Δένδιας από Σκόπια: «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»


Στα Σκόπια μετά από πρόσκληση του ομόλογού του, Μπουγιάρ Οσμάνι, βρέθηκε την Τρίτη ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Σκοπίων, συμπεριλαμβανομένων και των συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. 

“Εμείς στην Ελλάδα έχουμε ένα μότο, λέμε ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι το απαραίτητο θεμέλιο, η απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθούν περισσότερο ακόμη οι σχέσεις μας και να υλοποιηθεί το κοινό μας όραμα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια” τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. 

“Σημαντικά βήματα έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση και θα ήθελα να αναγνωρίσω και να εκφράσω την ικανοποίηση μου για αυτές τις συμβολικές σας κινήσεις. Αρχής γενομένης από την αφαίρεση της πινακίδας με την ονομασία του δρόμου ακριβώς έξω από το κτίριο που βρισκόμαστε. Μια πινακίδα που είχε τοποθετηθεί σε άλλους καιρούς και επιχειρούσε να οικειοποιηθεί τον Βασιλέα Φίλιππο τον Δεύτερο, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έχουμε σαφώς συμφωνήσει μεταξύ μας ότι οι πρόγονοί σας δεν βρίσκονταν στην Βαλκανική χερσόνησο εκείνη την εποχή και δεν είχαν την μεγάλη ιστορική ευκαιρία να εκστρατεύσουν, υπό την ηγεσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στα βάθη της Ασίας” συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Αναφέρθηκε μάλιστα και στη δέσμευση των Σκοπίων να ακολουθήσουν το δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να αφήσουν πίσω τους αναχρονισμούς του παρελθόντος.

“Θεωρούμε ότι έχετε επιλέξει ως κυβέρνηση να εγκαταλείψετε οριστικά την Βαλκανιοποίηση του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα και να προσχωρήσετε στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα του 21ου αιώνα. Ότι έχετε απορρίψει αποφασιστικά αναχρονιστικά οράματα, αντιλήψεις που ανατρέχουν σε άλλους καιρούς, σε παλιές εποχές. Άλλοι, στην ευρύτερη περιοχή μας, προπαγανδίζουν αδιέξοδη επιστροφή σε αυτοκρατορίες του χθες, σε ζώνες νεο-οθωμανικής επιρροής, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, κατέχουν παράνομα εδάφη άλλων χωρών, προσπαθούν να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρωπαϊκή οδό. Εσείς επιλέξατε την Ευρωπαϊκή οδό. Αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο πιο φιλόδοξο εγχείρημα Ένωσης κρατών στην ιστορία του ανθρώπου, στη ζώνη της Δημοκρατίας, της Ευημερίας, της Δικαιοσύνης, της Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Ανεξιθρησκίας, του σεβασμού της ιδιαιτερότητας των πολιτών. Επιλέξατε να συμμετάσχετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση” τόνισε ο Νίκος Δένδιας. 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال