Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Ο αλησμόνητος κήπος» στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

«Ο αλησμόνητος κήπος» στην Ξάνθη


Εργαστήριο Ορχήστρας με τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη – Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη

Το Φεστιβάλ Ανατολικής μουσικής, (με τροποποιημένο το πρόγραμμα λόγω των συνθηκών), έχει την ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενεί τον δεξιοτέχνη στο Ούτι Κυριάκο Καλαϊτζίδη σε ένα πρωτότυπο εργαστήριο ορχήστρας η οποία θα δώσει την δυνατότητα συμμετοχής στο έργο «Ο αλησμόνητος κήπος».

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη από 8 έως 10 Αυγούστου 2021 στο Ιστορικό και λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Οι συμμετέχοντες σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τα μουσικά μέρη του έργου, τα οποία που αφορούν όργανα και φωνές τόσο της Ανατολικής, όσο και της Δυτικής μουσικής. Το εργαστήριο είναι ανοικτό και ενδεικτικά, αλλά όχι αποκλειστικά αναφέρονται: φωνή, βιολί, ούτι, κανονάκι, πολίτικη λύρα, τσέλο, κρουστά και πιάνο.  

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες μέσω της μελέτης των οργανικών και φωνητικών μερών του έργου να προσεγγίσουν στοιχεία της Ανατολικής μουσικής θεωρίας (αυτοσχεδιασμό, καθώς και την τέχνη της φωνής στην Ανατολική μουσική), αλλά και να συμμετάσχουν στην συναυλία «Ο αλησμόνητος κήπος» που θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

*Το υλικό θα αποσταλεί στους συμμετέχοντες. 

Δηλώσεις συμμετοχής έως 10 Ιουλίου στα mail της ΦΕΞ

Κόστος συμμετοχής : 30€ οικονομική ενίσχυση του Μουσείου

Κυριάκος Καλαϊτζίδης

Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, ουτίστας, συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του «Εν Χορδαίς» θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς και μουσικολόγους στον χώρο των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου. Διδάχθηκε βυζαντινή μουσική από τον τ. Άρχοντα Λαμπαδάριο της Μ.Χ.Ε. Ελευθέριο Γεωργιάδη και ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή υπό την επίβλεψη του Γρ. Θ. Στάθη ως υπότροφος του ιδρύματος “Mundo en Harmonia”.

Ως μέλος του «Εν Χορδαίς» ή σαν σολίστ έχει δώσει πάνω από 2000 συναυλίες σε 45 χώρες συμμετέχοντας σε μεγάλα φεστιβάλ και κορυφαίους συναυλιακούς χώρους όπως το Sydney Opera House, η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Salle Pleyel (Παρίσι), το Lincoln Center (Νέα Υόρκη), το Maison Symphonic (Μόντρεαλ), το Metropolitan Museum of Art (Νέα Υόρκη), η Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, το Sori Festival (N. Kορέα), η Όπερα της Λυών, το Hong Kong Concert Hall, η Alte Oper (Φρανκφούρτη), το Fès Festival (Μαρόκο), το Melbourne Recital Centre, το Cervantino Festival (Μεξικό), το Shanghai World Music Festival και πολλά άλλα. Έχει δώσει διαλέξεις, σεμινάρια και workshops στα Πανεπιστήμια Princeton, Harvard, Ca’ Foscari (Βενετία), Τορίνο και Στρασβούργου, στο Κονσερβατουάρ της Κωνσταντινούπολης, της Τύνιδας, του Αμμάν, της Βηρυτού και του Καΐρου, στη Sibelius Academy (Ελσίνκι), στο Holly Cross College (Βοστώνη), ενώ για το χειμερινό εξάμηνο του 2015 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Yildirim Beyazit University (Άγκυρα). Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες και ψηφιακούς δίσκους για την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τις παραδόσεις της Μεσογείου. Η προσωπική του δισκογραφία περιλαμβάνει τα άλμπουμ «Προσμονή», «Εξορία», «Το παραμύθι της μουσικής» και «Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο» (βραβείο “Academie Charles Cros” 2014). Από τον Φεβρουάριο του 2002 έως και τον Ιούλιο του 2005 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού έργου MediMuses με εκπαιδευτικές, ερευνητικές και καλλιτεχνικές δράσεις σε ένδεκα χώρες της Μεσογείου. Τον Οκτώβριο του 2012 δημοσιεύτηκε από το Orient-Institut Istanbul και τον οίκο Ergon-Verlag η διδακτορική του διατριβή με θέμα «Μεταβυζαντινά μουσικά χειρόγραφα ως πηγή για την Κοσμική μουσική της Ανατολής». Τον Σεπτέμβριο του 2019 εκδόθηκε από Εθνικό Μουσικό Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου η εργασία που εκπόνησε από κοινού με τον Θωμά Αποστολόπουλο «Rediscovered Musical Treasures, Exegeses of Oriental secular Music from Post-Byzantine Music manuscripts into staff notation».

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα