Η Ελλάδα ζητά ξανά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα


Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείου ζητά για ακόμη μια φορά η Ελλάδα, με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, να αναφέρεται στις συνθήκες φύλαξης των μαρμάρων, εξηγώντας πως δεν είναι οι δέουσες. 

Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγω για διαρροή νερών από το ταβάνι της αίθουσας στην οποία φυλάσσονται τα Γλυπτά, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τα αρχαιολογικά αυτά κειμήλια. 

Το Σάββατο, η Ελληνίδα Υπουργός εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση κατά του Βρετανικού Μουσείου, ζητώντας μεταξύ άλλων και την επιστροφή των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της

«Για δεκαετίες, το βασικό επιχείρημα των Βρετανών, για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο, ήταν ότι στο Βρετανικό Μουσείο τα συγκεκριμένα αριστουργήματα εκτίθενται σε καταλληλότερες συνθήκες από εκείνες που μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα.

Εδώ και 12 χρόνια, η Αθήνα διαθέτει το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, στο οποίο εκτίθενται κατά άριστο τρόπο τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναμένοντας την οριστική επανένωσή τους με τα παρανόμως διαρπαγέντα από τον Ελγιν τμήματά τους. Το επιχείρημα των Βρετανών έχει προ πολλού καταρριφθεί.

Σήμερα, οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι προσβλητικές και επικίνδυνες. Τα Γλυπτά δεν μπορούν να περιμένουν φυλακισμένα την ολοκλήρωση του «masterplan» του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο δεν πληροί κατ΄ουδένα τρόπο τις ικανές και ασφαλείς συνθήκες έκθεσής τους.

Το διαρκές και δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα είναι αδιαπραγμάτευτο και σήμερα απολύτως επίκαιρο».

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال