Δευτέρα, 11 Μαρτίου, 2024

Σε συναγερμό η Αθήνα για τους χιλιάδες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν

Κοινοποίηση

Σε συναγερμό η Αθήνα για τους χιλιάδες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν

Μια πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση αναμένεται να δημιουργήσει η δραματική τροπή που πήρε τα τελευταία 24ωρα η κρίση στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να καταλαμβάνουν πλέον ολόκληρη τη χώρα και την πρωτεύουσα Καμπούλ. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα κύμα 500.000 προσφύγων, που αναμένεται να εγκαταλείψουν την χώρα αναζητώντας καταφύγιο σε χώρες της Ε.Ε., μέσω των ελληνικών νησιών. 

Η εξέλιξη αυτή έχει σημάνει συναγερμό στην Αθήνα, η οποία μάλιστα – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – έχει αποστείλει διάβημα ήδη από τις 5 Αυγούστου προς την Ε.Ε. προειδοποιώντας σχετικά με τις επιπτώσεις μια τέτοιου μεγέθους μεταναστευτικής κρίσης.

Οι ελληνική πλευρά διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια μεταναστευτική κρίση τόσο μεγάλη, που θυμίζει την αντίστοιχη του 2015.  

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι δήλωσε ότι έφυγε από τη χώρα για να αποτραπεί η αιματοχυσία. 

«Βρέθηκα σήμερα μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή: να περιμένω να αντιμετωπίσω τους ένοπλους Ταλιμπάν να μπαίνουν στο προεδρικό μέγαρο ή να φύγω από τη χώρα», έγραψε ο Γάνι. «Επέλεξα να φύγω ώστε να μπορέσω να αποτρέψω αυτήν την αιματοχυσία» σημείωσε.

«Οι Ταλιμπάν κέρδισαν και τώρα είναι υπεύθυνοι για την τιμή, την κατοχή και την προστασία της χώρας τους», πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Facebook. «Τώρα αντιμετωπίζουν μια νέα ιστορική πρόκληση. Είτε προασπίζουν το όνομα και την τιμή του Αφγανιστάν είτε δίνουν προτεραιότητα σε άλλα μέρη και άλλα δίκτυα», συνέχισε.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα