Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θοδωρής Ιακωβίδης: Ένας σύγχρονος Ήρωας

Κοινοποίηση

Θοδωρής Ιακωβίδης: Ένας σύγχρονος Ήρωας


Γράφει ο Γιώργος Ματζαρίδης

Στις 31/07/2021 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο και πιο συγκεκριμένα στο άθλημα της άρσης βαρών, στην κατηγορία των 96 κιλών αγωνίσθηκε ο Θοδωρής Ιακωβίδης ο οποίος κατέλαβε την 11η θέση με 338 κιλά στο σύνολο. Ο αθλητής μετά το τέλος του αγώνα, δήλωσε στην κάμερα, φανερά λυπημένος και συγκινημένος, πως αυτή είναι η τελευταία φορά που αγωνίζεται, καθώς δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση και πως κλαίει διότι δεν μπόρεσε να κάνει ότι θα έπρεπε, ώστε να υπηρετήσει το εθνόσημο, όπως του αρμόζει. 

Το βίντεο αυτό έγινε viral και έπαιξε παντού, ενώ ακολούθησαν κι άλλες συνεντεύξεις, όπου ο πρωταθλητής είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει με λεπτομέρειες την κατάσταση κάτω από την οποία κάνει προπόνηση και πως αναγκάζεται να δουλεύει για να τα βγάζει πέρα, καθώς η στήριξη της πολιτείας δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Πύρρος Δήμας λίγες ώρες αργότερα σε συνέντευξη του.

Ο Θοδωρής λοιπόν κατάφερε να συμμετάσχει για 2η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες κατακτώντας την 11η θέση, κάνοντας προπόνηση σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να καταφέρει να αφοσιωθεί πλήρως στην αθλητική του πορεία, δουλεύοντας για να βγάλει τα προς το ζην, με μία πολιτεία που δεν μπόρεσε να του εξασφαλίσει σχεδόν τίποτα, ούτε καν τις φυσικοθεραπείες του. Εύκολα θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς πως αυτός ο άνθρωπος, που δήλωσε πως ζηλεύει τους αθλητές άλλων χωρών που έχουν την δυνατότητα να αφοσιωθούν 100% στην προπόνηση και στον στόχο τους, θα μπορούσε να φτάσει πολύ ψηλότερα και να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα. Η χώρα του όμως του το στέρησε. Στην χώρα αυτή θα πρέπει επιτέλους να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες και τα ιδανικά μας και να θέσουμε ως προτεραιότητα τον αθλητισμό, δίνοντας του την απαραίτητη προσοχή, στηρίζοντας τον ως πολιτεία, αλλά και ως κοινωνία. Ο αθλητισμός έχει την δυνατότητα να σώσει την νεολαία από τις καταχρήσεις, την μετριότητα, την αποτυχία γενικώς και να δημιουργήσει ανθρώπους με προσωπικότητα και χαρακτήρα, ανθρώπους δημιουργικούς, που θα έχουν πράγματι κάτι να πουν σε αυτήν την κοινωνία, εν αντιθέσει με τα πρότυπα της εποχής μας, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου. 

Αφήνοντας την πολιτεία στην άκρη κρίνεται απαραίτητο και εμείς οι ίδιοι να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή σε ανθρώπους και πράγματα που έχουν άξια, που θα μας κάνουν καλύτερους και θα μας εξελίξουν και να πάψουμε επιτέλους να ασχολούμαστε με σαχλαμάρες, που η ενασχόληση και μόνο μαζί τους μας υποβαθμίζουν ως υπάρξεις. Ας σταματήσουμε λοιπόν να βλέπουμε reality shows με τα παιδιά μας, χαζεύοντας αποχαυνωμένοι τους <<τηλεστάρς>> και ας παρακολουθήσουμε ένα αγώνα, ακόμη και από τις κερκίδες ενός σταδίου εάν αυτό είναι εφικτό, εκθειάζοντας τις προσπάθειες και το ήθος των αθλητών και προσπαθώντας να μεταδώσουμε στο παιδί μας όλες αυτές τις αξίες που διέπουν τον αθλητισμό, αλλά και όλα εκείνα τα στοιχεία του χαρακτήρα που καλό θα ήταν να διέθετε και υπάρχουν μέσα στον χώρο του αθλητισμού. 

Η απαξίωση του αθλητή και κατ’ επέκταση του αθλητισμού είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο για το οποίο εκτός της πολιτείας, ευθύνη έχει ΚΑΙ ο μέσος άνθρωπος ο οποίος του έχει γυρίσει την πλάτη, ξεχνώντας το πόσο ευεργετικός μπορεί να γίνει για εκείνον, το κοινωνικό σύνολο, την οικονομία, το κράτος και το έθνος. Πολλοί βέβαια θα αμφισβητήσουν τα παραπάνω, παρόλα αυτά αν αναλογιστούμε για λίγο πόσοι γνώριζαν για τον Θοδωρή πριν τις δηλώσεις του και πόσοι ξύπνησαν στις 5.50 ώρα Ελλάδος να τον παρακολουθήσουν, μάλλον τα λεγόμενα μου περί απαξίας του αθλητισμού, αληθεύουν.

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα