Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από 1η Σεπτεμβρίου

Κοινοποίηση

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

Σε αναστολή θα μπουν όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί από την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, όπως επανέλαβε τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Τύπου, Ιωάννης Οικονόμου. 

Όπως σημείωσε ο ίδιος, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα ενώ τόνισε πως σύμφωνα με τους ειδικούς το πιο αποτελεσματικό όπλο στη μάχη κατά της Covid-19 είναι οι εμβολιασμοί και τα διαγωνιστικά test. 

“Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές. Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση θα εφαρμοστεί. Και ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Τύπου. 

“Παράλληλα, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας  -δεν είναι βέβαιο ακόμη και αν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά- ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και οργάνωση του Ε.Σ.Υ. ως ένα βαθμό θα έχουν αλλάξει. Η Κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή  των μέτρων, όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι, όχι για να δημιουργήσει εχθρούς, αλλά για να προστατέψει ολόκληρη την κοινωνία. Εμβολιασμένους συμπολίτες μας και μη” συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Οικονόμου, στις 27 Ιουνίου  – μια μέρα πριν ανακοινωθεί το μέτρο της χορήγησης των 150 ευρώ μέσω της freedom pass κάρτας –  οι νέοι 18-25 ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν περίπου 130.000 (13,6% σε σύνολο περίπου 953.000 νέων). Μέχρι τις 23 Αυγούστου είχαν εμβολιαστεί ή κλείσει το πρώτο τους ραντεβού για να εμβολιαστούν περίπου 410.000 ή 43% της ηλικιακής αυτής ομάδας. 

Από αυτούς οι 308.603 έχουν κάνει χρήση του freedom pass και έχουν διατεθεί 33,7 εκατ. ευρώ.

Προκύπτει έτσι πως το 75% των νέων 18-25 ετών που εμβολιάστηκαν αξιοποίησαν την κάρτα.

“Σημειώνεται ακόμη ότι για να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι συμπολίτες  μας στον εμβολιασμό, ξεκίνησε χθες η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος εμβολιασμού σε πλατείες έξω από ιερούς ναούς, από Κινητές Ομάδες του Υπουργείου Υγείας. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι η πανδημία σε αυτή την της φάση απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Αυτή η επιστημονική παραδοχή, οι απαιτήσεις του ελληνικού και διεθνούς δικαίου και η ανάγκη να θωρακίσουμε τη ζωή στην δημόσια, αλλά και ιδιωτική σφαίρα απέναντι στο ενδεχόμενο νέων καθολικών περιορισμών, προσδιόρισαν το χαρακτήρα και το περιεχόμενο των μέτρων που ανακοινώθηκαν και στόχο έχουν να προστατεύσουν με διαφορετικό τρόπο εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας” πρόσθεσε ο ίδιος. 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα