Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

“Ξάνθη”, όπως “εγκατάλειψη και αδιαφορία”

Κοινοποίηση

"Ξάνθη", όπως "εγκατάλειψη και αδιαφορία"


Γράφει ο Γρηγόρης Καραγιαννίδης

Παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στον Α.Ο. Ξάνθης, και την περσινή τραγική χρόνια του υποβιβασμού, και τη φετινή των πολλών ερωτημάτων, παρατηρώ ένα πράγμα: την πλήρη αδιαφορία των παραγόντων της τοπικής κοινωνίας για την ομάδα που, επί μία τριακονταετία, εκπροσωπούσε επάξια τον τόπο μας στη μεγάλη κατηφοριά. 

Δυστυχώς, η αδιαφορία αυτή προς τον ΑΟΞ, αποτελεί προέκταση μίας γενικότερης αδιαφορίας απέναντι στην περιοχή της Ξάνθης, και στην οποιαδήποτε (πολιτιστική και παραγωγική) ανάπτυξη αυτής.

Η πόλη, μα και ολόκληρος ο Νομός, “μαραζώνουν” μέρα με την ημέρα. Μια Ξάνθη με τόσο πλούσια ιστορία, η γενέτειρα του Μάνου Χατζιδάκη, ένας τόπος με σταθερή παρουσία στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου, δείχνει καθημερινά να αφήνεται στην τύχη της, και οι κάτοικοί της να καταφεύγουν στη μετανάστευση. 

“Τις πταίει;” λοιπόν;

Η ευθύνη των τοπικών αρχών είναι τεράστια. Παρατηρείται μια πλήρης απαξίωση για τον τόπο μας, και τον πολιτισμό που μας κληροδότησε. Μια απουσία όρεξης για ανάδειξη της Ξάνθης σε πολιτιστικό κέντρο της Βορείου Ελλάδος. Μια έλλειψη σεβασμού, όχι μόνο προς την ιστορία, αλλά και προς τους κατοίκους της περιοχής.

Ας γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος, χωρίς ομως να πλατειάζω: υπάρχει κάτι π.χ., που να θυμίζει πως ο Μάνος Χατζιδάκις, αυτή η παγκόσμια προσωπικότητα, γεννήθηκε στην Ξάνθη; Τίποτε απολύτως, πλην της πατρικής οικείας του. Που και αυτή θα ήταν ακόμη το ερειπωμένο “Παλιό Φρουραρχείο”, εάν ο αείμνηστος Άγγελος Κολώνιας δεν πρωτοστατούσε στην ανακαίνισή της.

Όμως τι άλλο συνέβη πέραν αυτής της ενέργειας; ΤΙΠΟΤΕ. Σε μία Ξάνθη λοιπόν, που θα έπρεπε κάθε μέρα να υπενθυμίζει σε ολόκληρη τη χώρα ποια είναι η ιστορική της υπόσταση, βλέπουμε να κατασκευάζονται μνημεία προς τιμήν πολιτικών προσώπων, μόνο και μόνο επειδή οι τοπικοί άρχοντες είναι μέλη της παρατάξεως που αυτά τα πρόσωπα δημιούργησαν. Η σημασία του παραπάνω στην γλώσσα μας είναι μια: κομματική σκοπιμότητα. 

Σχετικά με το πολύπαθο ζήτημα του ΑΟΞ, από την περσινή χρόνια, ζήσαμε καταστάσεις, που μόνο ως τραγελαφικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Ακούστηκαν και συνέβησαν πράγματα, τα οποία θα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην παράνοια οποιονδήποτε σοβαρό και έγκριτο νομικό επιστήμονα. Λόγω λοιπόν αυτού του τραγέλαφου, η ομάδα του Α.Ο. Ξάνθης υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική Κατηγορία, όπου και παραμένει, παρά την δικαίωσή της από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για το θέμα της υποτιθέμενης πολυιδιοκτησίας με την ομάδα του ΠΑΟΚ. 

Για το θέμα αυτό, καθώς και για την κακοδικία που η ομάδα της πόλεως υπέστη, δεν κατατέθηκε ούτε μισή επερώτηση στο κοινοβούλιο από τους Βουλευτές της εκλογικής μας περιφερείας. Όσο για τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις τοπικών παραγόντων σχετικά με τον ΑΟΞ, αυτές παρέμειναν σε ένα επίπεδο δημοσίων δηλώσεων στα ΜΜΕ της περιοχής. “Να ‘χαμε να λέγαμε” που λέει κι η λαϊκή ρήση, και από ουσία “μηδέν”.

Έτσι, μέσα από την αδιαφορία σε σχέση με τα παραπάνω, ο όρος “ανάπτυξη” δείχνει δυστυχώς να παραμένει λέξη άγνωστη στην περιοχή μας. Και από πολιτισμικής απόψεως, και από παραγωγικής. Και δε σώζεται η κατάσταση μόνο με τα Πλαστικά Θράκης, τη Sunlight, ή τη JTI (τέως ΣΕΚΑΠ). Ειδικά μάλιστα, αν λαβουμε υπ’ όψιν μας τον αριθμό των συνεταιριστικών εργοστασίων και τη Χαρτοποιία Θράκης, που δεν υπάρχουν πια. 

Η περιοχή μας βρίθει αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Και όμως παραμένει περιοχή που πεθαίνει μέρα με την ήμερα, εξαιτίας της πλήρους αδιαφορίας και απαξίωσης των τοπικών αρχών απέναντι στην περιοχή. 

Δε χρησιμοποιώ τον όρο “πολιτική ανικανότητα”. Σπανίως μπορεί να υπάρξει ένας ανίκανος πολιτικός. Συνήθως, αυτό που τον χαρακτηρίζει ειναι το ποιόν του ενδιαφέροντος του, και το ποια συμφέροντα -ταξικά ή μη- εξυπηρετεί. Και στην περιοχή της Ξανθης, γινόμαστε μάρτυρες και του βαθμού του ενδιαφέροντος, και το ποιες “εξυπηρετήσεις” συμβαίνουν. Όλα αυτά, δυστυχώς, εις βάρος των κατοίκων και της αναπτύξεως. 

Ευχή όλων, η αφύπνιση των ψηφοφόρων, και η αντικατάσταση των ττοπικών αρχόντων με πρόσωπα που, και την ανάπτυξη επιθυμούν, και ενδιαφέρονται πάνω από όλα για το καλό της περιοχης της Ξάνθης και των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν. 

ΥΓ: οι απόψεις αυτές αφορούν τον αρθρογράφο, και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με αυτές του μέσου στο οποίο το άρθρο δημοσιεύεται. 

 Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα