Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Α’ ΓΑΛΛΙΑΣ 2021/2022

Κοινοποίηση

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Α’ ΓΑΛΛΙΑΣ 2021/2022

Το πρώτο από τα πρωταθλήματα του λεγόμενου Big 5 που κάνει σέντρα για τη σεζόν 2021/2022 είναι η Γαλλική Λιγκ 1. Πρώτο παιχνίδι το βράδυ της Παρασκευής και τα υπόλοιπα Σάββατο και Κυριακή. Ετσι θα είναι ο (τηλεοπτικός) προγραμματισμός για όλη τη σεζόν.

Φυσικά νούμερο 1 φαβορί η Παρί Σεν Ζερμέν, αρκετά μακριά από όλους τους υπόλοιπους. Χωρίς τον αρχιτέκτονα Γκαλτιέ η πρωταθλήτρια Λιλ, αφού μετακόμισε στην… πλούσια Νις. 

Με προπονητή της σχολής του Αγιαξ η Λυών, πρώτη χρονιά που είναι από την αρχή στον πάγκο της Μαρσέιγ ο Σαμπάολι.

Νικητής Λιγκ 1 Γαλλίας: Και ποιος να διαφωνήσει;

Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Ένα από αυτά είναι το ποιος είναι το φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη Γαλλία. Από τον πιο σύγχρονο και τεχνολογικά εξελιγμένο αλγόριθμο μέχρι τον ποιο άπειρο παίκτη στοιχήματος, η απάντηση είναι «Παρί Σεν Ζερμέν». Δεν έχει σημασία αν τελικά τα καταφέρει ή αν θα δυσκολευτεί, τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας πριν τη σέντρα του πρωταθλήματος είναι τέτοια που ουδείς μπορεί να θέσει σοβαρά επιχειρήματα προς τον φαβοριτισμό κάποιας άλλης.

Και ας το κατάφεραν η Μονακό των Ζαρντίμ και Μ’Μπαπέ και η Λιλ των Γκαλτιέ και Γιλμάζ. Και ας το προσπαθήσουν φέτος η Λυών του Μποζ και η Μαρσέιγ του Σαμπάολι, οι Παριζιάνοι ορθώς λογίζονται σαν το νούμερο 1 φαβορί και λογικά πληρώνουν τόσο λίγο.

Ειδικά η φετινή έκδοση, που πέρα από τους αστέρες στην επίθεση, έβαλε στη μηχανή τον κίπερ Ντοναρούμα, τον μπακ Χακίμι, τον στόπερ Σέρχιο Ράμος και τον μέσο Βαϊνάλντουμ.

Αρκετά πίσω όλοι οι υπόλοιποι, με τη Λυών να προβάλει αυτή τη στιγμή ως το δεύτερο φαβορί σε τιμή 15.00 και τις Μονακό, Μαρσέιγ αλλά και την περσινή πρωταθλήτρια Λιλ στο 20.00.

5 πράγματα που έγιναν φέτος το καλοκαίρι

1. Από τον Βορρά στον Νότο ο Γκαλτιέ

Αυτό που έκανε ο Λουίς Κάμπος στη Λιλ είναι ο ορισμός της καλής δουλειάς του τεχνικού διευθυντή. Εδωσε την ομάδα στα χέρια του ικανότατου Γκαλτιέ και πλαισίωσε το ρόστερ με παίκτες κλειδιά σε κάθε θέση. Η Λιλ έκανε την υπέρβαση και κατέκτησε το πρωτάθλημα, αλλά φέτος μπαίνει στη σεζόν αλλαγμένη. Ο Κάμπος δεν είναι εδώ και μήνες στον Γαλλικό Βορρά, ενώ ο Γκαλτιέ τα… τσούγκρισε με τη διοίκηση και αποχώρησε. Ο πρώτος σε λεπτά συμμετοχής πέρσι, τερματοφύλακας Μενιέ, πήγε στη Μίλαν, ο πολύτιμος μέσος Σουμαρέ αποχώρησε επίσης, ενώ ο Γιλμάζ θα είναι ένα χρόνο πιο μεγάλος. Ο Γκουβερνέκ έχτισε τη σπουδαία Γκινγκάμπ της περασμένης δεκαετίας, αλλά απέτυχε όταν έκανε το βήμα στην Μπορντό. Ψάχνει το δικό του restart στον πάγκο της Λιλ, έχοντας δύσκολο έργο με προίκα τον τίτλο του πρωταθλητή και ταυτόχρονη παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Οσο για τον Γκαλτιέ, πείστηκε από το πρότζεκτ της Νις, που η αλήθεια είναι πως έχει μπόλικο ενδιαφέρον. Στο Γαλλικό Νότο υπάρχουν εδώ και αρκετούς μήνες νέοι ιδιοκτήτες, που ρίχνουν χρήμα στην ομάδα. Από πέρσι υπάρχουν στο ρόστερ παίκτες όπως οι φορ Ντόλμπεργκ και Γκούρι, ενώ έγιναν και καλές μεταγραφές σαν εκείνες του μέσου Λεμινά και των ταλαντούχων Ολλανδών Κλάιφερτ και Στενγκς.

2. Σαμπάολι στη Μαρσέιγ, Μποζ στη Λυών

Ο Χόρχε Σαμπάολι είναι ένας ιδιαίτερος, εκρηκτικός αλλά και ταλαντούχος Λατιοναμερικάνος προπονητής. Ηρθε πέρσι στα μέσα της σεζόν στη Μαρσέιγ και άμεσα προσπάθησε να περάσει το δικό του στυλ, με πίεση ψηλά. Φέτος είχε τον χρόνο να στήσει από το καλοκαίρι τη δική του ομάδα, με τη διοίκηση να βοηθά κάνοντας νωρίς κάποιες σημαντικές προσθήκες στο παζλ. Τέτοιες θεωρούνται ο στόπερ Σαλιμπά και ο μέσος Γκουεντουζί, δύο από τα μεγάλα ταλέντα του Γαλλικού ποδοσφαίρου. Στον αντίποδα αποχώρησε ο μέχρι πέρσι σταρ της, εξτρέμ Τοβέν.

Στη Λυών είχαμε επίσης μια ηχηρή αποχώρηση, αφού ο Ντεπάι συνεχίζει στην Μπαρσελόνα. Η ίδια αλλάζει φιλοσοφία φέτος και επενδύει στον Πέτερ Μποζ. Ο Ολλανδός τεχνικός είναι της σχολής του Αγιαξ, με ποδόσφαιρο κατοχής και πλάνο για… μπόλικη επίθεση. Ο φορ Ντεμπελέ (Ατλέτικο Μαδρίτης) ο αντικαταστάτης του Ντεπάι, με… χώρο όμως πλέον και για ταλέντα όπως ο Σερκί και ο Καντεβέρε.

3. Αλλάζουν στυλ η Μονπελιέ & Μπρεστ

Μια… τράμπα προπονητών είχαμε μεταξύ των δύο ομάδων, με τον Ζακαριάν να αφήνει τη Μονπελιέ για την Μπρεστ και τον Νταλ’Ογκλιό να κάνει το αντίθετο δρομολόγιο. Δύο προπονητές με εντελώς διαφορετικό στυλ, με τον Ζακαριάν να δίνει βάρος στην άμυνα και να παίζει με 3-5-2 και τον Νταλ’Ογκλιό να αναμένεται να κάνει πολύ πιο επιθετική τη Μονπελιέ. 

Σταθερός στο 4-4-2, με την ομάδα να καλείται να δημιουργήσει μια νέα αμυντική γραμμή μετά τις αποχωρήσεις των ηγετικών στόπερ (Χίλτον, Κονγκρέ) είναι σίγουρο πως η φετινή Μονπελιέ θα μας δώσει σαφώς περισσότερα Over! Αντίθετα στην Μπρεστ αναμένουμε μια προσπάθεια να μετατραπεί σε πιο κυνική ομάδα.

4. Με πιτσιρικάδες η Σεντ Ετιέν

Τα οικονομικά της Σεντ Ετιέν δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και η ομάδα από πέρσι έχει ρίξει το βάρος στις ακαδημίες της. Πέρσι ο Πιέλ έδωσε χρόνο συμμετοχής σε πάρα πολλούς νέους και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος. Καθόλου τυχαίο άλλωστε πως είναι η μοναδική ομάδα που δεν έκανε μεταγραφές, παρά μόνο μετρά κάποιες επιστροφές δανεικών.

5. Η πρωτάρα (Κλερμόν) και ο πρωτάρης στην Ανζέ

Η Κλερμόν είναι η «μικρή» του φετινού πρωταθλήματος. Δουλεύει σωστά τα τελευταία χρόνια, καταφέρνοντας να φτάσει πέρσι στην υπέρβαση της ανόδου. Πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία, με τον Γκαστιέν να υπόσχεται πως η ομάδα του δεν θα αλλάξει το επιθετικό στυλ παιχνιδιού.

Μια εντελώς νέα αρχή κάνει και η Ανζέ. Ο Μουλέν ήταν ο μακροβιότερος τεχνικός στην κατηγορία, αποφασίζοντας φέτος να αποχωρήσει. Στη θέση του ο Ζεράρ Μπατίκλ που για δέκα χρόνια δούλευε στις ακαδημίες της Λυών.

Ειδικά Λιγκ 1 Γαλλίας: Αισιοδοξία στη Μαρσέιγ, γκρίνια στη Ναντ

Η Λιλ όχι μόνο μοιάζει σχεδόν απίθανο να καταφέρει να επαναλάβει το περσινό θαύμα αλλά τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και η προσπάθειά της να τερματίσει ψηλά. Η Λυών επίσης βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, έτσι υπάρχει χώρος για τη Μαρσέιγ να πάει ψηλά. Το γεγονός πως ο Σαμπάολι δουλεύει την ομάδα από πέρσι και ορισμένες καλές κινήσεις που έγιναν, επιτρέπουν ενθουσιασμό στο Γαλλικό λιμάνι.

Στη Ναντ τα πράγματα δεν είναι καλά. Η κόντρα προέδρου οπαδών εντείνεται χρόνο με τον χρόνο και η ομάδα πέρσι γλίτωσε στο τσακ τον υποβιβασμό. Φέτος δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που να γεμίζουν με αισιοδοξία τον κόσμο της, με το ενδεχόμενο να τερματίσει σε μια από τις δύο τελευταίες θέσεις να… καλοπληρώνει.

Μακροχρόνια Στοιχήματα Λιγκ 1 Γαλλίας

    • Μαρσέιγ να τερματίσει στην τριάδα (4.50) Bwin

    • Ναντ υποβιβασμός (13.00) Stoiximan.gr

Επισκεφτείτε καθημερινά το BetMarket.gr για να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις με τις νέες στοιχηματικές εταιρίες στην Ελλάδα, να δείτε τα προγνωστικά των tipster μας, τις πτώσεις των αποδόσεων αλλά και την ενδιαφέρουσα θεματολογία γύρω από το στοίχημα που δεν θα βρείτε αλλού.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα