Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πώς αντιδρούν οι επιχειρηματίες στα νέα μέτρα για την πανδημία

Κοινοποίηση

Πώς αντιδρούν οι επιχειρηματίες στα νέα μέτρα για την πανδημία

Ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι το σημαντικότερο γι’ αυτούς είναι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

«Εργαλειοποιείται ο κλάδος της εστίασης και χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για τον εμβολιασμό, που είναι η μόνη λύση» δήλωσε ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφορικά με τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΒΕΠ, σχολιάζοντας την κατάσταση, τόνισε ότι τα μέτρα θα δυσκολέψουν την καθημερινότητα των ανεμβολίαστων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τον κλάδο της εστίασης που έχει υποστεί τεράστια ζημία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι το σημαντικότερο γι’ αυτούς είναι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. «Όταν έχουμε έναν στους δύο ανεμβολίαστους, αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί πρόβλημα στον κλάδο στο επίπεδο της δυναμικότητας που μπορεί να χάσει. Αυτό που βλέπουμε στους χώρους που είναι αποκλειστικά Covid Free, εκεί οι παρέες που είναι μεικτές αποχωρούν».

Και όπως υποστήριξε, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων «η λύση είναι τα μηχανήματα καθαρισμού του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, που καταστρέφουν όλους τους ιούς σε ποσοστό σε ποσοστό 99%. Είχαμε να πει από την άνοιξη να βγει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, όπως είχαμε ζητήσει ως Ομοσπονδία Εστιατόρων». 

Κορκίδης: Να εφαρμόσουμε τα όποια μέτρα

«Είναι προτιμότερο να χάσουμε δύο – τρεις πελάτες στους δέκα, παρά να χάσουμε και τους δέκα. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε πλέον. Σεβόμαστε τους αντιεμβολιαστές, ας σεβαστούν και εκείνοι τους εμβολιασμένους», δήλωσε ο κ. Κορκίδης και πρόσθεσε: «Η πανδημία είναι μια μάχη με δύο μέτωπα. Το πρώτο είναι η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, με όπλο τον εμβολιασμό και το άλλο μέτωπο είναι οι μη εμβολιασμένη με όπλο τα μέτρα. Θεωρώ ότι σε αυτή τη μάχη πρέπει να κερδίσουμε και τα δύο μέτωπα».

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς ο κ. Κορκίδης είπε ότι στις εμπορικές επιχειρήσεις «είμαστε έτοιμοι για τα νέα μέτρα. Καλό είναι να μην έχουμε κοινωνικούς αυτοματισμούς. Καλό είναι να μην έχουμε διαχωρισμούς, αλλά η πανδημία όλα αυτά δεν τα κοιτάει. Θα πρέπει να εφαρμόσουμε οποιαδήποτε μέτρα ανακοινωθούν με αυστηρότητα. Ούτε η οικονομία, ούτε η αγορά αντέχει ένα νέο lockdown». Σύμφωνα με τον ίδιο τα μέτρα πρέπει να αυστηροποιηθούν και καταρχάς δεν θα έπρεπε να χαλαρώσουν.

O κ. Κορκίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους των επιχειρήσεων. «Τι ακριβώς μέτρα θα πρέπει να πάρουμε; Θα πρέπει να τους δίνουμε άδεια άνευ αποδοχών; Τι γίνεται όταν είναι αυτοί οι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση; Και για εμάς είναι μια δύσκολη κατάσταση και περιμένουμε να ακούσουμε τα μέτρα από την κυβέρνηση».

Καββαθάς: Αντιμέτωπες με προβλήματα οι επιχειρήσεις

Από την πλευρά του ο κ. Καββαθάς είπε ότι η εικόνα στον κλάδο των εμπόρων και των βιοτεχνών ακολουθεί την εικόνα του γενικού πληθυσμού όσων αφορά στους εμβολιασμένους.

«Οι επιχειρήσεις βρισκόμαστε αντιμέτωπες με προβλήματα γιατί νομικά δεν είμαστε κατοχυρωμένες να πάρουμε κανένα μέτρο. Ακόμα και η άδεια άνευ αποδοχών, λόγω μη εμβολιασμού, είναι στα όρια του διευθυντικού δικαιώματος. Θα πρέπει να μας προστατεύσει η Πολιτεία και για αυτό». Και όπως είπε, «σήμερα περιμένουμε μια σειρά μέτρων, ουσιαστικά για τους ανεμβολίαστους. Κάθε φορά που η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει την κοινωνία, χρησιμοποιείται ο κλάδος της εστίασης ως εργαλείο».

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα