Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Θερμομόνωση ταράτσας

Κοινοποίηση


Θερμική μόνωση
, ή επικρατέστερα θερμομόνωση χαρακτηρίζεται γενικά οποιοδήποτε μέτρο που λαμβάνεται για τη μείωση της μεταφοράς θερμότητας (η θερμικής ενέργειας) μεταξύ αντικειμένων σε θερμική επαφή (αγώγιμη), ή από θερμική ακτινοβολία. Αυτή επιτυγχάνεται με διάφορες μεθόδους ή διαδικασίες, καθώς και με προσθήκη  κατάλληλων αντικειμένων και υλικών καλούμενα θερμομονωτικά υλικά.

Θερμομονωτικά υλικά θεωρούνται όλα τα μονωτικά υλικά που καταφέρνουν να εγκλωβίσουν ακίνητο αέρα στην μάζα τους. Οι υψηλές μηχανικές αντοχές θεωρούνται απαραίτητες σε πολλές θερμομονωτικές εργασίες, δεν επηρεάζουν όμως ιδιαίτερα τις θερμομονωτικές ικανότητες που εμφανίζουν τα μονωτικά υλικά. Ξεχωρίζουμε ποια μονωτικά υλικά προσφέρουν μεγαλύτερη θερμική προστασία, από τον συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας ( λ ). Όσο πιο χαμηλό είναι το λ τόσο καλύτερο είναι το θερμομονωτικό υλικό. Η θερμική απόδοση εξαρτάται και από το πάχος τους. Όσο μεγαλύτερο είναι το πάχος τόσο μεγαλύτερη θερμική αντίσταση προσφέρουν τα μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται.

Πάχος μονωτικού υλικού για τον ίδιο συντελεστή θερμοπερατότητας U-Value (0,2 W/m².K)  Ξυλόμαλλο  = 0,100 W/(m.K)

 Γραφιτούχο EPS  = 0,032 (W/m.K) 

 Πολυουρεθάνη (Aluminium Facing)  = 0,024 (W/m.K) 

 Πάνελ Κενού (VIP)  = 0,008 (W/m.K) Θ

Τυποποιημένα θερμομονωτικά υλικά (EU):

    1. Ορυκτοβάμβακας

    2. Διογκωμένη Πολυστερίνη(EPS)

    3. Εξηλασμένη Πολυστερίνη (XPS)

    4. Αφρός Πολυουρεθάνης ( PU)

    5. Αφρός Φαινολικής Ρητίνης (PF)

    6. Κυψελωτό γυαλί ( CG)

    7. Φύλλα Περλίτη (EPB)

    8. Ξυλόμαλλο (WW)

    9. Διογκωμένος Φελλός (ICB)

    10. Ίνες Ξύλου (WF)

Τι προσφέρει η θερμομόνωση;

    1. Προστασία του κτηρίου από θερμικές συστολές –διαστολές.  Η θερμική διαστολή εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία μεταβάλλεται, ενώ ο όγκος του στερεού σταθεροποιείται σε έναν συγκεκριμένο όγκο μόλις σταθεροποιηθεί και η θερμοκρασία του.

    2. Προστασία από συμπυκνώματα τα οποία προκαλούν αποσαθρώσεις ή μύκητες-μούχλα κυρίως στην εσωτερική πλευρά του κτηρίου.

    3. Εξοικονώμηση χρήματος καθώς μειώνονται σημαντικά οι ανάγκες για την θέρμανση και ψύξη του κτηρίου 

    4. Βελτιώνει την ποιότητα της ζωής αυτού που κάνει χρήση του οικοδομήματος 

    5. Παρατείνει σημαντικά την εξωτερική εμφάνιση αλλά και τον χ΄ρονο ζωής του κτηρίου 

    6. Προστατεύει σημαντικά το περιβάλλον 

Πού πρέπει να κάνω θερμομόνωση;

    1. Στην ταράτσα του κτηρίου καθώς θα προστατεύει το κτήριο τόσο από την ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και από το κρύο τον χειμώνα.

    2. Στην πιλοτή κάτι που θα διατηρήσει ζεστό το δάπεδο του πρώτου ορόφου και θα υπάρξει σημαντική μείωση απωλειών. 

    3. Στο εξωτερικό περίβλημα του κτηρίου. Αν χρησιμοποιηθούν και κουφώματα υψηλής ενεργειακής απόδοσης οι απώλειες που θα υπάρχουν θα είναι μηδαμινές. 

    4. Στο υπόγειο.

Η μόνωση της ταράτσας μπορεί να επιτευχθεί με διαφορετικές τεχνικές, συνδυαστικά ή μη, οι οποίες σχηματίζουν έναν προστατευτικό κλοιό στο σπίτι σας.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να προασπίσετε την ταράτσα σας, άλλες πιο αποδοτικές και άλλες λιγότερο. Οι πιο διαδεδομένες είναι οι εξής: η θερμομόνωση, η υγρομόνωση ή στεγανοποίηση, η συμβατική και η ανεστραμμένη μόνωση

Στεγανοποίηση 

Η στεγανοποίηση είναι διαδικασία που σχετίζεται με το υγρό στοιχείο και αφορά την προστασία, αλλιώς τη στεγάνωση, της ταράτσας από νερά

Συμβατική και ανεστραμμένη μόνωση 

Στην συμβατική μέθοδο η θερμομονωτική στρώση βρίσκεται πάντα κάτω από την στεγανωτική ενώ η ανεστραμμένη μέθοδος πραγματοποιείται με την ακριβώς αντίθετη φορά δηλαδή η θερμομονωτική στρώση τοποθετείται πάνω από τη στεγανωτική.

Θερμομόνωση ταράτσας με dow 

Αποτελείται  από πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης dow. Έχουν πολύ χαμηλό συντελεστή θερμοαγωγιμότητας , ισχυρές μηχανικές αντοχές και χαρακτηρίζονται ως νεκρά υλικά εφόσον δεν τα βλάπτει η υγρασία και η θερμότητα. Δεν αποδυναμώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Θερμομόνωση με χαλίκι. 

Είναι μια πλήρης μόνωση χαμηλού βάρους, οικονομική , χωρίς προβλήματα συστολών-διαστολών και συνιστάται για δώματα περιορισμένης βατότητας. 

Θερμομόνωση ταράτσας με νανοτεχνολογια

Για μέγιστη προστασία των εξωτερικών επιφανειών από τις έντονες καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν πολλά οφέλη με την χρήση της νανοτεχνολογίας.

    1. Εξοικονόμηση ενέργειας 

    2. Μείωση κινδύνου εμφάνισης υγρασιών

    3. Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού και χαρακτηρισμός αυτού ωχ «Πράσινη» κατοικία κάτι που αυξάνει και την εμπορική του αξία.

    4. Χρήση οικολογικών προϊόντων 

    5. Άμεση και εύκολη εφαρμογή.

Θερμομόνωση ταράτσας μόνος σου

 Με την θερμομόνωση ταράτσας μπορείτε να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Θερμομονώνοντας το κτήριο σας απολαμβάνετε την ποιότητα και την οικονομία σε ένα ενεργειακά θωρακισμένο περιβάλλον. Εάν μάλιστα χρησιμοποιείτε συσκευές όπως κλιματιστικό ή τζάκι με καυσόξυλα  η οικονομία που απολαμβάνετε είναι της τάξεως του 50 τοις 100.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα