Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

N. Xαρδαλιάς: Οι δύσκολες ημέρες θα είναι μετά τον καύσωνα

Κοινοποίηση

N. Xαρδαλιάς: Οι δύσκολες ημέρες θα είναι μετά τον καύσωνα

Ο Υφυπουργός περίγραψε ποια είναι η κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς

«Εκατόν δεκαέξι φωτιές είχαμε το τελευταίο 48ώρο. Η μεγάλη μάχη είναι στη Ρόδο. Ήταν μια δύσκολη βραδιά. Αποκαταστάθηκε σταδιακά το ρεύμα στο 99% του νησιού. Δουλέψανε πολύ σκληρά οι επίγειες δυνάμεις. Αυτή την στιγμή τα μέτωπα είναι σε ύφεση», δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» για την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο των πυρκαγιών ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε την εικόνα που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή οι δυνάμεις της πυροσβεστικής. «Δίνεται μια μεγάλη μάχη. Τις επόμενες δύο – τρεις ώρες θα φθάσουν (στη Ρόδο) επίγειες δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε μία δύσκολη φωτιά».

Αναφερόμενος στο θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το δόγμα και την προσέγγιση του κράτους. «Με το νόμο 4622, εξασφαλίσαμε στην Πολιτική Προστασία τα εργαλεία ώστε να παρεμβαίνει όποτε εκείνη θεωρεί ότι είναι η αρμοδιότητά της. Με το πρόγραμμα “Δρυάδες” σε 18 σημεία της Αττικής έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες: ανοίχτηκαν αντιπυρικοί δρόμοι, συντηρήθηκαν δρόμοι, έγιναν οι απαραίτητοι καθαρισμοί. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ποιος κάνει τι, το ζήτημα είναι αν αυτοί που έχουν τις αρμοδιότητες μπορούν πραγματικά να τις εκτελέσουν. Την ώρα της κρίσης να κάνουν αυτό που πρέπει. Αυτό χρειάζεται μια επικαιροποίηση».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, με εντολή του πρωθυπουργού, από Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, θα έχει λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα των καθαρισμών των δασών, με συγκεκριμένους πόρους. «Η λογική των μελετών που πάνε και έρχονται πρέπει να σταματήσει. Είμαστε αποφασισμένοι. Υπάρχει πολιτική βούληση να δώσουμε ένα τέλος σε αυτές τις παθογένειες των τελευταίων ετών».

Σχολιάζοντας τον τρόπο και τον χρόνο αντίδρασης των αρμοδίων Αρχών στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ο υφ. Πολιτικής Προστασίας δήλωσε πώς «βρισκόμαστε σε ένα στάδιο της απόλυτης κλιματικής απορρύθμισης. Μιλάμε για κλιματική απειλή. Δείτε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Εμείς έχουμε προετοιμάσει τον μηχανισμό. Κάθε ημέρα κάνουμε την αυτοκριτική μας. Ο βαθμός θωράκισης της χώρας προχωράει με γοργούς ρυθμούς».

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα