Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Ελλάδα – 98 μέτωπα σε μια ημέρα!

Κοινοποίηση

Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Ελλάδα – 98 μέτωπα σε μια ημέρα!

Σε πύρινη λαίλαπα συνεχίζει να βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία βιώνει πρωτοφανή φαινόμενο με πυρκαγιές να ξεσπούν διαρκώς και τις Πυροσβεστικές δυνάμεις – που βρίσκονται πλέον στα όρια τους – να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν τις φλόγες. 

Εκτενή πληροφόρηση σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών παρείχε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της νέας έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποίησε από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

“Αντιμετωπίζουμε τις τελευταίες μέρες ένα φαινόμενο το οποίο είναι πρωτοφανές για τη χώρα, σε ό,τι αφορά την ένταση αλλά και τη διασπορά των πυρκαγιών και των νέων εστιών σε όλη την Ελλάδα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι δυνάμεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών βρίσκονται στη μάχη, βρίσκονται στο μέτωπο, μέσα στη φωτιά. Οι πυροσβέστες μας παλεύουν μέρα-νύχτα, άυπνοι εδώ και μέρες, για να σώζουν ζωές και να αντιμετωπίζουν τα πύρινα μέτωπα και τις νέες φωτιές, διακινδυνεύοντας πολλές φορές ακόμη και τη ζωή τους. Τους ευχαριστούμε για όσα προσφέρουν σε συνεργασία και με τους εθελοντές μας που ρίχτηκαν στην μάχη υπό αντίξοες και συχνά πολύ επικίνδυνες, πρωτόγνωρες, θα έλεγα, συνθήκες” δήλωσε ο ίδιος. 

94 νέα μέτωπα 

Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 98 νέες ενάρξεις και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούσαν σήμερα σε 154 πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια, και με 64 από αυτές να βρίσκονται αυτή τη στιγμή ανοιχτές με σημαντικότερες εκείνες που εξελίσσονται σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς και σε Μεσσηνία, Μάνη, Τολοφώνα Φωκίδας, Φθιώτιδα,  Κρήτη, και Γρεβενά.

Οι πυρκαγιές στην Πάρνηθα και στο Μαραθώνα είναι σε εξέλιξη.

Στην βόρεια Εύβοια η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη, με δυναμική πορεία προς νότο λόγω βορειοδυτικών ανέμων που εμφάνισαν ριπές έως και 5 bf. Αυτή τη στιγμή γίνονται ενέργειες προκειμένου να ανακοπεί το μέτωπο στο ύψος του οικισμού Λίμνη. Επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, ενώ έως το τελευταίο φως επιχειρούσαν 6 αεροσκάφη με το Beriev-200 και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο της αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Το Λιμενικό Σώμα χρειάστηκε να απεγκλωβίσει περισσότερα από 631 άτομα, από τις βορειοανατολικές ακτές της Εύβοιας και συνεχίζουν ακόμα κι αυτή τη στιγμή με νέους απεγκλωβισμούς όπου απαιτηθεί.

Βοήθεια από το εξωτερικό 

ο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών μέσω του  Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. 

Πιο συγκεκριμένα:

  • από την Γαλλία  82 πυροσβέστες επιχειρούν στις Αφίδνες καθώς και 2 αεροσκάφη Canadair που ήδη επιχείρησαν σήμερα στην Πάρνηθα
  • από την Κύπρο 40 πυροσβέστες που επιχειρούν στην Πάρνηθα και 2 αεροσκάφη τα οποία επιχείρησαν στην Κρήτη
  • από την Κροατία 1 αεροσκάφος Canadair που ήδη επιχείρησε
  • από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα οι οποίοι θα προωθηθούν στη Εύβοια
  • από το Ισραήλ 16 πυροσβέστες που θα επιχειρήσουν στην Αττική
  • από την Σουηδία 2 αεροσκάφη που τα αναμένουμε σήμερα το βράδυ
  • από την Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα που αναμένονται αύριο
  • από την Ελβετία 3 ελικόπτερα SP με ειδικό κάδο τα οποία αναμένονται αύριο

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα