Φωτιά στην Εύβοια: Ανέγγιχτη η Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ


Ανέγγιχτη παρέμεινε η Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ, στον Δρυμώνα της Βόρειας Εύβοιας, από το πέρασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατέκαψε όλη σχεδόν τη γύρω περιοχή. 

Η μονή εκκενώθηκε μετά από εντολή του Μητροπολίτη καθώς κρίθηκε πως απειλείται από τις φλόγες που πλησίαζαν. 

Οι ιερείς πήραν μαζί τους τα Τίμια Λείψανα, τις εικόνες και τα κειμήλια της Μονής και ακολουθώντας τις οδηγίες των Αρχών απομακρύνθηκαν από την περιοχή. Στην Ιερά Μονή ωστόσο έμειναν πίσω 3 μοναχοί που μαζί με πυροσβέστες έκοψαν δέντρα περιμετρικά για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη φωτιά να προσεγγίσει το μοναστήρι. 

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο διακρίνεται η φωτιά να έχει περικυκλώσει τα πάντα στο πέρασμά της, και μετά την κατάσβεση φαίνεται πως μόνο η μονή παρέμεινε ανέγγιχτη. 

Μιλώντας στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ο Γέροντας Γαβριήλ Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυΐδ οι φλόγες έφτασαν στην κυριολεξία έξω από τις πόρτες του μοναστηριού.

«Η φωτιά τα έχει κάψει όλα γύρω από το μοναστήρι και αυτή την στιγμή δεν γνωρίζω τι κατεύθυνση έχει. Οι Άγιοι μας, φύλαξαν το μοναστήρι από την καταστροφή και όπως έμαθα δεν έχει πάθει καμία ζημιά. Με την Χάρη του Θεού σώθηκε το μοναστήρι γιατί ανθρωπίνως λυπάμαι που το λέω δεν είχαμε καμία βοήθεια», ανέφερε αρχικά.

«Ένα ελικόπτερο πέρασε κάποια στιγμή που έκανε δυο ρίψεις. Δεν ξέρω τι έγινε. Δεν υπήρχε συντονισμός, δεν υπήρχε επάρκεια πυροσβεστικών δυνάμεων. Ήθελαν κάποιοι να καεί το μοναστήρι, δεν ξέρω τι να πω. Έφυγα από το μοναστήρι την τελευταία στιγμή. Πίσω κάθισαν δυο πατέρες με δυο πυροσβέστες, αλλά κι εκείνοι έφυγαν γιατί η κατάσταση γινόταν ολοένα και πιο επικίνδυνη. Η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα, προχωρούσε χωρίς να την εμποδίσει κανείς. Μιλάμε για συμπαγές δάσος που κάηκε. Ατελείωτα τηλέφωνα πήραμε και δεν έγινε τίποτα», συμπλήρωσε.


Με πληροφορίες – βίντεο από eviathema.gr / Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال