Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την αγορά ενός σπιτιού

Κοινοποίηση

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την αγορά ενός σπιτιού

Είστε έτοιμοι να αγοράσετε το σπίτι των ονείρων σας; Η αγορά ενός σπιτιού είναι μια από τις πιο σημαντικές οικονομικές αποφάσεις που θα πάρετε στη ζωή σας. Από τον υπολογισμό της τιμολόγησης έως το γιατί πρέπει να σκεφτείτε τη βοήθεια ενός μεσίτη, εδώ είναι 5 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε για την αγορά της νέας σας κατοικίας:
1. Χρησιμοποιήστε έναν αξιόπιστο μεσίτη. 
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι μεσίτες εισπράττουν ένα ποσοστό από την τιμή πώλησης ενός σπιτιού, γεγονός που κάνει κάποιους αγοραστές να διστάζουν να χρησιμοποιήσουν έναν κτηματομεσίτη διότι πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να αυξήσει το συνολικό κόστος της αγοράς. Λάβετε υπόψη όμως ότι και ο πωλητής και ο αγοραστής πληρώνει την προμήθεια στον μεσίτη επί της τελικής τιμής του ακινήτου. Ένας έμπειρος μεσίτης που εργάζεται για εσάς όμως μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά σας και να σας καθοδηγήσει στη διαδικασία αγοράς – από τη διαπραγμάτευση τιμής έως την πλοήγησή σας σε διάφορες επιθεωρήσεις σπιτιού.
2. Θυμηθείτε ότι η αγορά σπιτιού περιλαμβάνει και το νομικό έλεγχο του ακινήτου. 
Ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της διαδικασίας αγοράς ενός ακινήτου, είναι το στάδιο του νομικού ελέγχου. Κατα τη συγκεκριμένη διαδικασία, ένας εξειδικευμένος στο δίκαιο ακινήτων δικηγόρος θα αναλάβει να διασφαλίσει την προστασία του αγοραστή από πιθανές και δυσάρεστες νομικές καταστάσεις. Διενεργείται ένας εκτενής έλεγχος στη νομιμότητα των τίτλων ιδιοκτησίας, στην ύπαρξη τυχόν βαρών του ακινήτου (υποθηκών, επικαρπίας κ.α.) αλλά και στους όρους του συμβολαίου ιδιοκτησίας. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως για να μειώσετε οποιοδήποτε οικονομικό και νομικό ρίσκο, θα πρέπει να εμπιστευθείτε και τη συμβουλή ενός αξιόπιστου νομικού συμβούλου, απευθυνόμενοι σε ένα δικηγορικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη ή σε έναν από τους έμπειρους και καταρτισμένους δικηγόρους του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, που μπορούν να σας προσφέρουν την απαραίτητη νομική βοήθεια σχετικά με όλη τη διαδικασία απόκτησης ενός ακινήτου.
3. Μην αγοράζετε απαραίτητα για τη ζωή που έχετε σήμερα. 
Οι πιθανότητες είναι ότι η αγορά ενός σπιτιού θα είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές δεσμεύσεις που θα αναλάβετε στη ζωή σας. Πριν συμφωνήσετε να αγοράσετε αυτό που πιστεύετε ότι μπορεί να είναι το σπίτι των ονείρων σας, σκεφτείτε τα μακροπρόθεσμα σχέδιά σας. Σχεδιάζετε να μείνετε στην τρέχουσα εργασία σας, έχετε σκοπό να παντρευτεί και να αποκτήσετε παιδιά; Όλα αυτά είναι στοιχεία που θα επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τη ζωή σας στη συγκεκριμένη κατοικία.
4. Αγοράστε το σπίτι που γνωρίζετε ότι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά.
Η αγορά ενός ακινήτου σίγουρα αποτελεί μια σημαντικότατη οικονομική κίνηση από μέρους σας που θα σας επιβαρύνει οικονομικά. Σε όλα αυτά τα έξοδα που θα υποβληθεί ένας αγοραστής, έρχονται επίσης να προστεθούν και κάποια άλλα, όπως είναι η φορολογική επιβάρυνση του ακινήτου, η αμοιβή του συμβολαιογράφου, τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου, τα έξοδα του μεσίτη και η αμοιβή του δικηγόρου για την κατάρτιση συμβολαίου. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες λοιπόν, όπως το προβλεπόμενο εισόδημά σας, τα επιτόκια ενός πιθανού δανείου, το είδος της υποθήκης και τα πρόσθετα έξοδα της αγοράς που θα επηρεάσουν την απόφασή σας για την απόκτηση του δικού σας ακινήτου. Επίσης θα πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία και στο πρόγραμμα κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι σας. Μπορείτε για παράδειγμα να εξοπλίσετε το σπίτι σας με ρεύμα και αέριο από την Watt+Volt, για εξοικονόμηση χρημάτων μέσω από οικονομικά προγράμματα κατανάλωσης.
5. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε σπίτι.
Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να λέει ότι πρέπει να αγοράσετε ένα σπίτι μέχρι τα 35 σας. Η αγορά ενός σπιτιού είναι μια μεγάλη απόφαση και ενώ μπορεί να είναι μια καλή οικονομική επένδυση, δεν απευθύνεται για όλους. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κατοικίας, των επιτοκίων, του χρόνου και των μελλοντικών σας σχεδίων. Μπορεί να θέλετε περισσότερη ευελιξία ή κινητικότητα, ή τα επαγγελματικά σας σχέδια και τα οικογενειακά σας σχέδια ενδέχεται να βρίσκονται σε εξέλιξη. Εάν δεν είστε σίγουροι για μια αγορά, σκεφτείτε να νοικιάσετε ως δοκιμαστικό ένα ακίνητο για τις ανάγκες σας. Προτού λοιπόν αποφασίσετε να μετακομίσετε σε ένα σπίτι και το στολίσετε με όλες εκείνες τις διακοσμητικές πιατέλες Kosta Boda, αναλογιστείτε προσεκτικά όλες τις ανάγκες σας. Είναι τελικά η αγορά ενός ακινήτου η οικονομική κίνηση που αναζητάτε και μπορείτε να υλοποιήσετε;
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα