Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

“Κράτος κλειστόν…”

Κοινοποίηση

"Κράτος κλειστόν..."


Γράφει ο Γρηγόρης Καραγιαννίδης

“Ελλάς Ελλήνων δικαστών,

άνευ βουλής και εκλογών.

Ελλάς Ελλήνων δικαστών,

κράτος κλειστόν…”

Οι παραπάνω στίχοι ανήκουν στους Panx Romana, και προέρχονται από τον ομώνυμο δίσκο τους, που κυκλοφόρησε το 1999. Αποτυπώνουν με σκωπτικό τρόπο την άποψή του συγκροτήματος για την κατάσταση στη χώρα, καθώς και την καταστολή που υφίσταται σε αυτήν. 

22 χρόνια μετά, βλέπουμε πως οι στίχοι αυτοί καθίστανται άκρως επίκαιροι…

Ζούμε την στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, μια καταστροφή ανείπωτη. Χιλιάδες στρέμματα φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπινης περιουσίας, παραδόθηκαν στις φλόγες. Αμέτρητα ζώα βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στη φωτιά. Και η αγανάκτηση των πολιτών, τεράστια. 

Μία αγανάκτηση λογικότατη. Κι αυτό, διότι η αντιμετώπιση της κυβερνήσεως απέναντι στη φωτιά, ήταν η ίδια με αυτήν απέναντι στην πανδημία: πλημμελής έως ανύπαρκτη. 

Τίποτε δεν αντιμετωπίστηκε σωστά. Χρήματα σπαταλήθηκαν μόνο σε ένα ζήτημα: στην αστυνομική καταστολή. Από εκεί και πέρα, τίποτε για αντιπυρικά έργα, τίποτε για τους πυροσβέστες, τίποτε για υποδομές που θα χρησίμευαν σε ακραίες συνθήκες, όπως οι πυρκαγιές αυτές.

Και έτσι, οι λίγοι εναπομείναντες πυροσβέστες, βρέθηκαν να παλεύουν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση “άοπλοι” και δίχως κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο, διότι η κυβέρνηση είναι απασχολημένη με άλλα ανούσια ζητήματα, μα κυρίως, με το πώς θα μείνει πάση θυσία “γαντζωμένη” στην εξουσία. “Είναι πολλά τα λεφτά Άρη” που ‘πε κι ο αείμνηστος Σπύρος Καλογήρου…

Χαμένοι στις φλόγες λοιπόν. Άνευ σχεδίου και παραδομένοι στη μανία της φωτιάς. Αυτή είναι η χώρα μας. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση με το θολό “πόθεν έσχες”, περιφέρεται άνευ σχεδίου, κάνοντας κάποιους…κακόπιστους να παραλληλίζουν την πυρκαγιά με τα σχέδια “αναπλάσεως” της περιοχής που είχαν ειπωθεί τον περασμένο Φλεβάρη.

Μία κατάσταση παρόμοια με αυτήν που συμβαίνει στη γειτονική Τουρκία, επίσης λόγω των πυρκαγιών, με την κυβέρνηση Ερντογάν να δείχνει την ίδια εγκληματική αδράνεια, ασχολούμενη μόνο με την προσωπική της προβολή, και την καταστολή συνειδήσεων. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Για την αντιπολίτευση δε θα το συζητησω καν. Κανένα πρόγραμμα, μόνο εξαγγελίες ρουσφετολογικών διαστάσεων. Κι έτσι, έχουμε μια βουλη που μόνο “παπαγαλίζει” σε επίπεδο συζητήσεως δεκάχρονου παιδιού, συγκρίνοντας την καταστροφή στο Μάτι με τη σημερινή, και οι εκλογές δεν δείχνουν να έρχονται, διότι η κυβέρνηση δεν πράττει το αυτονόητο, έπειτα από την αδράνειά της, δηλαδή δεν παραιτείται. Και κάπως έτσι, οι στίχοι του τραγουδιού αποκτούν πιο επίκαιρο νόημα από ποτέ…

Θα κλείσω το κείμενο αυτό με μια απορία: αλήθεια κύριοι, οι αύρες που προ μερικών εβδομάδων χρησιμοποιήθηκαν για την καταστολή διαδηλωτών, δε θα μπορούσαν να συνδράμουν στην πυρκαγιά;

ΥΓ: οι απόψεις του άρθρου ανήκουν στον γράφοντα, και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με αυτές του μέσου στο οποίο δημοσιεύεται το κείμενο. 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα