Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Θωρακίζεται ο Έβρος – «Τα σύνορα θα παραμείνουν απαραβίαστα»

Κοινοποίηση

Στον Έβρο βρέθηκαν εκτάκτως το πρωί της Παρασκευής οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στη σκιά των δραματικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στο Αφγανιστάν. 

Οι δύο Υπουργοί μεταφέρθηκαν αρχικά στην Αλεξανδρούπολη, με στρατιωτικό αεροπλάνο, και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στις Καστανιές, όπου επισκέφθηκαν το Φυλάκιο 1 – το οποίο ανακαινίστηκε μάλιστα πρόσφατα. 

Μεταξύ άλλων έλαβαν πληροφορίες για το Κέντρο Ελέγχου και Παρακολούθησης των συνόρων αλλά και για τα συστήματα ελέγχου που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν, μετά και την επιθεώρηση του φράχτη του Έβρου, ανέφεραν πως τα σύνορα της Ελλάδας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα, ενώ τόνισαν πως η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι σε κάθε πιθανή απειλή που μπορεί να προκύψει από το νέο μεταναστευτικό κύμα που αναμένεται από το Αφγανιστάν. 

«Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα», τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

«Η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και ταυτόχρονα δημιουργεί και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστό ότι εμείς ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις, ωστόσο ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που πιθανόν να προκύψουν».

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας» και ότι αυτό που διαπιστώθηκε στα σημεία που επισκέφθηκαν με τον κ. Χρυσοχοΐδη αλλά και σε μήκος όλων των χερσαίων συνόρων είναι «η άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων, με την πολύτιμη συνδρομή όλων των στελεχών της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων με όρους αρμονικής και εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας». Μάλιστα, όπως σημείωσε, «εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συστημάτων αυτών».

Άξιο αναφοράς το γεγονός πως αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χλμ σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων. 

Ακολουθήστε το XanthiNea.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της Ξάνθης και όλες τις ειδήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα