Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας «στηρίζει» την πορεία στην Ξάνθη!

Κοινοποίηση

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας «στηρίζει» την πορεία στην Ξάνθη!


“Είμαστε Τούρκοι πολίτες” φώναζαν κάποιοι διαδηλωτές, ενώ άλλοι έκαναν το σήμα των Γκρίζων Λύκων 

Στο πλευρό των διαδηλωτών που βγήκαν το πρωί του Σαββάτου στο κέντρο της Ξάνθης για να διαδηλώσουν υπέρ της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης (ΤΕΞ), τάσσεται – όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο – το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. 

Άλλωστε ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως η πορεία υποκινήθηκε από άτομα που βρίσκονται σε άμεση σχέση με το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής και υποστηρίζουν την τουρκική προπαγάνδα στη μειονότητα της περιοχής. 

Η συμμετοχή άλλωστε στην κινητοποίηση κρίνεται ως απογοητευτική, αν αναλογιστεί κανείς το πλήθος των μειονοτικών που φάνηκε να γυρνούν την πλάτη στην ΤΕΞ και να μην συμμετέχουν στην πορεία, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξε και μεταφορά ατόμων από την Κομοτηνή και αντίστοιχους σκληροπυρηνικούς κύκλους της εκεί μειονότητας. 

Αυτό ωστόσο που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και πλήθος αρνητικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν το γεγονός πως κάποιοι εκ των διαδηλωτών φώναζαν “είμαστε Τούρκοι πολίτες” καθώς διέσχιζαν το κέντρο της Ξάνθης, και κάποιοι άλλοι δεν δίστασαν να προτάξουν το σήμα των Γκρίζων Λύκων!

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη απόφασή του ο Άρειος Πάγος απαγόρευση τη χρήση του όρου “τουρκικός” από σωματεία της Θράκης όπως η ΤΕΞ. 

Στην προσφυγή προς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, πρωτοστάτησε η αποκαλούμενη «Τ»ΕΞ , με την υποστήριξη της «Ομοσπονδίας «Τούρκων» Δυτικής Θράκης», που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και χρηματοδοτείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μετά από προσφυγή τουρκοφρόνων σωματείων, που αιτήθηκαν την εφαρμογή απόφασης του 2008 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει πως θα συνεχίζει να στηρίζει τον αγώνα της «Τ»ΕΞ, ζητώντας από την Ελλάδα «ν’ αποδώσει τα αναγνωρισμένα από το ΕΔΑΔ δικαιώματα της «τουρκικής» μειονότητας»

«Στηρίζουμε τον αγώνα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης που είναι το πιο παλιό σωματείο της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης, ενάντια στην αδικία και την έλλειψη δικαιοσύνης. Κάνουμε έκκληση στην Ελλάδα να αποδώσει τα αναγνωρισμένα από το ΕΔΑΔ δικαιώματα της “τουρκικής” μειονότητας» σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.   

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα