vehicles), ακόμα και στην ανάπτυξη εφαρμογών για την παράκτια ναυτιλία.

Πρωταρχικός στόχος της είναι η μετάβασή της σε εταιρεία καινοτομίας με διεθνή παρουσία και για την επίτευξή του έχει θέσει σε εφαρμογή ένα επεκτατικό επιχειρηματικό πλάνο, που υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς. Ενισχύει διαρκώς τη δυναμική παρουσία της σε αγορές, όπως αυτή της Ιταλίας και της Αμερικής, ενώ επιδιώκει την περαιτέρω επέκτασή της σε αγορές στρατηγικού ενδιαφέροντος, που μπορούν να συμβάλουν στην οργανική ανάπτυξή της, τόσο σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων όσο και σε δίκτυα διανομής και πωλήσεων.

Την τελευταία διετία, και εν μέσω της πανδημίας, παρέμεινε προσηλωμένη στις προτεραιότητές της και ενίσχυσε την παραγωγική δυναμικότητα της εγχώριας εργοστασιακής μονάδας, προσθέτοντας τρεις υπερσύγχρονες, αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής μπαταριών μολύβδου και δύο γραμμές παραγωγής μπαταριών λιθίου. Η παγκόσμια ζήτηση για λύσεις αποθήκευσης ενέργειας σε συνδυασμό με την αυξημένη δυναμικότητα, οδήγησε την εταιρεία στην απόφαση ενδυνάμωσης της θέση της στην ιταλική αγορά, μέσω της εξαγοράς του 78% της Battmen Group, και στην κατασκευή νέας μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Παράλληλα, υλοποιεί διετές επενδυτικό πλάνο, εστιασμένο στην αμερικανική αγορά, συνολικού ύψους 150 εκατ. δολ., για την ενίσχυση της παραγωγής, την εξαγορά δικτύων πωλήσεων και υπηρεσιών, και την τεχνολογική αναβάθμιση της εταιρείας. 

Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό R&D hub βιομηχανικών εφαρμογών λιθίου

Κομβικό ρόλο στην πορεία ανάπτυξής της διαδραματίζει το ερευνητικό hub που έχει δημιουργήσει σε Αθήνα και Ξάνθη. Στο νέο υπερσύγχρονο ερευνητικό hub, που συγκεντρώνει λαμπρούς επιστήμονες από Ελλάδα και εξωτερικό, μελετάται η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με βάση το λίθιο. Οι τεχνολογικά προηγμένες λύσεις που σχεδιάζει η εταιρεία είναι το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας εμπειρίας στο λίθιο, της επεξεργασίας πληροφοριών που παρέχουν οι αναλύσεις των Big Data σε συνδυασμό με τεχνολογικές εξελίξεις (Machine Learning, Artificial Intelligence, Customer Personalization). Σήμερα, η εταιρεία προχωράει στην ανάπτυξη και δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (FID), με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στη νέα γραμμή παραγωγής, έκτασης 13.000 τ.μ., που κατασκευάζει εντός του βιομηχανικού συγκροτήματος της Ξάνθης.

Η SUNLIGHT φιλοδοξεί να ηγηθεί των εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας και να συμβάλει στη μετάβαση της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Πηγή: Ναυτεμπορική 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα