Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η ερμηνεία ενός αινιγματικού συμβόλου

Κοινοποίηση

Η ερμηνεία ενός αινιγματικού συμβόλου


Γράφει ο Γιώργος Ματζαρίδης

Οι Ολυμπιακοί Κύκλοι, ένα από τα πιο ευρέως αναγνωρίσιμα σύμβολα παγκοσμίως, ένα σύμβολο που μας ξυπνά μνήμες από το 2004, όταν η χώρα μας φιλοξένησε αυτή τη διοργάνωση, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, αυτή την φορά για χάρη της Ιαπωνίας και του Τόκυο. Ποια όμως η σημασία του, τι κρύβεται πίσω από το λευκό φόντο και τους 5 κύκλους.

Η επικρατούσα ερμηνεία αναφέρει πως ο κάθε κύκλος αναφέρεται σε μία ήπειρο, καθώς και πως οι κύκλοι έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν την σημαία κάθε έθνους με τα χρώματα τους. Παρόλα αυτά, η προσωπική μου άποψη είναι πως κρύβουν κάτι ακόμα πιο βαθύ.

Οι κύκλοι αρχικά είναι κύκλοι. Ο λόγος επιλογής αυτού του σχήματος δεν είναι τυχαίος, καθώς ο κύκλος ως σχήμα παραπέμπει στην θεία σκέψη με της οποίας την σοφία δημιουργήθηκε ένας τέλειος κόσμος, που εκτός των άλλων συμπεριλαμβάνει και το πνεύμα της ζωής. Η αιωνιότητα και η ενότητα, όπως και η ακεραιότητα με την τελειότητα συμβολίζονται με τον κύκλο, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και στοιχεία του ολυμπιακού ιδεώδους. Επιπλέον, ο συμβολισμός της επανάληψης και της περιοδικότητας είναι βέβαιο πως μία κάποια σχέση με την ανά 4 χρόνια διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων την έχουν. Τέλος, ο κύκλος ίσως να παραπέμπει και στον κύκλο της ζωής.

Τα χρώματα των 5 κύκλων είναι το πράσινο, το κόκκινο, το μαύρο, το μπλε και το κίτρινο, με φόντο το λευκό. Κάθε χρώμα παρότι ταυτίζεται με μία ήπειρο και ίσως με τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί. Το κόκκινο για την Αμερική που είναι μία ήπειρος που ζει έντονα, υπάρχει πάθος και ακόμα και τώρα υπάρχουν αρκετές ταραχές, το μαύρο για την Αφρική που εκτός από το σκουρόχρωμο δέρμα των κατοίκων της έζησε και ζει υπό την σκιά των αποίκων και που περνά δύσκολα με την φτώχεια να επισκιάζει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της. Η Ωκεανία, μια ήπειρος με ιδιαίτερη πανίδα και χλωρίδα , συμβολίζεται με το πράσινο, το χρώμα της φύσης και της αρμονίας. Η Ευρώπη, ανέκαθεν η ήπειρος της σοφίας και της γνώσης με το κύρος που της αρμόζει να απαιτεί ένα και μόνο χρώμα, το μπλε. Η Ασία από την άλλη με το κίτρινο, ένα χρώμα αντιφατικό, καθώς εκπέμπει καθαρή σκέψη, ελεύθερο πνεύμα, ευφυΐα, χαρά και δημιουργικότητα, που όμως σε μία πιο σκούρα έκδοση ακτινοβολεί παράνοια, ζήλεια, απιστία και ασθένεια. Παρόλα αυτά, θεωρώ πως για μία τόσο μεγάλη ήπειρο με τόσο μεγάλη ιστορία σίγουρα όλα τα παραπάνω, ανάλογα με τον τόπο και την εποχή μπορούν να την χαρακτηρίσουν.  

Οι κύκλοι συνδέονται μεταξύ τους με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ο κίτρινος, το χρώμα του οποίου εκπέμπει στην προκειμένη περίπτωση αρνητικά συναισθήματα -καθώς είναι χρώματος σκούρο κίτρινο- συνδέεται με τον μπλε και το μαύρο, έτσι η σοφία, η ευφυΐα, το κύρος συνδέονται μέσο της ζήλειας, της απληστίας και της φιλαργυρίας με τον κύκλο της εξουσίας, του σκότους και του θανάτου. Θα έλεγε κανείς πως πράγματι όταν η ευφυΐα, η εμπιστοσύνη και η αλήθεια διαβρωθούν από την απληστία και την φιλαργυρία, το αποτέλεσμα πράγματι είναι ο θάνατος, ο πόνος και το μίσος. Από την άλλη ο κύκλος της αρμονίας και της τελειότητας συνδέει τον κύκλο της θλίψης, της σιωπής και της συμφοράς με την αγάπη, το πάθος και την ορμή, προσφέροντας μια ηρεμία και μια αρμονία, αυτό μας δίνει μία ιδέα για το ότι το καλό και το κακό, το σκοτεινό και το φωτεινό με κάποιο τρόπο πάντα, αργά ή γρήγορα ισορροπούν στην ζυγαριά της ζωής. Επίσης, εδώ θα μπορούσε κάνεις να διακρίνει ίσως ένα πολιτικό μήνυμα, διότι ο μαύρος κύκλος εκτός των άλλων συμβολίζει την εξουσία της τυραννίας, ενώ ο κόκκινος την επανάσταση και τον αγώνα για αλλαγή (παρότι ο Κομμουνισμός είναι συνυφασμένος με το χρώμα αυτό δεν σημαίνει πως το κόκκινο αποτελεί κομμουνιστικό σύμβολο, επομένως η παραπάνω αναφορά δεν παραπέμπει σε αυτόν).

Επιπλέον, τα χρώματα των κύκλων και του φόντου φανερώνουν τα χρώματα των 4 στοιχειών της φύσης (γη, νερό, φωτιά, αέρας).

Σε τελική ανάλυση τι τελικά σημαίνει αυτή η τόσο αινιγματική σημαία; Η αλήθεια είναι πως κάθε άνθρωπος αναλόγως τα βιώματα του, τις πεποιθήσεις του και την καταγωγή του πιθανόν να αντιληφθεί αυτό το σύμβολο διαφορετικά. Η δικιά μου άποψη γι’ αυτό είναι πως έχει ποικίλες σημασίες και αυτή ακριβώς είναι η μαγεία του, εκτός του ότι αφήνει τον κάθε άνθρωπο να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, καταφέρνει να πει πολλά μέσω της ίδιας εικόνας.

Αρχικά θα συμφωνήσω με την ερμηνεία περί ηπείρων και θα προσθέσω πως ίσως δίνει ορισμένα στοιχεία για τους κατοίκους της. Μετέπειτα το σύμβολο των Ολυμπιακών Κύκλων περικλείει όλη την σοφία του κόσμου μας, την τελειότητα του πλανήτη μας και της φύσης γύρω μας, ενώ στην συνέχεια και από μία άλλη οπτική γωνία αποτελεί τον καθρέφτη της κοινωνίας μας, καθώς συνυπάρχουν στην σημαία το καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο, το πονηρό με το αγαθό, η ζωή με το θάνατο, αλλά και καθρέφτη του ίδιου μας του εαυτού, ο οποίος διαθέτει αγαθή και μοχθηρή πλευρά, που όμως τελικά καταφέρνουν να ισορροπήσουν, δημιουργώντας αυτό που ξέρουμε ως άνθρωπο. Τέλος, το ολυμπιακό πνεύμα συμβολίζεται μέσα από αυτό το σύμβολο, καθώς όλα και όλοι τελικά καταφέρνουν να συνυπάρξουν ειρηνικά, μπροστά σε αυτή την διοργάνωση, μπροστά στο άσπρο φόντο, σύμβολο της αγνότητας, της καλοσύνης και της τελειότητας, ξεχνώντας και αφήνοντας στην άκρη ότι τους χωρίζει.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα