Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δεκαπενταύγουστος στον Καστανίτη

Κοινοποίηση

Ο Καστανίτης βρίσκεται σε απόσταση 6χλμ. ανατολικά του Καρυοφύτου σε υψόμετρο 480μ. και είναι ένας από τους πέντε οικισμούς, που από το 1919 ως σήμερα, απαρτίζουν την Τοπική Κοινότητα Καρυοφύτου της Δ.Ε. Σταυρούπολης του Δήμου Ξάνθης.

Πρόκειται για οικισμό που υπήρχε επί Τουρκοκρατίας με την ονομασία Χοροσλού και το 1923 κατοικήθηκε από πρόσφυγες από τον Πόντο και τον Βόσπορο. 

Το 1926, σύμφωνα με το Β.Δ. της 15/11/1926, ο οικισμός μετονομάστηκε από Χοροσλού σε Καστανίτης, χάρη στις άφθονες καστανιές που υπάρχουν στον οικισμό.

Στην απογραφή του 1928 αναφέρονται 161 κάτοικοι, στην απογραφή του 1940 αναφέρονται 165 κάτοικοι και στην απογραφή του 1951 αναφέρονται 127 κάτοικοι. Το 1960 αρχίζει η σταδιακή εγκατάλειψη του οικισμού, λόγω της κρίσης των καπνών, που ήταν η κυρία πηγή εισοδήματος των κατοίκων. Έτσι, στην απογραφή του 1961 αναφέρονται 91 κάτοικοι και στην απογραφή του 1971 αναφέρονται 24 κάτοικοι. Σήμερα, ο οικισμός έχει εγκαταλειφθεί.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται το πρώην Δημοτικό Σχολείο του οικισμού, το οποίο κατασκευάστηκε το 1958 και σήμερα χρησιμοποιείται ως έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανίτη. Δίπλα , βρίσκεται ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Της Θεοτόκου, ο οποίος καταστράφηκε από φωτιά στις 31 Μαΐου 1995 και αναστηλώθηκε λίγους μήνες αργότερα. Παραμονή της Παναγίας, ο Σύλλογος του οικισμού διοργανώνει παραδοσιακό γλέντι, ενώ ανήμερα, διανέμεται στους πιστούς, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, το παραδοσιακό φαγητό, προερχόμενο απο τον Πόντο, “κεσκέκ”.

Στον οικισμο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρχιτεκτονική των σπιτιών. Πρόκειται για μεγάλα, διώροφα σπίτια με ξυλοδεσιές, εντυπωσιακές καμινάδες, σκαλιστά κουφώματα και όμορφα ταβάνια. Στο ισόγειο υπάρχουν μεγάλες σάλες, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για το στέγνωμα των καπνών. 

Τέλος, αξίζει κανείς να επισκεφθεί το πέτρινο γεφύρι που βρίσκεται σε απόσταση 200μ. από τον οικισμό, του οποίου η χρονολογία κατασκευής του είναι άγνωστη.

Πηγή: Kariofito – Καρυόφυτο Ν. Ξάνθης

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα