Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σχέση προπονητή – αθλητή

Κοινοποίηση

Σχέση προπονητή – αθλητή


Γράφει ο Γιώργος Ματζαρίδης

Προπονητής και αθλητής δύο κυρίαρχες φιγούρες στο χώρο του αθλητισμού και αναπόφευκτα άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Ο ένας αποτελεί τον λόγο ύπαρξης του άλλου και ο καθένας είναι απαραίτητος για την πορεία του άλλου. Η γνώση, το ταλέντο και η μεταξύ τους αλληλεπίδραση δίνουν το αποτέλεσμα αυτό που ονομάζεται αθλητής.

Ο προπονητής είναι ο άνθρωπος που με τις γνώσεις του και την εμπειρία του κατευθύνει τον αθλητή προς μια κατεύθυνση αέναης βελτίωσης, όχι μόνο σε αθλητικό επίπεδο, αλλά και σε ψυχικό και πνευματικό επίπεδο, μεταδίδοντάς του αξίες, αρχές και ιδανικά. 

Ο αθλητής από την άλλη προσφέρει το ακατέργαστο ταλέντο του, το οποίο ακολουθώντας τις κατάλληλες οδηγίες και υποδείξεις θα καταφέρει να μεταφορτώσει σε ικανότητα. Η σχέση του όμως με τον προπονητή δεν αποτελείται από μία απλή μετάδοση πληροφοριών, αλλά από μία ουσιαστική σχέση από την οποία θα μεταμορφωθεί και θα κάνει ακόμα ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του. Η σχέση αυτών των δύο ανθρώπων δεν είναι απλά ένας δεσμός, μέσω του οποίου κερδίζονται μετάλλια και πρωταθλήματα, είναι μία σχέση που οδηγεί στην εξέλιξη του ανθρώπου ως οντότητα αναπτύσσοντας πτυχές του χαρακτήρα και της προσωπικότητας και των δύο αυτών υπάρξεων. 

Χωρίς προπονητές πράγματι δεν θα υπήρχαν αθλητές, αλλά χωρίς αθλητές ο προπονητής θα ήταν μία έννοια παντελώς άγνωστη. 

Η σχέση μεταξύ προπονητή και αθλητή θα πρέπει να είναι μια σχέση έντονης αλληλεπίδρασης, από όπου θα προκύπτει ένα θετικό αποτέλεσμα και στους δύο ανθρώπους, με τον αθλητή να αυξάνει τις επιδόσεις του και να σφυρηλατεί έναν ισχυρό και ηθικό χαρακτήρα και  με τον προπονητή από την άλλη να εξελίσσεται και αυτός ως άνθρωπος και ταυτόχρονα να αναπτύσσει αποδοτικότερες μεθόδους προπόνησης και προσέγγισης του αθλητή. Ο προπονητής δεν θα πρέπει να είναι εξουσιαστής, αυταρχικός και αυθεντία, ο προπονητής είναι αυτός που θα δείξει τον δρόμο, θα δώσει την κατεύθυνση στην οποία θα πορευτεί μαζί με τον αθλητή του ανακαλύπτοντας μαζί τον δρόμο προς την επιτυχία. Όσο πιο βαθιά και αληθινή είναι η σχέση αυτών των δύο ανθρώπων τόσο μεγαλύτερη και με καλύτερα αποτελέσματα θα είναι η πορεία του ασκούμενου στον χώρο του αθλητισμού.    

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα