Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βασίλης Κικίλιας για μάσκες: Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο – μεθαύριο

Κοινοποίηση

Βασίλης Κικίλιας για μάσκες: Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο – μεθαύριο

Ακόμη μια έκκληση σε όσους δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να εμβολιαστούν, έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Που άφησε κι εκείνος ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους ενώ μίλησε και για την επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα.

Ως… πρώην μπασκετμπολίστας, ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε για ισχυρή άμυνα στην πανδημία μέχρι τέλος του καλοκαιριού που μπορεί να φέρει την επίτευξη του στόχου. «Παρακινούμε σφόδρα με όλη την πειθώ και τη δύναμη των επιχειρημάτων μας τους συμπολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να το κάνουν. Από αυτό εξαρτάται η δύναμη ενός επόμενου κύματος» τόνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Μέχρι τέλος καλοκαιριού 70% επί των ενηλίκων μπορούν να εμβολιαστούν, είναι πολύ εφικτός στόχος, και αν προσθέσει κανείς κι αυτούς που έχουν νοσήσει έχουν αντισώματα και δηλώνονται στον ΕΟΔΥ, γύρω στο 5%, μπορεί να είναι παραπάνω οι μη δηλωμένοι, αυτό δίνει μια πολύ ισχυρή γραμμή άμυνας γύρω στο 75%… Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό; Όχι. Θα προσπαθούμε πάντα για μεγαλύτερα νούμερα» σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας. 

Όταν ρωτήθηκε για τις μάσκες και το ενδεχόμενο να επιστρέψει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης τους σε εξωτερικούς χώρους είπε ότι «δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο – μεθαύριο», αφήνοντας κι εκείνος ανοιχτό το ενδεχόμενο. Πρόσθεσε δε πως «άλλο δε φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών όπως εισηγήθηκε η επιτροπή και τις φοράμε όποτε υπάρχει συγχρωτισμός κι άλλο το πετάμε τη μάσκα, υπάρχει διαφορά». 

Ερωτηθείς για τυχόν τοπικά lockdown απάντησε ότι «κατά τόπους πάντα θα υπάρχει μέριμνα της οργανωμένης πολιτείας για προστατεύει με κανόνες δημόσιας υγείας τους συμπολίτες. Να μην ξεχνάμε τους κανόνες της δημόσιας υγείας». 

Κατά τον Βασίλη Κικίλια «μόνο χθες (05.07.2021) κλείστηκαν 56.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό με πρώτη δόση μετά από πολύ καιρό» και αποκάλυψε ότι «13.500 ραντεβού σε νέους ανθρώπους 18 – 24, είχαμε καιρό να δούμε αυτό το νούμερο. Η κοινωνία ανταποκρίνεται στη προσπάθεια που είχαμε. Είχαμε χθες συνολικά πάνω από 90.000 εμβολιασμούς. 

Όπως σημείωσε, μετά από μεγάλη προσπάθεια και εκατομμύρια εμβολιασμούς υπάρχει λογικά μια κάμψη, γιατί «από εδώ και πέρα πρέπει να πείσουμε κάποιους συμπολίτες μας που έχουν ορισμένες αμφιβολίες ή φοβούνται ενδεχομένως, σε απομακρυσμένες περιοχές ή είναι κατάκοιτοι. Δίνουμε πλέον το δικαίωμα σε δημάρχους, κοινοτάρχες, παπάδες στα χωριά ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης με μια απλή λίστα συμπολιτών που θα φτιάξουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό ή δήμο ή κοινότητα να πάμε με τις κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας και να εμβολιάσουμε τοπικά εκεί». 

«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι σε μεγάλες ηλικίες και έχουν ευπαθή νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους χάνουν τις ζωές τους καταλήγουν στις ΜΕΘ και από αυτούς το 99% είναι ανεμβολίαστο. Τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβουμε τον κίνδυνο; Υπάρχει μικρός πυρήνας αντιεμβολιαστών και κάποιοι που είχαν επιφυλάξεις, κακή πληροφόρηση το ανέβαλαν  θέλουμε να προσεγγίσουμε αυτούς τους ανθρώπους και αν χρειάζεται να πάμε εκεί το οργανώσαμε», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Για τους εμβολιασμούς των εφήβων σημείωσε ότι από την άλλη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα, κάτι που συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες. «Δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ ο EMA ή ο FDA να έκαναν επιστημονικές εισηγήσεις χωρίς βάσεις, ενώ υπάρχει πάντα η προαίρεση και η συμφωνία του προστάτη της οικογένειας για τον ανήλικο», πρόσθεσε. 

Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ο Βασίλης Κικίλιας παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ότι ο αποφάσεις επί του θέματος θα ληφθούν προς το φθινόπωρο. Επικαλέστηκε επίσης το παράδειγμα των καπνιστών και μη καπνιστών στα καταστήματα όταν ρωτήθηκε για τους εμβολιασμένους και μη, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως τόνισε, ότι θα συμβεί ακριβώς το ίδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Βασίλης Κικίλιας επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την αντίδρασή του στη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «υγειονομικού σαμποτάζ» από την αντιπολίτευση.

«Όταν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα ακούγεται καμιά 25αρια φόρες ότι γίναμε ότι θα γίνουμε Μπέργκαμο, αυτό βοηθάει;», είπε

Διευκρίνισε πάντως και αρκετά από τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως οι Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός, «με σθένος δημόσια υποστήριξαν τον εμβολιασμό». 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο Βασίλης Κικίλιας ρωτήθηκε και για την επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα (σ.σ. χθες σε σύσκεψη στο Μαξίμου) και δεν έκρυψε ότι… δεν ήταν έκπληξη. Όπως είπε, βλέπει τον καθηγητή πολλές φορές κάθε μέρα.

«Ο καθηγητής Τσιόδρας έχει επιλέξει να αφοσιωθεί στο επιστημονικό κομμάτι. Πρέπει να σεβαστούμε την ιδιωτικότητά του. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως είναι δίπλα μας και μας στηρίζει. Ο κ. Τσιόδρας έχει συμβάλει καθοριστικά στην έκβαση αυτής της πανδημίας με την επιστημοσύνη του», είπε.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.   

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα