Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Θεραπευτικό μασάζ και σύνδρομο ‘’τριάδα της αθλήτριας’’

Κοινοποίηση

Θεραπευτικό μασάζ και σύνδρομο ‘’τριάδα της αθλήτριας’’

Οι ανάγκες των αθλητών, ανδρών και γυναικών είναι πολύ διαφορετικές και αυτές οι διαφορές είναι εμφανείς σε όλες τις φάσεις της αθλητικής ιατρικής περίθαλψης – από τη διάγνωση, τη θεραπεία, έως τις προσπάθειες μασάζ ή φυσικοθεραπείας. Μια ασθένεια που αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες αθλήτριες είναι το σύνδρομο ‘’τριάδα της αθλήτριας’’, μια τριάδα διαταραχών που έχουν επίδραση ντόμινο στη συνολική υγεία μιας γυναίκας. Τα τρία συστατικά αυτής της ταλαιπωρίας είναι η διαταραχή της διατροφής, η αμηνόρροια (ή η απώλεια των εμμηνορροϊκών περιόδων για τρεις συνεχόμενους μήνες) και η οστεοπόρωση (ή η αραίωση του οστικού ιστού και η απώλεια της οστικής πυκνότητας). Οι πάσχοντες αθλητές βοηθιούνται καλύτερα όταν κάθε πάθηση της αντιμετωπίζεται ξεχωριστά – η θεραπεία αποκατάστασης με αθλητικό μασάζ είναι χρήσιμη επιλογή θεραπείας για αυτήν την πάθηση. 

Οι αθλητές και των δύο φύλων πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη πολλών από τα ίδια χαρακτηριστικά στο σώμα τους: δύναμη, ισορροπία, αντοχή, ακρίβεια. Ωστόσο, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες που εστιάζουν στο σωματικό βάρος, το μέγεθος και την εμφάνιση. Η γυμναστική, το πατινάζ, το μπαλέτο είναι μερικά παραδείγματα αυτών των σπορ που εστιάζουν στην εικόνα. Στο μπαλέτο, για παράδειγμα, η προ-εφηβική φιγούρα θεωρείται ιδανική και οι σωματικοί δείκτες των επιπέδων οιστρογόνων ενήλικων γυναικών, όπως ορατά στήθη και ισχία, είναι ταμπού σε πολλές σχολές χορού. Πολλά κορίτσια και έφηβες γυναίκες αποκτούν εμμονή με την εικόνα τους, εστιάζοντας στη μείωση των θερμιδικών προσλήψεων τους όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ συνεχίζουν να εκπαιδεύονται στα ίδια έντονα, ανταγωνιστικά επίπεδα. 

Η μέθοδος λιμοκτονίας για την απώλεια βάρους είναι επιζήμια για την προπόνηση των αθλητών, οι οποίοι συνήθως έχουν χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα σωματικού λίπους. Ένα κορίτσι ή μια γυναίκα χρειάζεται τουλάχιστον 18 τοις εκατό σωματικού λίπους για να έχει εμμηνόρροια και όταν το σωματικό λίπος πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο, η εμμηνόρροια μπορεί να σταματήσει. Σε κορίτσια που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η εμμηνόρροια, η έναρξη της εμμηνορροϊκής αιμορραγίας (εμμηνόρροια) μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια. Η διακοπή της εμμηνόρροιας δημιουργεί προβλήματα επειδή αναστατώνει τα φυσικά επίπεδα οιστρογόνων του γυναικείου σώματος. Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, μπορεί να συμβούν απώλεια οστικής πυκνότητας και εξασθένιση των οστών. Το οιστρογόνο στις γυναίκες έχει προστατευτική επίδραση στο σκελετικό σύστημα, επιτρέποντας την ανάπτυξη των οστών κατά τη διάρκεια της εφηβείας και τη διακοπή της απώλειας οστού κατά τη διάρκεια των αρχών και των μέσων ενηλικίωσης. Η εφηβική αμηνόρροια μπορεί να αποτρέψει μια αθλήτρια να δημιουργήσει μέγιστη οστική μάζα. Ακόμα χειρότερα, τα εξασθενημένα οστά είναι ευαίσθητα σε κατάγματα και τραυματισμούς. Σε συνδυασμό με την ανεπαρκή διατροφή από δίαιτες που περιορίζουν τις θερμίδες, οι γυναίκες αθλήτριες μπορεί να καταλήξουν να τραυματιστούν και να μην μπορούν να προπονηθούν ή να αγωνιστούν.

Η ιατρική παρέμβαση είναι κρίσιμη για αυτούς τους τύπους αθλητών. Το αθλητικό μασάζ μπορεί να λειτουργήσει με διάφορους τρόπους για να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο να γίνουν καλά. Μερικοί τύποι μασάζ βοηθούν τους αθλητές να ανακάμψουν από τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων τραυματισμών που προκλήθηκαν ως αποτέλεσμα του χαμηλού σωματικού βάρους και της υπερβολικής άσκησης. Η θεραπεία αποκατάστασης μέσω αθλητικού μασάζ που πραγματοποιείται μετά από σύσταση ιατρού μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση από τα σωματικά συμπτώματα του συνδρόμου ‘’τριάδα της αθλήτριας’’. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα