Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΥΠΕΞ: Μουσουλμανική και όχι Τουρκική μειονότητα στη Θράκη

Κοινοποίηση

ΥΠΕΞ: Μουσουλμανική και όχι Τουρκική μειονότητα στη Θράκη

Την πάγια πολιτική του περί ύπαρξης μουσουλμανικής και όχι Τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, τονίζοντας πως αυτό απορρέει από τη Συνθήκη της Λωζάννης και η Τουρκία οφείλει να το σεβαστεί. 

Πρόκειται για θέση που διατύπωσε προσφάτως και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, όταν έχοντας απέναντί του τον Τούρκο ομόλογό του, τόνισε εμφατικά πως στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα και όχι Τουρκική, ενώ κάλεσε τη γείτονα χώρα να σεβαστεί τη Συνθήκη που η ίδια έχει υπογράψει. 

Ωστόσο από την πλευρά της η Τουρκία φαίνεται πως συνεχίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων, παρά το γεγονός πως βρίσκει ολοένα και λιγότερα ευήκοα ώτα στους κύκλους της μειονότητας. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πρόσφατης απόπειρας δημιουργίας εντυπώσεων στο κέντρο της Ξάνθης, με πορεία που διοργανώθηκε για την αναγνώριση της “Τουρκικής” Ένωσης Ξάνθης. Η συμμετοχή των πολιτών από την τοπική μειονότητα αξιολογείται ως μηδαμινή, αν αναλογιστεί κανείς πως από τα περίπου 100.000 μέλη της μειονότητας με τα βίας συγκεντρώθηκαν 400-500 άτομα! 

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου 

Το Υπουργείο Εξωτερικών, κλήθηκε να τοποθετηθεί, μετά από ερώτηση που υπέβαλλε το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου αναφορικά με την ΤΕΞ και την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην της επιτραπεί η χρήση του όρου “τουρκική” στην επωνυμία της. 

Όπως τονίζεται σε σχετικό έγγραφο που εξέδωσε το διπλωματικό γραφείο του Έλληνα ΥΠΕΞ και έχει στην κατοχή του το XanthiNea.gr, “η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και ως εκ τούτου, η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη κατά την άσκηση των λειτουργιών της”.

“Ευνοήτως, η Ελληνική Κυβέρνηση ούτε παρεμβαίνει ούτε επιδιώκει να επηρεάσει την έκβαση υποθέσεων οι οποίες ευρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης αλλά ούτε και τις σχολιάζει” σημειώνεται στο ίδιο έγγραφο. 

“Η χώρα μας παγίως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, τηρεί απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης, στην οποία, ως γνωστό γίνεται ρητή αναφορά σε μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Η Τουρκία, ως συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης αυτής, οφείλει να σεβαστεί τις προβλέψεις της και να τις εφαρμόσει” καταλήγει το ίδιο έγγραφο του ΥΠΕΞ. 

Τα πλοκάμια της Τουρκίας 

Το ότι η Τουρκία ωστόσο επιχειρεί μανιωδώς να ασκήσει επιρροή στη μειονότητα της Θράκης είναι κάτι παραπάνω από εμφανές, όπως προφανείς είναι και οι προσπάθειες να καπηλευτεί κάθε κινητοποίηση στην περιοχή ή ακόμη και να ασκήσει διπλωματικές πιέσεις, με σαφείς αναφορές στην ύπαρξη “τουρκικής” μειονότητας. 

ΥΠΕΞ: Μουσουλμανική και όχι Τουρκική μειονότητα στη Θράκη
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη κινητοποίηση στην Ξάνθη για την ΤΕΞ

Στο πρόσφατο παράδειγμα της κινητοποίησης υπέρ της ΤΕΞ που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Ξάνθη, η τουρκική πλευρά έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση συμπαράστασης προς το πρόσωπο των διαδηλωτών, ενώ αντίστοιχες αναφορές υπήρξαν και σε ελεγχόμενα κρατικά ΜΜΕ της γείτονος χώρας. 

Η στάση που διατηρεί η Ελλάδα ωστόσο, επαναλαμβάνοντας με κάθε ευκαιρία τα προφανή, ότι δηλαδή στη Θράκη ζουν Έλληνες μουσουλμάνοι και όχι Τούρκοι, φαίνεται πως δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε τέτοιου είδους διεκδικήσεις. Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα γίνεται ολοένα και πιο εμφανής η αποστροφή της πλειοψηφίας της μειονότητας σε τέτοιου είδους προσπάθειες εκτουρκισμού, ενώ η συμμετοχή σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις ή φιέστες είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτική.    

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.    

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα