Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δικαστήριο έκρινε ως συνταγματικό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Κοινοποίηση

Δικαστήριο έκρινε ως συνταγματικό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Προσωρινή απόφαση Δικαστηρίου του Κιλκίς έκρινε συνταγματικό το νόμο για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων κατά του κοροναϊού, απορρίπτοντας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε εργαζόμενη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Παιονίας. 

Σύμφωνα με το eidisis.gr, η εργαζόμενη προσέφυγε κατά της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κιλκίς, ζητώντας την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο πρόγραμμα το οποίο εργάζεται, επικαλούμενη την αντισυνταγματικότητα του νόμου.

Στην πρώτη προσωρινή απόφαση που εκδόθηκε το Δικαστήριο του Κιλκίς απέρριψε τις αιτιάσεις της εργαζομένης για τις διατάξεις του νόμου, επισημαίνοντας: «… οι οποίες τέλος καμμία αντισυνταγματικότητα δεν πάσχουν, όπως αβασίμως επικαλείται η αιτούσα, καθότι με αυτές προστατεύεται το υπέρτατης αξίας έννομο αγαθό της υγείας και της ζωής του συνόλου των πολιτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων. Με τα δεδομένα αυτά πρέπει να απορριφθεί το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής ως μη νόμιμο και επαλλήλως ως αβάσιμο κατ’ ουσίαν». 

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Παιονίας εργάζονται κανονικά οι υπόλοιποι 16 υπάλληλοί του, που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή και επιστροφή ουσιαστικά παλαιότερων μέτρων κατά του κορονοϊού έχει ξεκινήσει καθώς ο κλοιός λόγω της μετάλλαξης Δέλτα έχει… σφίξει, με τους ανεμβολίαστους να είναι οι κύριοι αποδέκτες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, οι ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα την Τρίτη 24 Αυγούστου, με πιθανή εναλλακτική ημερομηνία την Πέμπτη, 26 Αυγούστου, και θα τεθούν σε ισχύ στα μέσα Σεπτεμβρίου είτε στις 13/9 με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία είτε λίγες ημέρες νωρίτερα.

Με το lockdown να έχει βγει εκτός λεξιλογίου, καθώς θεωρείται ότι πλέον δεν υπάρχει ούτε οικονομικά ούτε ψυχολογικά αποθέματα, στα επικείμενα μέτρα ξεχωρίζει η επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους ανοιχτούς χώρους πέραν των κλειστών, που είχε καταργηθεί στις 23 Ιουνίου, με κυβερνητικές πηγές να ενισχύουν την έντονη φημολογία, χαρακτηρίζοντας «πολύ ισχυρή» την πιθανότητα επαναφοράς του μέτρου παντού.

Παράλληλα δεδομένη φαίνεται να είναι η παράταση του τωρινού «μπλόκου» στους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας (εστιατόρια, καφέ, μπαρ), οι οποίοι θα είναι αμιγείς αποκλειστικά για εμβολιασμένους, οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στις κινήσεις τους χάρη στο πιστοποιητικό που διαθέτουν επειδή αξιοποίησαν το δώρο του εμβολίου (σ.σ. είτε νόσησης). Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει το κατά πόσο το πλήρες απαγορευτικό θα διατηρηθεί εντέλει και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, καθώς υπό αξιολόγηση τελούν σκέψεις για δυνατότητα εισόδου και με αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι τη Δευτέρα θα έχει οριστικοποιηθεί τι θα γίνει και με αυτό. Φιλοσοφία των επικείμενων μέτρων που θα ισχύσουν από Σεπτέμβριο, είναι η δυνατότητα εφαρμογής τους στην πράξη και η εξασφάλιση πλήρους ελέγχου της πιστής τήρησής τους. 

libre.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα