Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ξάνθη: Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για βλέννα και θολούρα στη θάλασσα

Κοινοποίηση

Ξάνθη: Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για βλέννα και θολούρα στη θάλασσα

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν το τελευταίο διάστημα λουόμενοι στις παραλίες της Ξάνθης, που σπεύδουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κοινοποιήσουν φωτογραφίες με θολά νερά στις ακτές της περιοχής καθώς και συγκεντρώσεις βλέννας. 

Ωστόσο από την πλευρά τους οι ειδικοί παρουσιάζονται καθησυχαστικοί ενώ όπως τονίζεται σχετικά οι έλεγχοι είναι συστηματικοί και ενδελεχείς και προς το παρόν δεν έχει προκύψει κάποιο στοιχείο που να γεννά προβληματισμό. 

Ξάνθη: Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για βλέννα και θολούρα στη θάλασσα
Την Κυριακή το πρωί η θάλασσα βγήκε προς τα έξω σε αρκετά σημεία στην Ξάνθη

Την Κυριακή μάλιστα η στάθμη της θάλασσας φαίνεται πως ανέβηκε, προσεγγίζοντας ακόμη και τις ξαπλώστρες σε αρκετά πολυσύχναστα beach bar, με τους πολίτες να δημοσιεύουν σχετικές φωτογραφίες στα social media, εκφράζοντας εκ νέου την ανησυχία τους. 

Το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης για τα θολά νερά 

Σε ανάρτηση του το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Θράκης αναφέρει για τη θολότητα των νερών τα κάτωθι: 

Η θολότητα των νερών σε όλες τις ακτές τις βορείου Ελλάδος είναι αποτέλεσμα της αύξησης του φυτοπλαγκτού όπως δείχνει και η  φωτογραφία (πυκνότητα χλωροφυλλης) του ωκεανογραφικού δορυφόρου. Μεγάλη αύξηση φυτοπλαγκτού σημαίνει επίσης μεγάλη αύξηση ζωοπλαγκτού που το καταναλώνει, όπως επίσης και μεδουσών (Χαλκιδική) αλλά και μικρών ψαριών. Αυτή η μεγάλη αύξηση φυτοπλαγκτού ίσως οφείλεται στις πολλές βροχές του Ιουνίου που κατέβασαν θρεπτικά υλικά προς την θάλασσα με τα ποτάμια. 

Ξάνθη: Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για βλέννα και θολούρα στη θάλασσα

Η αύξηση φυτοπλαγκτού (χλωροφύλλης) όμως έχει και ευεργετικά αποτελέσματα.  Απορροφά διοξείδιο του άνθρακα με την φωτοσύνθεση, έτσι το διοξείδιο διαχέεται(διαλύεται) με ταχύτερους ρυθμούς στο νερό της θάλασσας. Η διαδικασία της φωτοσύνθεσης εμπλουτίζει με οξυγόνο το νερό (αν και έχει μικρότερη διαλυτότητα λόγω ανόδου θερμοκρασιας). Το όφελος στην όλη διαδικασία, δηλαδή η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, είναι μεγάλο, αφού το αέριο αυτό είναι υπεύθυνο για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή. Κολυμπήστε άφοβα προς το παρόν. Προσοχη μόνο στις τσουχτρές που μπορεί να εμφανιστούν. Το παρακολουθούμε το φαινόμενο και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη.

Την επόμενη φορά μπορούμε να συνδράμουμε σαν ΓΕΩΤΕΕ σε συσκέψεις και ο νοών νοείτω.

Σύσκεψη για τη βλέννα 

 Καθησυχαστικές ως προς τις μικρές ποσότητες βλέννας που εντοπίστηκαν πριν από μερικές ημέρες στο Θρακικό Πέλαγος παρουσιάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες. 

Για το φαινόμενο της  ανάπτυξης φυτοπλαγκτόν στο Θρακικό Πέλαγος συγκάλεσε σύσκεψη ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή. 

Σε ό,τι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια των υδάτων κολύμβησης στα νησιά και στην παραλιακή ζώνη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι αναλύσεις που διενεργούν από κοινού η Περιφέρεια και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έχουν δείξει ότι το φαινόμενο δεν εμπνέει καμία ανησυχία και ότι οι ακτές είναι ασφαλείς. Παρόλα αυτά, αποφασίστηκε οι έλεγχοι να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα. 

Σε ό,τι αφορά την αλιεία, οι αναλύσεις έδειξαν ότι το φυτοπλαγκτόν δεν είναι τοξικό. Λόγω όμως των προβλημάτων που δημιούργησε στους αλιείς η υψηλή συγκέντρωση φυτοπλαγκτόν στα ανοικτά ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, υπήρξε πρόνοια και δρομολογήθηκε η οριζόντια αποζημίωση των αλιέων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σήμερα το φαινόμενο βρίσκεται σε διαρκή ύφεση και δε δημιουργεί πρόβλημα στην αλίευση, ενώ δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα ασφάλειας των αλιευμάτων για τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την περιβαλλοντική διάσταση του φαινομένου, υπογραμμίστηκε ότι η κατάσταση στο Θρακικό Πέλαγος δε σχετίζεται με τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στη Θάλασσα του Μαρμαρά και ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας είναι συνεχείς. 

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η κλιματική αλλαγή και οι έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τις βιομηχανικές εκροές και την υπερβολική χρήση λιπασμάτων στον πρωτογενή τομέα, είναι παράγοντες που επηρεάζουν τη συγκέντρωση φυτοπλαγκτόν στη θάλασσα. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής κ. Ανδρέας Καραγιώργης, ο Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΔΠΘ κ. Θεόδωρος Κωνσταντινίδης και, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και Διευθυντής του Εργαστηρίου Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του ΔΠΘ κ. Γιώργος Συλαίος, ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας – ΕΛΓΟ κ. Μάνος Κουτράκης, η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΑΜΘ, οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και ο αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Ροδόπης.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.   

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα