Τρίτη, 12 Μαρτίου, 2024

Ξάνθη: Συνεχίζονται τα προβλήματα στο 212 ΚΙΧΝΕ

Κοινοποίηση

Ξάνθη: Συνεχίζονται τα προβλήματα στο 212 ΚΙΧΝΕ


Η Ένωση αναζητά απαντήσεις και αναβάθμιση στην υγειονομική περίθαλψη που προσφέρει το 212 ΚΙΧΝΕ

Με έγγραφό της η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.), μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), μετά από ερωτήσεις βουλευτών και τις απαντήσεις που έδωσε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, επανέρχεται, τονίζοντας ότι τα προβλήματα στο 212 ΚΙΧΝΕ στην Ξάνθη παραμένουν.

Μάλιστα η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. μέσα από το έγγραφό της μεταφέρει το παράπονό της, καθόσον, όπως αναφέρει, τον ΥΦΕΘΑ τον γνώρισαν στις Μονάδες ως τον Αξιωματικό που ανησυχεί, ενδιαφέρεται και μάχεται για το προσωπικό του και όχι ως τον πολιτικό που καταθέτει ως απάντηση στη Βουλή των Ελλήνων το τί προβλέπεται και τί όχι στο Στράτευμα, αφού τα στελέχη γνωρίζουν πολύ καλά.

Η Ένωση, με στοχευμένες ερωτήσεις, αναζητά απαντήσεις και αναβάθμιση στην υγειονομική περίθαλψη που προσφέρει το 212 ΚΙΧΝΕ.

Διαβάστε τα έγγραφα:

ΘΕΜΑ : Υγειονομική Κάλυψη 212 ΚΙΧΝΕ (Κινητικότητα Ιατρονοσηλευτικού Προσωπικού)

ΣΧΕΤ : Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 269/18.6.2021 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.

Σας αποστέλλουμε, συνημμένως, το σχετικό έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.), με το οποίο μεταφέρονται εύλογες απορίες και ερωτήματα των υπηρετούντων στη Φρουρά της Ξάνθης, σχετικά με προβλήματα που παρουσιάζονται στο 212 ΚΙΧΝΕ, μετά από ερωτήσεις που κατατέθηκαν από κ.κ. βουλευτές και απαντήσεις που εδόθησαν στη ΒτΕ από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και παρακαλούμε αφ΄ ενός για την απάντηση των ερωτημάτων και αφ΄ ετέρου για την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη υγειονομική περίθαλψη που θα πρέπει να προσφέρεται από το υπόψη ΚΙΧΝΕ.

………………..

ΘΕΜΑ : Υγειονομική Κάλυψη 212 ΚΙΧΝΕ (Κινητικότητα Ιατρονοσηλευτικού Προσωπικού)

α. Το από 23 Μαΐ 21 δημοσίευμα της ειδησεογραφικής σελίδας alt.gr («Συνέντευξη του alt.gr με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.ΠΕ.Ε Ξάνθης κ. Βάιο Τσαπρούνη»)

β. Ερώτηση 6812/24-05-2021 της Βουλής των Ελλήνων (ΚΚΕ)

γ. Απάντηση Φ.900α/3133/17836/17 Ιουν 21 (ΥΦΕΘΑ)

δ. Αρ. Πρωτ.: 207/18 Ιουν 21/ΕΣΠΕΕΞ

ε. Αρ. Πρωτ.: 846/18 Ιουν 21/ΠΟΕΣ

στ. Ερώτηση 7421/22-06-2021 της Βουλής των Ελλήνων (ΚΚΕ)

ζ. Ερώτηση 7476/23-06-2021 της Βουλής των Ελλήνων (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ)

η. Απάντηση Φ.900α/3160/17883/12 Ιουλ 21 (ΥΦΕΘΑ)

θ. Απάντηση Φ.900α/3162/17885/12 Ιουλ 21 (ΥΦΕΘΑ)

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Με τα (γ), (η) και (θ) σχετικά, ο κ. ΥΦΕΘΑ, Αλκιβιάδης Στεφανής, απάντησε στις (β), (στ) και (ζ) όμοιες ερωτήσεις της Βουλής των Ελλήνων, οι οποίες προκλήθηκαν από τα (α), (δ) και (ε) σχετικά.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον καθ΄ ύλη αρμόδιο υφυπουργό του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, δε μας ξάφνιασαν -αν και θα έπρεπε- καθώς, 2 χρόνια τώρα, έχουμε συνηθίσει να αναγιγνώσκουμε σε αυτές, ότι όλα είναι καλώς και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα θεσμικά κείμενα καμωμένα.

Σύμφωνα με τις ως άνω απαντήσεις:

α. Ο Πίνακας Οργάνωσης Υλικού (ΠΟΥ) του 212 ΚΙΧΝΕ, δεν προβλέπει τόσο τη λειτουργία αξονικού και μαγνητικού τομογράφου, όσο και την τοποθέτηση ιατρών ειδικότητας Δερματολογίας, Ενδοκρινολογίας, Γυναικολογίας, Νευρολογίας και Αιματολογίας.

β. Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό ειδικοτήτων Νοσηλευτή και Βοηθού Νοσηλευτή μετά την ολοκλήρωση και των τακτικών μεταθέσεων έτους 2021, που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της Μονάδας.

γ. Το 212 ΚΙΧΝΕ είναι πλήρως εξοπλισμένο, με όλα τα απαιτούμενα ιατρικά μέσα, προκειμένου να ανταπεξέρχεται πλήρως στην αποστολή, η οποία του έχει ανατεθεί.

δ. Πριν από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης λαμβάνουν χώρα εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης, όπως αντικατάσταση του υδραυλικού και αποχετευτικού συστήματος, ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου και ελαιοχρωματισμοί, που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο χώρο του ΚΙΧΝΕ, δίχως να έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, γεγονός που καθιστούσε αδύνατη την τήρηση όλων των μέτρων αποστείρωσης και ασηψίας για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων.

ε. Η δυνατότητα νοσηλείας των στελεχών, ως εσωτερικών ή εξωτερικών ασθενών, εκτός Στρατιωτικών Νοσοκομείων ή ΚΙΧΝΕ σε ιδιωτικές κλινικές (συμβεβλημένες και μη), παρέχεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ισχύοντος ΠΔ 432/1983 (Α΄162), υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται σε αυτό.

Από τα παραπάνω, δημιουργούνται εύλογες απορίες και κρίσιμα ερωτήματα:

α. Εφόσον ο ΠΟΥ, δεν προβλέπει την τοποθέτηση ιατρών ειδικότητας νευρολογίας και αιματολογίας, πως είναι δυνατό να υπηρετούν μέχρι σήμερα, όχι ένας, αλλά δύο (2) νευρολόγοι και μία (1) αιματολόγος; Ποια ήταν η σπουδαία αυτή ανάγκη για αυτές τις τοποθετήσεις; Διότι αν ήταν οι ασθενείς, η μετακίνηση των ως άνω ιατρών, σημαίνει και τη θεραπεία των ασθενών; Ή μετακινήθηκαν και οι ασθενείς, άρα εξαλείφθηκε η ανάγκη, οπότε μετακινήθηκαν και οι ιατροί; Κι εφόσον υπάρχει (αν υπάρχει) η δυνατότητα παράβλεψης των προβλέψεων του ΠΟΥ, για ποιο λόγο δε λειτουργούν τομογράφοι και δεν τοποθετούνται γυναικολόγοι, ενδοκρινολόγοι και δερματολόγοι, εφόσον υφίσταται (που σαφώς και υφίσταται) η ανάγκη;

β. Η μετακίνηση τριών νοσηλευτριών από το 212 ΚΙΧΝΕ, χωρίς να αναπληρώνονται οι κενωθείσες θέσεις τους κατά τις τακτικές μεταθέσεις έτους 2021, δύναται να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της Μονάδας, εφόσον συμβαίνουν δύο τινά:

(1) Οι ανάγκες της Μονάδας μειώθηκαν.

(2) Οι νοσηλεύτριες ήταν υπεράριθμες.

Εξ’ όσων γνωρίζουμε, τίποτα από τα δύο δε συνέβη, τουναντίον οι ανάγκες της Μονάδας είναι τέτοιες που το νοσηλευτικό προσωπικό υπερβάλει εαυτό, εργαζόμενο και αποδίδοντας τα μέγιστα, ωσάν να ήταν διπλάσιο σε αριθμό, πόσο δε μάλλον κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης που η πίεση και οι διακομιδές ασθενών σε έτερες υγειονομικές μονάδες ήταν αυξημένες κατακόρυφα! Αν σκεφτούμε και το γεγονός ότι θα επαναλειτουργήσουν τα χειρουργεία που για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν κλειστά, τότε οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό εκτοξεύονται! Τί λοιπόν από όλα αυτά ισχύει; Μειώθηκαν οι ανάγκες της Μονάδας; Ήταν οι νοσηλεύτριες υπεράριθμες; Αναμένονται αναπληρώσεις κενωθεισών θέσεων με έκτακτες μεταθέσεις;

γ. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η διαβάθμιση του οποίου δεν μας επιτρέπει να δημοσιεύσουμε, είμαστε σίγουροι ότι το 212 ΚΙΧΝΕ είναι πλήρως εξοπλισμένο, με όλα τα απαιτούμενα ιατρικά μέσα, προκειμένου να ανταπεξέρχεται πλήρως στην αποστολή, η οποία του έχει ανατεθεί. Υπάρχει όμως μία κρίσιμη λεπτομέρεια. Η επί τω έργω και επί της πράξης αποστολή του 212 ΚΙΧΝΕ δεν αφορά σε υγειονομική Μονάδα επιπέδου ΚΙΧΝΕ, αλλά Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου (ΓΣΝ), χωρίς να είναι! Αλήθεια, η αποστολή του ΚΙΧΝΕ περιλαμβάνει την περιοδική (ετησία) υγειονομική εξέταση (ΕΥΕ) του στρατιωτικού προσωπικού; Κι εφόσον την περιλαμβάνει, τα στελέχη εξετάζονται από όλες τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπεται ή όχι; Υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί ΕΥΕ και να κλείσει φάκελος στελέχους χωρίς να έχει εξεταστεί από κύρια και κρίσιμη ειδικότητα, διότι ο μοναδικός ειδικευμένος ιατρός προσπαθεί, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, να καλύψει τις αυξημένες υποχρεώσεις που του έχουν ανατεθεί εκτός ΚΙΧΝΕ; Για να μη θέσουμε, το ήδη απαντημένο κατά το παρελθόν ερώτημα, σε πόσες μέρες ολοκληρώνεται μία ΕΥΕ και ποιος στα αλήθεια φταίει για την καθυστέρηση. Ρητορικά τα ερωτήματα, αφού πάντα όλα είναι καλώς καμωμένα και αδίκως τα στελέχη και οι οικογένειές τους έχουν παράπονα.

δ. Το γεγονός ότι έχουν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, να πραγματοποιηθούν χειρουργικές πράξεις στο 212 ΚΙΧΝΕ, έρχεται να επιβεβαιώσει ο κ. ΥΦΕΘΑ. Βέβαια, ακόμη και μετά την τοποθέτηση αναισθησιολόγου, αυτά δεν έχουν επανεκκινήσει, καθώς οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα ο χώρος να μην είναι έτοιμος και κατάλληλος για τέτοιου είδους επεμβάσεις. Ευχόμαστε η πρόσληψη των τριών (3) υπαλλήλων κλάδου ΔΕ Τεχνικού/Ηλεκτρολογίας, στο πλαίσιο της επικείμενης προκήρυξης από το ΑΣΕΠ, να βοηθήσει.

ε. Οι μνήμες από τον χειρισμό και την κατάληξη του ΝΙΜΤΣ είναι ακόμη νωπές, εκφράζοντας βάσιμους λόγους ανησυχίας για τη γενικότερη πορεία της δωρεάν και δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των συναδέλφων μας. Το γεγονός ότι από την πένα του κ. ΥΦΕΘΑ υπενθυμίζεται η δυνατότητα νοσηλείας των στελεχών, ως εσωτερικών ή εξωτερικών ασθενών, εκτός Στρατιωτικών Νοσοκομείων ή ΚΙΧΝΕ σε ιδιωτικές κλινικές (συμβεβλημένες και μη), έρχεται να επισφραγίσει τους φόβους μας για την πορεία του 212 ΚΙΧΝΕ.

Κλείνοντας το έγγραφό μας, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η ανάγκη δημιουργεί τον ΠΟΥ και όχι ο ΠΟΥ την ανάγκη. Τον κύριο ΥΦΕΘΑ γνωρίσαμε στις Μονάδες μας ως τον Αξιωματικό που ανησυχεί, ενδιαφέρεται και μάχεται για το προσωπικό του και όχι ως τον πολιτικό που καταθέτει ως απάντηση στη Βουλή των Ελλήνων το τί προβλέπεται και τί όχι στο Στράτευμα. Γνωρίζουμε πολύ καλά και από πρώτο χέρι τα θεσμικά κείμενα. Δυστυχώς, διαφαίνεται ότι γνωρίζουμε πολύ καλύτερα το ρόλο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο οποίος δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην εξέταση της νομιμότητα ή όχι των πεπραγμένων, αλλά να λειτουργεί ως εφαλτήριο κοινοβουλευτικού σχεδιασμού, βελτιώνοντας στην προκειμένη περίπτωση τις υγειονομικές παρεχόμενες υπηρεσίες στο προσωπικό.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.   

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα